Marea vulnerabilitate a USL (Opinii)

Marti, 30 August 2011, ora 23:59
4671 citiri
Marea vulnerabilitate a USL (Opinii)
Foto: Adevarul

Reactia incoerenta si balbaita a USL la ideea comasarii alegerilor parlamentare si locale este simptomatica pentru starea in care se afla alianta pornita pasamite sa obtina o victorie zdrobitoare la alegerile de anul viitor.

Adica, mai pe romaneste, vedem ca liderii cei tantosi suiti in fruntea giganticei constructii nu exceleaza in materie de inteligenta politica si au nevoie de traducatori pentru a intelege cum "devine" treaba.

Sa recapitulam deci. Saptamana trecuta iesea pe surse si apoi confirmata de insusi Emil Boc stirea ca in Coalitie se discuta intens despre posibilitatea comasarii alegerilor, din motive de economie pasamite. Motivul este, desigur, in mare masura adevarat, dar nu este voba despre economia de bani publici, ci de economia de la pusculitele de partid lovite de criza. Adevaratul motiv este altul. PDL vrea sa-si foloseasca baronii aflati inca in functii importante pe post de locomotive electorale care sa traga dupa ei caravana candidatilor din colegii.

Initial, si Crin Antonescu, si Victor Ponta s-au aratat favorabili ideii, gandindu-se ca nici pusculita USL nu este in cea mai buna stare cu putinta si ca baronii Uniunii sunt si ei bune locomotive. Inainte de a reactiona, cei doi nu avut curiozitatea sa intrebe macar: comasare cand? In vara cand ar trebui sa fie localele sau in toamna cand ar trebui sa fie parlamentarele?

Iata ce ziceau acum cateva zile cei doi despre acest subiect. Victor Ponta: "Din punctul de vedere al USL-ului, cu cat avem alegeri mai repede, cu atat mai bine. (...) Daca tot facem alegeri si locale si parlamentare, in acelasi timp, cel mai bine ar fi sa facem si prezidentiale, sa ne alegem si noul presedinte sa ne-apucam cu totul de treaba". Crin Antonescu:,, nu va fi o drama pentru USL si sunt sigur ca nu va fi nici mare afacere pentru PDL. (...)Cu cat mai repede avem alegeri de orice fel, cu atat mai bine". Au avut nevoie de un week-end intreg si, ceva imi spune, de socoteala politica a lui Ion Iliescu pentru a intelege ca s-au pripit grav. Asa ca au intors complet foaia.

"Suntem impotriva comasarii alegerilor de orice tipuri, in speta comasarii alegerilor locale cu alegerile parlamentare. Sunt tipuri de alegeri diferite, sunt campanii diferite, sunt mize diferite pentru alegatori, iar comasarea, amestecarea lor sub orice pretext, inclusiv cel comunist al economiei financiare, este respinsa categoric de catre noi. Niciun argument pe care actualii guvernanti l-ar putea aduce pentru a crea confuzie, pentru a incerca sa-si sporeasca sansele electorale nu este admisibil daca se doreste aparararea principiilor statului de drept", spune acum Crin Antonescu. Razgandeala nu e greu de explicat.

Baronii PDL sunt la putere, in timp ce baronii USL sunt in opozitie. Deci, din start, cei ai puterii sunt locomotive mai puternice, caci au mai multe de impartit preelectoral. Apoi, nu este vorba exclusiv despre marii baroni, ci si despre jupanasii mai mici, adica primarii oraselelor si satelor, democrat liberali vechi sau racolati de actuala putere, cei mai multi de catre UNPR. Si ei sunt locomotive locale extrem de eficiente, mai ales ca in ultima vreme au primit bani pentru tot felul de investitii indelung asteptate de comunitatile pe care le conduc. Primarii USL, tot mai putini si mai lipsiti de bani, sunt in net dezavantaj.

Comasarea alegerilor muta accentul parlamentarelor pe scrutinul local, cu mult mai interesat intotdeauna caci autoriatea locala e prima de care se ciocneste cetateanul. Si in acest fel, implicit se muta accentul de pe votul politic, care avantajeaza USL, pe unul uninominal, dat in primul rand primarului sau presedintelui de consiliu judetean si apoi ajutoarelor sale, cum vor fi perceputi parlamentarii.

Si, deloc neimportant, comasarea in toamna, asa cum va fi se pare, presupune prelungirea mandatului primarilor si presedintilor de consilii judetene, majoritar ai Puterii si organizarea marelui scrutin in mandatul lor.

Toate aceste dezavantaje majore ar fi trebuit sa determine liderii USL sa refuze categoric de la inceput comasarea. Daca le-ar fi inteles. Marea vulnerabilitate a USL este tocmai subtirimea liderilor sai, poate cei mai lipsiti de substanta din ultimii 20 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#comasare alegeri locale parlamentare, #usl comasare alegeri , #PSD