O demonstratie de forta ratata (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 14:11
16007 citiri
O demonstratie de forta ratata (Opinii)
Foto: Ziare.com

Cand esti in opozitie fata de o putere ajunsa la cote record de impopularitate si organizezi un miting cu popor adus din toata tara, dar nu reusesti sa atingi numarul de participanti pe care ti l-ai propus, se numeste esec.

Sigur ca in comparatie cu miscarile anemice de strada ale ultimilor ani, inclusiv cele organizate de sindicate impotriva masurilor de austeritate, transformate in serbari campenesti cu pinguini si alte asemenea exotisme, mitingul USL din Capitala a fost mai amplu.

Dar va aduceti aminte cum aratau mitingurile Opozitiei in anii '90? Si pe atunci, atentie!, era vorba aproape exclusiv despre bucuresteni, pentru ca moda caratului manifestantilor cu autobuzele nu se inventase inca.

Zeci de mii de oameni umpleau bulevardele. De la Piata Romana, la Piata Unirii nu aveai loc sa arunci un ac. Si pe vremea aceea nu prea existau nici telefoane mobile, nici retele de socializare sau mai stiu eu ce alte metode moderne de convocare si mobilizare.

Daca ar fi existat, probabil ca am fi avut pe strazi sute de mii de oameni. Si asta impotriva unei puteri incomparabil mai populare decat actuala coalitie.

Doar vreo 7.000 de manifestanti, in comparatie cu cei 10.000 anuntati, dar reprezentativi, ar putea spune liberalii. Asa o fi, dar m-am uitat si eu, de exemplu, la fatutele si flacaii adusi de Radu Mazare de la Constanta. Parca venisera la discoteca, oameni veseli, relaxati, aerieni, nu aveau in ei nimic de protestatari nefericiti si chinuiti de groaza zilei de maine.

In raport cu conditiile politice si sociale la zi a fost, asadar, un protest modest.

Acesta nici macar nu a fost insa cel mai grav aspect. A fost cu mult mai rau sentimentul divizarii pe care l-a transmis USL. PSD nu s-a mobilizat aproape deloc. Victor Ponta a fost la protest cu aerul de invitat special, dupa ce declarase, usor stanjenit, ca nu-si lasa colegul la greu.

Alte figuri social-democrate importante nu s-au aratat, baronii nu s-au obosit sa-si trimita oamenii la Bucuresti, iar lipsa masinariei PSD s-a simtit din plin. Doar Radu Mazare a participat cu mare entuziasm, dar asta pentru ca omul se viseaza sincer un Che Guevara autohton (poate ii spune cineva pana la urma ca idolul sau a fost un criminal nenorocit!) si orice astfel de manifestari intra in scenariul sau preferat.

A fost vizibil de la o posta ca PSD a lasat PNL, partid fara mare vocatie organizatorica si fara cine stie ce logistica, in off-side, tocmai pentru ca liberalii s-au grabit sa anunte marele miting fara a avea acceptul social-democratilor.

Iar PSD, in mod intemeiat, nu a vrut sa se bage in aceasta actiune riscanta. Cand vezi ca protestele sunt antisistem si antipartid, cand vezi ca desi esti in opozitie se scandeaza si impotriva ta, esti cu atat mai inteligent cu cat te expui mai putin.

Dar, vorba unui coleg, lasa ca se face el, Crin Antonescu, mare si sa vezi atunci ce politician intelept va deveni.

O alta problema a fost aspectul general al marelui miting care a aratat exact cum nu ar fi trebuit sa arate: miting de partid cu lozinci fumate, cu nervi, dar fara nerv, fara vibratie, fara tensiune autentica. Ca sa intelegeti ce vreau sa spun fac din nou trimitere la mitingurile mamut ale anilor '90 sau chiar la atmosfera de zilele trecute de la protestele cu mult mai restranse, dar mai vii din Piata Universitatii.

Orice ai face, oricat te-ai screme, se vede de la o posta cand omul e venit din proprie initiativa, cu convingere si cand e adus cu convocator la manifestatie.

Iar in final, jonctiunea fortata cu Piata Universitatii a fost o mare eroare. Oamenii de acolo au aratat clar ce parere au despre intreaga clasa politica atunci cand l-au izgonit dintre ei, de doua ori, pe Ludovic Orban.

Daca ar fi dorit aceasta jonctiune, s-ar fi dus ei la Arcul de Triumf, dar n-au facut-o, ceea ce ar fi trebuit sa-i tina pe liberali in limita protestului lor, mai mult sau mai putin reusit. Asa au fost nevoiti sa participe la o manifestatie in care se striga si "Voiculescu si ai lui sa se duca dracului!" si "USL, USL, ne-ai furat protestele!".

Ceea ce s-a vrut o demonstratie a forta a Opozitiei a fost o miscare mai degraba neinspirata, care nu a reusit sa mobilizeze Capitala, nu a lasat impresia de forta si siguranta, ci de improvizatie si divizare in cadrul USL, dar si intre clasa politica si societatea civila.

Acest semiesec nu foloseste insa Puterii. Este doar inca un semnal ca actuala clasa politica este complet consumata si nu mai are nicio legatura cu electoratul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#protest USL Bucuresti, #protest PNL Piata Universitatii , #PNL