Un partid s-a instalat la putere in Romania aproape printr-un puci - presa germana

Marti, 20 August 2013, ora 17:53
11827 citiri
Un partid s-a instalat la putere in Romania aproape printr-un puci - presa germana
Foto: Ziare.com

Dintr-o analiza privind starea democratiei in statele din estul Europei, jurnalistii germani au ajuns la concluzia ca, in Romania, un partid a pus mana pe putere aproape printr-un puci.

"Ambitia relansarii, inceputa imediat dupa caderea comunismului in statele din estul Europei, s-a evaporat. Acum conduc elite politice fara vreo implicare a societatii civile", noteaza Berliner Zeitung.

Analiza lor incepe cu Cehia, unde "relatia dintre premier si o colaboratoare ambitioasa a dus la caderea unui Guvern si blocarea celui de-al doilea in Parlament. Actiunile haotice tind spre un nou punct culminant. Parlamentul este in punctul sa se autodizolve ca sa provoace alegeri anticipate. Situatia din Cehia este simptomatica pentru asa-zisele tari aflate in tranzitie", mai scrie sursa citata.

Probleme in Cehia: Noul Guvern a pierdut votul de incredere, urmeaza anticipatele?

"Avand in vedere conflictele sangeroase din Siria si Egipt, dar si scandalurile si rata somajului din Spania si Italia, am neglijat situatia tarilor din estul Europei. In Bulgaria, cetatenii prostesteaza zilnic de aproape doua luni, nu doar la adresa Guvernului, ci si la adresa intregii clase politice.

In Romania, intr-un trecut nu foarte indepartat, un partid s-a instalat la putere aproape printr-un puci.

In Ungaria, premierul nationalist si cercul sau de prieteni se folosesc de puterea absoluta pentru a demonta pas cu pas democratia, incercand inlocuirea ei cu un sistem autoritar.

Chiar si in Polonia, o tara de succes, partidul premierului Donald Tusk da semne neneglijabile de dizolvare", scrie publicatia germana.

Motivul pentru care accesul Poloniei in zona euro va fi blocat multi ani

"Acum 24 de ani o noua elita s-a instalat cu rapiditate in functii de conducere, si a ramas neschimbata de atunci. Noua ordine a fost rezultatul unei reforme democratice, dar ceea ce a urmat a fost fara implicarea societatii civile. In functii de conducere determinante nu au ajuns idealisti sau moralisti care au stat la baza revolutiei democratice, ci pragmatici nesentimentali", considera cei de la Berliner Zeitung.

Citește și:
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 5 februarie, că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ruseşti pentru că toţi marii importatori de pe...
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...