USD - noul USL, fara PNL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 11 Februarie 2014, ora 14:18
4135 citiri
USD - noul USL, fara PNL (Opinii)

Miscarea Iohannis a fost pentru Crin Antonescu un mesaj de forta lansat la adresa partenerului de guvernare, de la care a primit insa o replica cu asupra de masura.

Jocul de putere devine din ce in ce mai dur si PNL nu pare a avea suficiente atuuri pentru a-i face fata.

Cand a incercat sa forteze introducerea lui Klaus Iohannis in Guvern pe o pozitie simbolica de premier alternativa, Crin Antonescu parea ca i-a dat un sah lui Victor Ponta. Refuzarea "mitului nemtesc", a premierului minune din 2009, ar fi fost o misiune sinucigasa sub aspectul imaginii. Ceea ce social democratii nici nu au incercat.

In schimb, l-au pus pe Crin Antonescu intr-un sah si mai mare, cu potential de a deveni mat.

Anuntarea crearii USD, alcatuita din PSD-PC-UNPR, pare a nu fi doar o miscare legata de lista pentru europarlamentare si in niciun caz o simpla coincidenta cu disputa de acum. Cel putin nu daca ne uitam la ce a declarat Victor Ponta cu aceasta ocazie: "avem o alianta electorala formata din 3 din cele 4 partide ale USL, are 2 dintre cele 3 litere ale USL, dar isi propune sa aiba 100% din mesajul, actiunea si obiectivele cu care ne-am prezentat in fata oamenilor din 2011 incoace".

Doua treimi sunt suficiente pentru a sustine o majoritate, iar USD poate fi foarte bine noul USL fara liberali.

Liberalii primesc mesajul ca sunt nu numai minoritari, ci si dispensabili. Mai mult decat atat, afla ca potrivit cifrelor actuale au in coalitia de guvernare o pondere cu mult mai mica decat cea pe care o detin in mod real in guvern. Asa ca daca vor renegociere, ea se poate intampla, dar s-ar putea solda si cu o reimpartire a portofoliilor din cabinet.

Nu e de ignorat nici faptul ca trei ministri independenti pana acum, Robert Cazanciuc, Liviu Voinea si Remus Pricopie, sunt acum membri PSD.

Dar pisica cea mai mare si cea mai neagra aratata lui Crin Antonescu cu ocazia lansarii USD se numeste Sorin Oprescu. Daca liderul PNL a scos la lumina premierul alternativa, iata ca si social democratii pun in lumina prezidentiabilul alternativa. Sigur, centrul a ramas imaculat, nu Victor Ponta a lansat mesajul amenintator, ci Daniel Constantin, a se citi Dan Voiculescu: " (Sorin Oprescu - n.red.) poate fi un candidat la presedintie cu sanse foarte mari, poate cele mai mari".

Crin Antonescu a preferat sa para relaxat si indiferent la aceste miscari, dar Klaus Iohannis pare sa fi inteles mesajul: "Cu siguranta trebuie sa ne dea de gandit. Imaginati-va ca sunteti patru prieteni care faceti totul impreuna si intr-o dupa-amiaza aflati ca ceilalti trei si-au facut un grup tare, dar nu v-ati despartit de tot. Cum v-ati simti? Chit ca e o alianta pentru europarlamentare, alea sunt acum, dupa aceea vor fi altele. Mie mi se pare un semnal puternic de care voi tine cont in negocieri".

Cel mai probabil, USL nu se va rupe aici. Pentru ca niciuna dintre parti nu are interesul sa isi asume riscul unei rupturi din cauza bataliei pe functii. Dar viata lunga nu mai are, iar cel care domina jocul pregatit sa isi ia partea leului nu este in niciun caz PNL.

Citeste si:
Reacția dură a lui Radu Paraschivescu despre guvernarea PNL - PSD. "Klaustrat la Cotroceni"
Reacția dură a lui Radu Paraschivescu despre guvernarea PNL - PSD. "Klaustrat la Cotroceni"
Radu Paraschivescu face o analiză despre viitorul Guvern al României, condus de Nicolae Ciucă. Scriitorul îl atacă și pe Klaus Iohannis, cel care aprobă coaliția PNL - PSD - UDMR....
Iohannis vorbește despre „anomalii generate de SIIJ” la ședința de bilanț a CSM. „Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele” VIDEO
Iohannis vorbește despre „anomalii generate de SIIJ” la ședința de bilanț a CSM. „Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, 7 decembrie, la şedinţa de bilanţ a CSM, că "anomalii" precum cele generate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie trebuie...