Mai marii USL au uitat ce este politica

Duminica, 19 Mai 2013, ora 20:46
3070 citiri
Mai marii USL au uitat ce este politica
Foto: digi24.ro

Daca incontrarea de la varful Uniunii Social Liberale nu va fi fost o facatura, desi ceva semne ar fi, inseamna ca tinerii ei diriguitori ori au uitat, ceea ce e mai probabil, ori n-au avut timp si bunavointa sa se concentreze asupra cazuisticii interne.

Fiindca o alianta de asemenea anvergura nu poate fi lasata sa se manifeste la voia intamplarii, nici la discretia oricarui membru, activist ori responsabil local.

Este posibil sa fi uitat. Atat timp cat s-a aflat in Opozitie, adica pana pe 9 decembrie, in USL a existat o buna conlucrare si o perfecta comunicare intre compartimente si lideri: actiunile au fost din timp planificate si coordonate, iesirile publice se faceau "in aceeasi limba", iar accidentele datorate complexitatii si multitudinii situatiilor locale nu lasau loc discutiilor, criticilor si interpretarilor rauvoitoare.

Puterea e grea

Dupa alegeri, agenda de lucru s-a tot complicat, liderii, in majoritate, au intrat "in paine", avand de gestionat, pe langa activitatea curenta de partid, si activitatea Legislativului, si a Executivului. Inclusiv la judete si comune.

La guvernare lucrurile n-au fost deloc simple inca de la inceput, actele coabitarii si ale reprezentarii externe fiind un exemplu graitor.

In astfel de situatii, activistii si organizatorii de rang secund fac un pas in fata, iar alesii cu mai putine responsabilitati preiau din mers activitatea liderilor care au primit functii executive si demnitati publice, cum se intampla peste tot in lumea democratica: asa se explica functionarea ireprosabila a coalitiilor de guvernare in Germania Angelei Merkel, in Anglia, Austria... si, in consecinta, guverne longevive de peste 8-10 ani.

Partidul e in toate

Pe fond, sindromul actual este acelasi care a dus la disparitia tuturor celorlalte aliante romanesti: dezorganizarea activitatii de partid, slabirea liantului intre partidele componente ale coalitiei si ruperea noilor alesi de organizatii.

O cauza ar fi incercarea liderilor de a le face pe toate, neincrederea lor in inlocuitori, dar si activitatea in salturi: in campanii electorale se tureaza motoarele la maximum, iar intre, atunci cand de fapt se (re)construiesc, se reformeaza partidele, activitatea lancezeste.

Or, in 2013, politica nu se mai poate face dupa ureche. Ne incadram inca intr-o perioada postcriza, cand evolutia fenomenelor economice si sociale cunoaste o mare rapiditate. Solutiile de guvernare si de leadership trebuie sa vina la timp de la comisiile si consilierii de partid, de aceea abia acum se cer expertiza si competenta, abia acum e nevoie de efort maxim si conlucrare desavarsita.

Criza de autoritate

Iata de ce e de mirare aparitia crizei recente in USL, o criza de autoritate, de management si de leadership. E de mirare fiindca politicieni experimentati ca Ilie Sarbu si Dan Radu Rusanu, Liviu Dragnea si Puiu Hasotti... nu au avut solutii si rezolvari corecte ale incurcaturilor ivite.

Or asta inseamna ca fiecare si-a urmarit rezolvarea propriei agende, a propriei initiative, care n-au avut acordul macar de principiu al celorlalte parti.

In fine, peste criza actuala s-a trecut cum s-a trecut, dar motivul disputelor ramane: comisia Barsan nu si-a putut duce la capat activitatea, iar acuze de politie politica vor mai fi. A se observa ca din motive apropiate au sucombat si celelalte aliante, Conventia Democrata, Alianta DA si alianta PDL-PSD din 2009.

E clar ca este vorba de un nod tare al politicii noastre postdecemnbriste care odata si odata va trebui taiat. E nevoie insa de un Alexandru Macedon.

Daca buna intelegere nu e...

Nu este exclus sa fie mai degraba vorba de o Cutie a Pandorei, care, odata deschisa, ar arata fata hidoasa a fostelor si actualelor servicii secrete romanesti, ca doar nu vom fi facand exceptie. Or, atunci cand pe rol sunt situatii la fel de sensibile si interese diverse de partid, poate si personale, (a le nega nu ajuta discutia de fata), ar fi fost cazul sa se adune toate punctele de vedere si sa se negocieze o decizie comuna. Se pare ca absenta negocierilor, a consultarilor este sursa tuturor necazurilor. De vitejii individuale nu mai zicem.

Ca intotdeauna, cheia e buna comunicare intre parti, negocierea punctuala a tuturor actiunilor si a deciziilor, transparenta totala a lucrarilor in comisii centrale ale uniunii, fiindca in alte conditii USL va fi mereu zguduita de crize, toti avand de pierdut daca programul de guvernare nu va putea fi pus in opera.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#USL criza autoritate management, #experienta politica buna intelegere , #PNL