Spre Cotroceni, peste cadavrul cotei unice (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 30 Mai 2011, ora 13:12
7695 citiri
Spre Cotroceni, peste cadavrul cotei unice (Opinii)

Iata ca pana la urma ceea ce era previzibil, dar inadmisibil, s-a intamplat: liberalii s-au dezis de cota unica. Tradarea, consfintita in programul economic al USL, a fost impachetata in staniolul unor cote diferentiate foarte avantajoase, din care, practic, nimeni nu ar pierde nimic.

Astfel, programul prevede mentinerea plafonului de 16% pentru salariile de 1.600 de lei pe luna, pentru un venit intre 800-1600 de lei pe luna se aplica o cota de 12%, iar pentru un salariu pana la 800 de lei pe luna se aplica o cota de 8%. Cu alte cuvinte, clasa medie nu ar avea motive sa se simta lezata, in vreme ce electoratul sarac si majoritar, in mod traditional al PSD si pe care Crin Antonescu mizeaza pentru a deveni presedinte, are toate motivele sa se simta fericit.

Dar cifrele sunt extrem de volatile. Ca dovada, TVA a crescut peste noapte de la 19 la 24%. Cine garanteaza ca sub presiunea bugetara cotele acestea, mai ales cea mai mare, nu vor creste? Cine garanteaza ca 16 nu va deveni 18 sau 20? Nimeni. Dimpotriva este cat se poate de probabil ca acest lucru sa se intample cat timp progamul USL propune aceeasi fictiune de care se pare ca nu ne putem lecui: statul cu cheltuieli mari si venituri mici.

Caci USL il concureaza pe Mos Craciun cu tot felul de deduceri si scutiri pentru cei care-si fac asigurarari private de sanatate sau pentru cei care angajeaza tineri, cu TVA diminuat pentru alimente, reducerea CAS si alte asemenea. Iar cand o aparea si programul social, cu pensii nesustenabile si ajutoare si subventii pentru tot poporul, tabloul utopiei va fi complet.

De altfel, asa zisul program, caci este mai mult o declaratie de bune intentii, nici nu contine vreo referire la costurile tuturor masurilor, vreo prognoza fundamentata pe cifre concrete, vreo simulare. Ne spune doar ca aplicarea programului se va fundamenta pe cresterea gradului de colectare pana la un nivel neatins pana acum - 38%, pe absorbtia fondurilor europene si combaterea evaziunii.

Toate guvernele, fara exceptie si-au propus aceste obiective si toate au esuat. Poate USL va reusi, dar nimic din cele puse pe hartie nu arata ca ar avea idee cum. Dimpotriva, impozitul diferentiat va face, dupa toate probabilitatile, ca gradul de colectare sa scada substantial, un revers al celor intamplate dupa introducerea cotei unice. In aceste conditii, cine credeti ca vor fi obligati sa achite nota de plata a statului utopic propus de USL? Cei care de bine de rau mai au bani, adica cei care castiga mai consistent. Caci dupa ce ai abolit principiul, orice devine posibil. Principiul este fundamentul si la el n-ar fi trebuit PNL sa renunte in ruptul capului.

Abolirea principiului este imensa ticalosie comisa de penelisti impotriva propriului electorat. Un principiu foarte simplu si, cred eu, corect: fiecare participa la cheltuielile statului cu acelasi procent din munca lui. Nu cu aceeasi suma, caci 16% din 500 de lei nu este acelasi lucru cu 16% din 5.000 de lei. Dupa cum nu trebuie uitat ca pesoanele cu venituri mici si a caror contributie este si acum mai mica in valoare nominala beneficiaza de sume mai mari de la buget prin tot felul de prestatii sociale de care cei cu venituri mari, care contibuie si acum mai mult, nu au parte.

De ce munca mai multa, mai dificila sau mai riscanta, in orice caz mai bine platita, sau efortul celui care are doua sau trei slujbe sa fie sanctionat in favoarea lenei si a pregatirii minimale? Pentru ca asa suna mai bine din punct de vedere electoral. Dar un partid autodeclarat de dreapta nu ar fi avut in voie sa fie partas la asa ceva. Culmea, tocmai partidul majoritar al guvernarii care in 2004 a introdus cota unica de impozitare, masura care s-a dovedit mai mult decat salutara pentru economie si a dat un impuls foarte puternic ingrosarii clasei medii din Romania.

Dar ce mai conteaza principiile, clasa mijlocie si electoratul liberal cand Crin Antonescu vrea sa ajunga presedinte?

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#USL porogram economic, #cota unica PNL USL , #PNL