Cand se rupe, totusi, USL? (Opinii)

Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 18:21
5452 citiri
Cand se rupe, totusi, USL? (Opinii)

In facultate, la un curs de relatii internationale, profesorul ne spunea prima regula a aliantelor: "Aliantele se rup dupa ce castiga razboiul". De aceea, nu am crezut nici macar o secunda ca USL se va rupe pana la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Ideea, lansata de Sebastian Lazaroiu si preluata imediat de pedelisti, a parut fortata si nerealista inca din prima clipa si, cel mai probabil, nu era destinata publicului larg, ci acelei parti a aparatului de partid (din orice partid) care fuge imediat spre invingator.

Clamarea ruperii iminente a USL nu a facut deloc bine PDL, asa cum o recunostea chiar fostul sau vicepresedinte, Sever Voinescu. Desi unii o vedeau in fiecare gest.

Anul destramarii USL si alte profetii

Joi seara, la mica cearta USL pe functii, au mai tresarit unii. "Se rupe USL?" Asta e wishfull thinking. N-o sa vedem USL rupandu-se prea curand. Ar fi o absurditate politica, in momentul asta. Oricate scandaluri am avea, oricate neintelegeri, oricate animozitati, oricate situatii dificile, USL nu are nici macar un singur motiv serios de a se rupe.

Mai mult, USL are suficiente motive, milioane, sa reziste cel putin pana in 2014, daca nu si dupa 2016.

Liderii lor, Crin Antonescu si Victor Ponta, au si ei toate motivele, asta pentru ca au obiectivele lor. Primul, sa devina presedinte si sa-si consolideze partidul, al doilea, sa ramana premier.

Zilele astea s-au facut tot felul de scenarii referitoare la ce fac cele doua partide daca se rup. Cel mai vehiculat era acela ca PSD se poate alia cu UDMR si minoritatile, plus cativa fugari pedelisti si pepededisti, pentru o noua majoritate, fara PNL.

Calculul e posibil mai mult matematic. Daca esti Victor Ponta, nu stai sa tremuri cu 3 parlamentari peste 50%, cand poti avea 70%.

Iar Crin Antonescu are nevoie de USL pentru a se asigura ca are macar asigurata intrarea in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2014. Si de departe prima sansa pentru a castiga presedintia.

Credeam, in urma cu un an, ca USL poate fi si un impediment pentru candidatul Antonescu, insa nu anticipasem victoria zdrobitoare a USL nu la parlamentare, ci acolo unde conteaza cel mai mult - la alegerile locale, unde au castigat aproape toate consiliile judetene sau marile orase, plus nenumarate localitati mici.

Dincolo de asta, USL asigura pentru membrii de partid ce-i intereseaza cel mai mult - putere si bani. Sigur, impartita intre PSD, PNL si PC, dar multa si sigura. Si cand ai puterea la dispozitie, poti sa domolesti mai toate orgoliile.

Sa intelegem ca vom avea USL pentru eternitate? Nu. Toate coalitiile din Romania au esuat, la un moment dat, de la CDR si Alianta DA pana la Coalitia pentru Romania, PSD-PDL. Ce va face USL sa se destrame? Sigur, orgoliile liderilor, uzura cooperarii lor si alte elemente neprevazute vor conta.

Insa USL se va rupe cu adevarat doar atunci cand nu se va mai putea merge mai departe. Cand unul vrea sa joace dur, calcand total interesele aliatilor, cum a facut-o Basescu in timpul Aliantei DA. Sau cand sondajele vor arata ca e dezastruos sa mai ramana impreuna, ca au mai mult de pierdut. Asta se intampla, de obicei, in preajma unor alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

"Mai du-te, fă, zdreanță cu investigațiile tale". Amenințare suburbană primită de Emilia Șercan, în conflictul cu Adrian Cioroianu
"Mai du-te, fă, zdreanță cu investigațiile tale". Amenințare suburbană primită de Emilia Șercan, în conflictul cu Adrian Cioroianu
Conflictul dintre Emilia Șercan și Adrian Cioroianu capătă amploare după schimbul acid de replici din ultimele zile. Totul a plecat de faptul că jurnalista de investigații a afirmat că...
Florin Călinescu vrea să fie președinte. Ține încă secret partidul din partea căruia candidează: ”Vreau să susțin o grupare politică curată”
Florin Călinescu vrea să fie președinte. Ține încă secret partidul din partea căruia candidează: ”Vreau să susțin o grupare politică curată”
Florin Călinescu și-a anunțat revenirea în politică și urmează să candideze la alegerile prezidențiale din partea unei formațiuni politice pe care o va anunța după 10 martie. Actor de...
#rupere USL, #USL Crin Antonescu Victor Ponta , #PSD