Doctrina tine si de foame (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 07 Februarie 2011, ora 23:55
7209 citiri
Doctrina tine si de foame (Opinii)

"Doctrina nu tine de foame". Ineptia aceasta nu a fost rostita de vreo mamaie prin piata si nici de vreun proaspat somer obidit. Este declaratia unei tinere liberale, al carei nume, sincer, nu-l mai tin minte pentru ca aceasta rostire de mare inspiratie este singurul lucru prin care s-a remarcat vreodata.

Tanara domnita imcerca sa explice astfel casatoria liberalilor cu social democratii. Adicatalea poporul e atat de flamand si amarat incat inghite nemestecata orice aberatie numai sa scape de dictator.

Poate ca in privinta poporului chiar are dreptate, insa ceea ce nu stie sau nu spune domnia sa (pentru viitorul politicii romanesti al acestui popor sper sincer in a doua variata) este ca lipsa doctrinei este cea care, in ultima instanta, duce la foame. Caci politica fara doctrina este ca orice meserie facuta dupa ureche.

Nu cred ca tinerei domnite liberale i-ar placea sa fie operata de un chirurg care nu respecta o metoda chirugicala certa sau nu cred ca s-ar sui intr-o masina condusa de un sofer care nu da doi bani pe regulile de circulatie, preocupat doar sa ajunga rapid la destinatie si sa-si ia banii. Cam asa ceva este politica fara doctrina.

Toti politicienii vor, in principiu, sa faca bine pentru a fi realesi. Toti vor prosperitate, toti vor sa dea cat mai multi bani electoratului, toti vor crestere economica. Diferenta tine de felul in care obtii aceasta prosperitate. De viziune asadar. Iar viziunea vine din doctrina. Una este calea liberala, cu totul alta cea social democrata, iar poporul are tot dreptul sa aleaga intre ele in cunostinta de cauza si sa primeasca ce voteaza.

Iar unde nu e viziune, unde nu sunt principii, este amatorism. Si unde domina amatorismul nu putem avea nici crestere economica sanatoasa, nici prosperitate. Avem doar un haos clientelar menit sa-i imbogateasca pe cei care-si impart functiile si pe protejatii lor. Cam asta avem si acum, asta este ceea ce ofera Uniunea Social Liberala.

E drept, un amalgam ca acela intre social democrati si liberali nici nu poate avea o doctrina clara. Caci este cu neputinta sa ai deodata stat minimal liberal si stat asistential social democrat, si cota unica si impozit progresiv, si investii masive, si bugetari cat pentru trei tari. Crin Antonescu a abandonat politica economica in mana echipei lui Victor Ponta, pastrandu-si convenabila politica externa, convins fiind ca in materie de populisme PSD nu poate fi intrecut. Iar daca populismul aduce voturi, atunci la naiba cu cota unica, cu doctrina si cu principiile.

De fapt, USL are un singur proiect, un singur tel: jos Basescu, jos PD-L. De-aia ele nu tin de foame. Caci daca inlocum un haos cu alt haos, o lipsa de viziune cu alta lipsa de viziune nu ne va fi cu nimic mai bine. Le va fi mai bine doar celor care se vor instala in functii in locul celor care le ocupa acum, functii despre care se vorbeste in mai bine de trei sferturi din protocolul USL, ca doar ele sunt singurele care conteaza.

Amatorismul politicii fara doctrina, reconfirmat de noua constructie politica, este, de fapt, cauza dintai a problemelor noastre si pana cand nu vom avea politicieni cu suficenta coloana, viziune si stiinta a politcii incat sa creada cu adevarat intr-o doctrina si sa o aplice neabatut, nici nu ne putem astepta sa se schimbe ceva fundamental. Vom avea mereu voturi negative, tot mai firave si ne va tot fi foame.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#uniunea social liberala, #doctrina Uniune Social Democrata , #PNL