Primul efect al destructurarii USL

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 22:44
4903 citiri
Primul efect al destructurarii USL
Foto: Libertatea mea

Neintelegerile dintre PSD si PNL au ajuns atat de adanci si de evidente incat, daca Uniunea va mai rezista fie si pana la alegerile prezidentiale de anul viitor, faptul ar putea fi considerat un miracol al politicii romanesti.

Prapastia dintre viziunile de guvernare ale celor doua partide si interesele divergente ale celor mai puternici baroni i-au facut pe liderii Uniunii Social Liberale sa apara nu o data intr-o serie de situatii neconfortabile, "penibile", dar si absurde, dand si cerand explicatii fara sfarsit despre ceva extrem de simplu: lucrurile nu merg deloc in directia in care USL a promis in campanie ca se vor indrepta.

Dreptate pana la capat nu a fost facuta, privatizarile esuate aduc si mai multi concediati, iar liberalizarea inspaimantatoare a pretului la gaze si energie da fiori pana si celor mai putin afectati de criza pana acum - clasa medie, atat cat a fost sau a mai ramas din ea, o categorie care nu a suferit pana acum prea mult, nici macar pe vremea lui Boc.

USL a ajuns in punctul din care, orice s-ar intampla, nu mai mira pe nimeni. Este la fel de posibil ca PSD sa-i scoata pe liberali de la guvernare, pe cat este de probabil ca Uniunea sa aiba un candidat comun la alegerile prezidentiale, dar care sa nu fie Crin Antonescu.

Intre aceste doua extreme, ciondanelile zilnice intre pesedisti si liberali nu fac decat sa pregateasca terenul pentru momentul despartirii. Pentru ca, daca asta avem inainte de revizuirea Constitutiei si regionalizare, cele doua mari incercari vor intinde USL practic pana la punctul de fierbere.

PSD si Victor Ponta nu au niciun interes, nici pe termen scurt, nici pe termen lung, ca revizuirea si regionalizarea sa nu se implineasca, oricat de imposibil par ele acum a mai deveni realitate.

In fond, cele doua proiecte sunt ultimele promisiuni pe care cele doua partide le-ar mai putea implini. Dreptate nu s-a facut deloc in sensul promis, de trait mai bine nici nu poate fi vorba, iar mai multa libertate nu au de unde sa dea nici USL, nici UE.

Cum pana si americanii se specializeaza in aceste vremuri in limitat si incalcat drepturile fundamentale in numele sigurantei, tot ce le ramane celor din USL de oferit ar fi o reorganizare si cosmetizare a lucrurilor deja existente.

Insa cele doua mari proiecte sunt si au fost si ale presedintelui, inainte de a le adopta USL ca puncte de reper. Cum si Traian Basescu se afla deja la final de cariera si risca sa iasa din politica pe usa din dos, singurele modalitati prin care ar fi putut sa se recredibilizeze si sa revina in prim plan sunt impiedicarea realizarii proiectelor USL, asa cum si-a propus alianta, si finalizarea lor in forma in care au fost propuse initial de catre Cotroceni.

Pactul de coabitare a fost pauza pe care presedintele a obtinut-o din partea USL, pana va putea reveni in arena cu forte noi. Pactul i-a dat lui Traian Basescu sefii procurorilor pe care i-a dorit. Fracturarea USL si continuarea in virtutea inertiei, de "ochii lumii", a unei guvernari tot mai improbabile sunt factorii care vor reseta in totalitate politica romaneasca pana la prezidentiale si va echilibra intr-un final fortele.

Eveniment Quarterly Report

Cine spune ministrul de Finanțe că sunt „răsfățați” și „invidioși”, după noile modificări fiscale. „Ar fi o nebunie acest lucru”
Cine spune ministrul de Finanțe că sunt „răsfățați” și „invidioși”, după noile modificări fiscale. „Ar fi o nebunie acest lucru”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că proprietarii de hoteluri şi restaurante sunt în continuare cei mai răsfăţaţi ca urmare a noilor măsuri fiscale, deoarece vor avea în...
Dacian Cioloş, apel la coordonarea acţiunilor opoziţiei pentru demiterea lui Marcel Ciolacu: Se poate depune o moţiune de cenzură fără AUR
Dacian Cioloş, apel la coordonarea acţiunilor opoziţiei pentru demiterea lui Marcel Ciolacu: Se poate depune o moţiune de cenzură fără AUR
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş face joi un apel la coordonarea acţiunilor opoziţiei pentru demiterea lui Marcel Ciolacu, el arătând că există o majoritate posibilă în Parlament,...
#destructurare USL, #proiect Constitutie USL, #revizuire Constitutie, #proiect regionalizare , #PSD