USL, crunta dezamagire (Opinii)

Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 11:36
4344 citiri
USL, crunta dezamagire (Opinii)

USL a fost construita curajos, plecand la drum cu un scop clar: o alternativa viabila la "sistemul sinecurist si clientelar promovat de PDL si presedintele Basescu".

Cel putin asta sutineau membrii de frunte ai Aliantei. Uniunea a fost privita cu scepticism de majoritatea observatorilor avizati, multi nedand prea multe sperante de viata unui conglomerat politic avand la baza doua ideologii politice radical diferite, liberalismul si socialismul.

Desi multi oponenti ii cantau prohodul, USL a rezistat pe baricade, fiind aproape de a castiga detasat alegerile parlamentare care bat la usa. Un prim semnal, ca asta urmeaza sa se intample, a fost dat de rezultatele de la locale, cand USL si-a adjudecat majoritatea primariilor si consiliilor judetene sau locale din tara.

Din ce se vede, insa, in USL, s-a instalat un fel de autosuficienta daunatoare care o indeparteaza de tintele primare pe care si le-a fixat in momentul inchegarii. Pare ca uselistii merg mai departe dintr-o inertie care, cred ei, oricum ii va duce pe primul loc al podiumului.

USL se decredibilizeaza pe zi ce trece, atat in ochii alegatorilor, dar si in constiinta europeana a liderilor de frunte. A plecat la drum decisa sa ofere un alt model de a face politica, de a oferi Romaniei "cel mai curat guvern postdecembrist" si pare a sfarsi inghitita de aceleasi metehne ale predecesorilor.

Ofuscati ca presedintele Basescu nu a vrut cu niciun chip sa le dea pe mana formarea guvernului, dupa prima cadere a lui Boc, refuzand propunerea Iohannis, PSD si PNL au inghitit in sec, asteptand momentul in care ii vor intoarce "serviciul" dusmanului numarul 1.

I-a lasat Basescu fara vreo 30 si ceva de parlamentari, formand surogatul numit UNPR? I-a lasat. Declarau acesti viteji ai generalului Oprea ca "sunt fideli cauzei nationale si tin sa asigure stabilitatea politica a tarii, intr-un moment de criza profunda? Declarau.

Aceiasi vajnici ostasi ai generalului cu umerii plini de stele ne aminteau ca Romania trebuie guvernata si are nevoie de oameni ca ei, care pun mai presus de interesul personal sau de grup interesul tarii. Sa nu mai vorbim ca partidele din care plecasera erau, pur si simplu, desfiintatate declarativ, cu orice ocazie ivita.

Pe de alta parte, membrii USL vorbeau de tradatorii care s-au aliat cu Basescu impotriva oricarei ratiuni constitutionale, formand o majoritate impotriva firii si impotriva vointei alegatorilor. Perfect adevarat.

Toate aceste declaratii si tradarea in sine, insa, nu au impedicat USL sa se bata pe umar cu alde Nicolicea sau Serban Mihailescu, cand a venit vorba de demiterea guvernului MRU. N-a mai contat ca, pana atunci, uselistii condamnasera traseismul pe orice cai posibile, ulterior poarta USL fiind deschisa si pentru toti pedelistii care simteau ca nu se mai regasesc in randul portocaliilor.

Am auzit multi oameni vorbind depre faptul ca simt o enorma repulsie cand vad acum cum Ponta se "giugiuleste" cu Gabriel Oprea, impartindu-si colegiile electorale. Nu pot sa nu-mi aduc aminte ca acest general, decorat de Basescu exact in momentele cand avea mare nevoie de un partener de guvernare pentru PDL, UDMR si minoritati, se afla in spatele lui Obama in timpul vizitei presedintelui Romaniei in SUA, desi cu ani inainte fusese numit "seful mafiei personale a lui Adrian Nastase". Nu ar mira pe nimeni ca acum generalul sa fie catadicsit din nou cu aceleasi apelative de oponentii politici.

Prea sigura pe sine, USL uita de radacinile de la care a inceput sa se formeze seva. Uita ca, intr-un stat de drept, orice decizie definitva si irevocabila a justitiei trebuie respectata chiar si de cei mai inalti demnitari ai statului, iar Parlamentul nu trebuie sa omita ca democratia se bazeaza pe respectarea principiilor separatiei puterilor in stat.

Ce a facut Senatul, refuzand sa recunoasca o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul incompatibilitatii lui Mircea Diaconu, sfideaza orice norma a unei democratii functionale. Sa mai punem si sare pe rana si sa amintim ca Gigi Becali a devenit varf de lance al USL pentru campania care se apropie? Nu asta-i USL-ul pe care ni l-am dorit. Dar cu ce sa defilam?

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...