Monstrul adus la viata de USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 20 Februarie 2014, ora 10:29
11305 citiri
Monstrul adus la viata de USL (Opinii)
Foto: Arhiva

Nu este vorba, asa cum am fi tentati sa credem, de USD, formatiunea ce imi pare a fi facuta de Victor Ponta si PSD pentru a-i izgoni mai repede pe liberali de la guvernare si a inlocui apoi in fata electoratului defuncta USL.

Nu e nici razboiul haotic care ma astept ca va pune stapanire pe viata politica si sociala din Romania dupa ce Uniunea Social Liberala va fi trecut oficial in lumea umbrelor.

Monstrul pe care USL il lasa in urma la parasirea scenei e doar teapa pe care liderii ei recunoasc astfel ca au administrat-o tuturor celor care si-au imaginat ca datoria politicienilor investiti cu incredere e sa isi dea minimul interes pentru a face mai buna viata cetatenilor.

La dezamagirea generala existenta deja fata de clasa politica, ruptura USL si bilantul celor aproape doi ani de guvernare vor apasa si mai mult gandul celor care vor trebui sa se prezinte de doua ori la urne si in acest an.

Acesta si este motivul pentru care asistam de aproape doua saptamani la circul zilnic pe care Victor Ponta si Crin Antonescu il ofera in detaliu, de dimineata pana seara, celor care mai au nervi si inclinatia bolnavicioasa sa-i urmareasca.

In an electoral, Victor Ponta si Crin Antonescu nu isi pot lua adio oricum, pentru ca fotografia despartirii trebuie sa cuprinda cat mai clar chipul celui care va fi considerat vinovatul principal pentru esecul proiectului USL.

Cine a inceput, cine a continuat si a impins lucrurile pana intr-acolo de unde sa nu mai poata fi intoarse si reparate, asa cum pare a fi astazi situatia intre PSD si PNL, sunt intrebari la care doar propagandistii si membrii de partid cu carnet in toata regula pot oferi raspunsuri fara urma de tagada.

Ei stiu si cine va fi singurul vinovat pentru esecul unei constructii care a castigat o incredere fenomenala la urne, dar care odata cu desfiintarea ei isi va recunoaste esecul total, asa cum vor sti sa explice orice va fi nevoie pentru a-si sustine in continuare favoritii.

Care este, totusi, starea in care se afla USL in prezent? Dintr-o forta politica promisa a elibera, schimba si moderniza tara, Uniunea a ajuns o imposibilitate care s-a blocat in aproape toate proiectele pe care le-a inceput.

USL este azi prin natura relatiei liderilor ei o secventa care nu va mai putea niciodata reveni la ceea ce ar fi trebuit sa fie de la inceput.

PSD a lasat mult prea clar sa se inteleaga ca doreste sa cucereasca functia de presedinte, pentru ca Antonescu si PNL sa mai aiba increderea necesara sa continue alaturi de fostii parteneri.

Singura grija a lui Victor Ponta pare a fi sa transmita mesaje cat mai clare ca ii vrea pe liberali afara din Guvern. Infiintarea USD, numirea ministrilor interimari pesedisti in locul celor liberali demisionati si refuzul unui raspuns simplu la problema "minora" a functiei de "vicepremier" pentru Iohannis sunt semne clare ale dorintei PSD de a ramane singur la guvernare si de a-si incerca norocul la prezidentiale cu un candidat propriu.

In fata acestei perspective, nici nu mai conteaza soarta liberalilor si a lui Crin Antonescu, important e doar cum va redesena PSD guvernarea din momentul in care vor ramane singuri la putere.

E punctul in care nu stii ce ar fi mai bine pentru viitor. Pentru ca daca, in ciuda trendului, Ponta si Antonescu se impaca si USL va ramane in viata, de acum sunt si mai putine sanse ca PSD si PNL sa se inteleaga pe marginea celor mai importante teme de guvernare. Vom avea si mai mult iluzia unei stabilitati politice, dar care nu va aduce nimic in plus fata de ce a facut pana in prezent. Din acest punct de vedere, nu mai conteaza daca USL se va rupe sau nu.

Poate ca mai importanta decat o stabilitate paralizata ar fi o majoritate simpla care chiar sa functioneze si sa isi asume masurile pe care le va impune.

Monstrul pe care USL s-a incapatanat sa il tina in viata este mort dinainte de decesul Uniunii, tocmai de cand alianta si-a abandonat singurul scop pentru care a fost infiintata - daramarea lui Traian Basescu. Ar fi timpul ca autorii sa aiba puterea sa isi asume victoria.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#USL rupere, #USL Ponta Antonescu, #USL numire Iohannis vicepremier , #PSD