Divortul ca divortul, dar zestrea USL? (Opinii)

Sambata, 22 Februarie 2014, ora 08:57
6046 citiri
Divortul ca divortul, dar zestrea USL? (Opinii)
Foto: Arhiva

La aceasta ora nu se stie cine va castiga si cine va pierde razboiul intestin din USL. Se stie sigur, insa, ca zestrea acumulata de la infiintare si pana acum nu se va imparti dupa cum vor liderii si activistii formatiunilor componente, ci dupa imensa incarcatura de frustrare a unui electorat inselat in asteptari.

Ceea ce prevedeau Mircea Geoana si o serie de analisti de partid inainte de alegerile locale din 2012 precum ca "fiecare ramane cu zestrea proprie" nu mai este de actualitate, iar algoritmul impartirii zestrei este o foarte mare necunoscuta.

Fiind vorba de optiuni electorale, de capitalul de imagine si notorietate, ne aflam pe nisipuri miscatoare.

O casatorie din interes

Dar sa vedem care este zestrea disputata: electoratul USL a oscilat constant in jurul cifrei de 60%, iar la capitolul imagine, USL, partidele PSD, PNL si liderii acestora au tinut capul de afis ani buni. Este adevarat ca imaginea nu le-a fost intotdeauna preponderent pozitiva, dar, daca tinem cont de gradul de asimilare a informatiei de catre populatie, cifrele din sondaje au suport.

Sa nu-si inchipuie analistii si sociologii de partid ca publicul asimileaza tot ce i se vinde prin mass media. Orice observator atent al campaniilor noastre electorale stie ca mesajele sunt asimilate deocamdata doar in functie de optiunea politica. Asa explicandu-se faptul ca, oricat de multiplicate ar fi mesajele, de foarte multe ori ele nu produc niciun beneficiu electoral.

Momentul adevarului

Cat despre notorietate, adica reputatie, faima, celebritate, USL s-a bucurat pana acum de intaia pozitie, la mare distanta de urmatorii clasati, PDL, cu tot cu aliantele pasagere din care a facut parte, PP-DD, UDMR sau recent intrata pe campul de batalie politica, Miscarea Populara.

In actuala stare de fapt, cand e in plina desfasurare renuntarea la vectorii de imagine care i-au asigurat USL mai degraba faima decat reputatia, procesul e invers: zestrea incepe sa se diminueze cu fiecare scandal, cu fiecare zi de amanare a unei decizii, iar daca nu se produce la timp o interventie in forta, pierderea poate fi irecuperabila.

Cine pierde si cine castiga

Cum se va imparti zestrea? Marii perdanti nu vor fi PSD si PNL, ci partidele mici, UNPR si PC, care nu vor mai conta in jocul politic pe fata decat in foarte mica masura si daca nu vor fi inghitite de PSD. Iar primele doua par a se fi pregatit din timp pentru socul despartirii, desi pregatirea aceasta poate fi absolut inutila.

Atunci cand un electorat, la modul general vorbind, isi bazeaza optiunile nu pe ideologii, nici pe programe politice, ci pe sentimente, impresii, perceptii si pe charisma liderilor, cum s-a intamplat in Romania de fiecare data, e greu de estimat incotro va lovi valul dezamagirilor celor ce si-au ratat votul.

Cert este ca partidul care va fi simtit ca a tradat idealurile acestor ani ar putea sa aiba soarta taranistilor.

Cum se ingroapa un ideal

De ce vorbim de idealuri populare si de dezamagiri, de frustrari? Fiindca, oricat ne-am stradui sa anulam discursul politic al acestor ani, nu vorbim de cel demagogic si populist, oricate eforturi am face sa estompam realitatea ca USL nu a reusit sa duca la indeplinire decat partial dorintele alegatorilor din 2012, tendinta de a continua obiectivele USL de catre cele doua partide nu poate fi blocata.

Cu siguranta, atat PSD, cat si PNL au in vedere sa si le asume pentru perioada urmatoare, aflata sub imperiul europarlamentarelor din 25 mai si al prezidentialelor din a doua duminica a lunii noiembrie. Numai ca se va pune in modul cel mai acut de dupa revolutie problema credibilitatii.

Ori recunoastem, ori nu...

Se vede cu claritate ca nimeni nu e dispus acum sa recunoasca un fapt de netagaduit: toti actorii implicati in impartirea zestrei vor avea de pierdut la capitolul incredere, unii mai mult, altii mai putin. Pentru cativa lideri, insa, mastile au cazut definitiv, iar imaginea noua inca nu ne spune nimic.

Nici revenirea la vechile masti nu mai e posibila fara senzatia ciorbei reincalzite.

Cine vrea sa invete ceva, pana nu e prea tarziu, are la dispozitie amara experienta a destramarii Conventiei Democrate si a destinului politic al fruntasilor acesteia, inclusiv al fostului presedinte Emil Constantinescu: odata ucis un ideal, odata declansate mecanismele frustrarii publice, orice incercare de resuscitare a unui mit devine chinuitoare si inutila.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#USL PSD PNL divort, #zestre electorala USL , #PSD