Revista presei: USL, pandita de Opozitie si dupa castigarea alegerilor

Joi, 04 August 2011, ora 08:29
2059 citiri
Revista presei: USL, pandita de Opozitie si dupa castigarea alegerilor
Foto: Arhiva

Dupa ce le-a transmis clar celor din Opozitie nu vor vedea functia de premier chiar daca vor castiga alegerile, declaratia presedintelui Traian Basescu este si joi principalul subiect dezbatut de presa centrala.

Refuzul sefului statului de a nominaliza un premier din partea USL, chiar daca alianta obtine peste 50% in alegeri, muta batalia in curtea Parlamentului. USL poate sa-si plaseze omul la Palatul Victoria doar daca isi pastreaza parlamentarii stransi in urma scrutinului.

Totodata, PDL si UNPR si-ar pastra, la alegerile locale din 2012, aproape toate orasele si judetele castigate in 2008.

"USL, pandita de Opozitie si dupa castigarea alegerilor", trateaza subiectul si jurnalistii de la Adevarul. Tema este dezbatuta pe larg si de Romania Libera, intr-un material titrat "USL nu schimba aritmetica localelor".

Liderul PSD a asigurat ca nu va exista nici o cerere PSD de renegociere a acordului dintre cei trei parteneri ai USL in privinta criteriului de impartire a candidaturilor comune pentru viitoarele alegeri, subliniind ca "Nu ne omoram aliatul ca Basescu!", adauga Evenimentul Zilei.

"Alianta PNL-PDL-UDMR - vis frumos pentru Basescu, cosmar pentru PNL" este parerea liderului senatorilor PNL, Puiu Hasotti, exprimata pe prima pagina a cotidianului Jurnalul National.

Adevarul: USL, pandita de Opozitie si dupa castigarea alegerilor

Planul presedintelui Traian Basescu de a tine USL departe de Palatul Victoria, chiar daca Opozitia de acum ar obtine majoritatea absoluta, este pe muchie de cutit din punct de vedere legal.

Meciul decisiv se va da insa in Parlament, apreciaza jurnalistii de la Adevarul. Directorul Institutului de Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, spune ca o alianta politica are aceleasi drepturi precum un partid politic, precizand ca "Important este ca premierul sa fie agreat de Parlament".

Romania Libera: USL nu schimba aritmetica localelor

De asemenea, mult trambitatul scor national de 60-66%, pe care l-ar avea USL potrivit propriilor sondaje, nu ajuta PSD, PNL si PC sa smulga primarii si consilii judetene de la PDL si UNPR. Cu alte cuvinte, PDL si UNPR si-ar pastra, la alegerile locale din 2012, aproape toate orasele si judetele castigate in 2008.

Din cele 16 primarii din orasele resedinta de judet conduse acum de oamenii PDL sau UNPR, candidatii testati de USL nu ar lua nici una, scrie Romania Libera.

Evenimentul Zilei: Victor Ponta: Orice rezultate dau sondajele, PSD nu va renegocia acordul USL

Subiectul a fost comentat si de liderul PSD, Victor Ponta. Nu va exista nicio cerere PSD de renegociere a acordului dintre cei trei parteneri ai USL in privinta criteriului de impartire a candidaturilor comune pentru viitoarele alegeri, a asigurat co-presedintele USL, luand act de centralizarea tuturor sondajelor locale comandate pentru identificarea celor mai potriviti candidati la alegerile locale.

Presedintele PSD, citat de Evenimentul Zilei, sugereaza ca partidul sau are mai multi candidati cu sanse decat PNL pentru primariile resedinta de judet si sefiile Consiliilor Judetene, dar nu se pune problema modificarii principiului paritatii.

Jurnalul National: Hasotti: Alianta PNL-PDL-UDMR - vis frumos pentru Basescu, cosmar pentru PNL

Pe de alta parte, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, sustine ca alianta PNL-PDL-UDMR, sugerata de catre presedintele Traian Basescu, este imposibila.

Hasotti a subliniat ca o astfel de alianta ar fi un vis forumos pentru seful statului, dar un cosmar pentru PNL.

"Alianta PNL-PDL-UDMR este un vis frumos pentru Basescu si un cosmar pentru PNL, deci este imposibila", a spus Hasotti pentru Daily Mail.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#usl alegeri premier, #parlament usl sondaje , #stiri Uniunea Social Liberala