CCR a decis. Ce urmeaza pentru USL si Traian Basescu? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 26 August 2012, ora 12:42
8949 citiri
CCR a decis. Ce urmeaza pentru USL si Traian Basescu? - Sondaj Ziare.com
Foto: evz.ro

Din intrebare lipsesc "personaje" precum Crin Antonescu, Victor Ponta, PDL, Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu etc., deoarece a fost un meci strict intre USL si Traian Basescu. Cu toate ca intrebarea este si despre ceilalti si nu numai.

Traian Basescu tocmai a scapat dintr-o suspendare, din care probabil nici el insusi nu mai credea ca are cum sa scape, "la mustata" de aproape patru procente. Daca in ultimele luni singurele doua intrebari au fost legate de rezultatul referendumului si de decizia pe care o va lua Curtea Constitutionala, ceea ce urmeaza este un adevarat interogatoriu.

CCR: Basescu revine la Cotroceni - Antonescu si Ponta, furiosi si resemnati

Este posibila o noua suspendare a lui Traian Basescu?

Teoretic, se poate. Pe fundamentul celorlalte doua suspendari - din 2007 si din 6 iulie 2012, parlamentarii USL ar mai putea-o face o data. Insusi Crin Antonescu, fiind intrebat, dupa pronuntarea deciziei CCR, daca este posibila declansarea unei alte proceduri de suspendare a presedintelui Traian Basescu, a declarat "fara doar si poate".

In schimb, vicepresedintele PSD si primar al Iasiului, Gheorghe Nichita, a spus ca o noua suspendare a lui Basescu, in urmatoarea perioada, nu e oportuna pentru USL, recomandand ca social-democratii si liberalii sa se concentreze pe guvernare si pe alegerile parlamentare din noiembrie.

Antonescu explica cand si cum o sa-l suspende USL din nou pe Basescu

Coabitare USL-Traian Basescu?

Liberalii nici nu pun in discutie o posibilia coabitare a Guvernului Ponta cu Traian Basescu. Relu Fenechiu, Calin Popescu Tariceanu, Puiu Hasotti sau Mircea Diaconu fiind printre cei care au exclus din start aceasta varianta. In plus, liderii PNL spera ca, dupa reintoarcerea la Cotroceni a lui Basescu, lupta sa continue, in orice fel, iar presedintele inca suspendat sa ajunga somer, pana la sfarsitul anului.

Premierul Victor Ponta a afirmat, intr-un interviu pentru The Guardian, ca ar fi pregatit sa coabiteze cu Traian Basescu, atata timp cat acesta ar respecta Constiutia. Ulterior, insa, el a precizat ca fraza respectiva a fost de fapt "o manipulare interna" si ca nu cu presedintele Basescu ar fi vrut sa coabiteze, ci cu Crin Antonescu.

Liberalii, furiosi: Continuam lupta, coabitarea nu este posibila!

Ponta, pentru The Guardian: Sunt pregatit sa coabitez cu Basescu, daca respecta Constitutia (Video)

Ponta: Fraza din The Guardian ca sunt gata sa coabitez, o manipulare interna (Video)

Ponta: Nu coabitez cu chelnerii lui Basescu, Blaga si Ungureanu

Va continua criza politica si lupta pentru putere?

Este clar ca, de la sfarsitul lunii aprilie - odata cu caderea Guvernului Ungureanu, inlocuit de un guvern Victor Ponta al USL - si chiar si mai devreme, cand treptat parlamentari ai PDL au trecut in randurile PSD sau PNL, USL a crescut si a continuat sa creasca pe scena politica din Romania.

Un guvern in intregime al USL, majoritate parlamentara, presedinti ai celor doua Camere provenind de la PNL - Crin Antonescu la Senat si de la PSD - Valeriu Zgonea la Camera Deputatilor, dar si un presedinte interimar care pentru o perioada s-a vazut principal candidat la eventuale prezidentiale din toamna, toate acestea au reprezentat motive pentru USL sa ajunga in varf si sa isi doreasca sa ramana acolo. Esecul de la referendum, unde doar neindeplinirea cvorumului l-a salvat pe Traian Basescu, nu pare a fi un motiv pentru ca social-democratii si liberalii sa renunte degraba la lupta. Ba din contra.

Pauza pana la alegerile parlamentare si vedem ce se intampla apoi?

O alta varianta pentru USL, care insa ar avantaja si PDL, dar si pe Traian Basescu in acelasi timp, ar fi ca totul sa fie pus pe pauza pana la alegerile parlamentare de la sfarsitul toamnei care, potrivit unor surse, ar urma sa aiba loc pe 25 noiembrie.

Alegerile parlamentare pe 25 noiembrie - surse

USL sare de 60%, in primul sondaj de dupa invalidarea referendumului

In acest fel, USL, care sare in sondaje de 60%, ar urma sa isi pregateasca atent campania pentru a putea obtine o majoritate parlamentara direct prin vot, in timp ce PDL si Traian Basescu ar cauta solutii pentru a contracara procentul Puterii. O solutie pentru tabara portocalie ar putea-o reprezenta si Alianta de Centru Dreapta, ai caror co-presedinti vor fi, se pare, Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu, Mihail Neamtu si Aurelian Pavelescu.

Pentru PDL, o asemenea alianta ar putea reprezenta cateva procente in plus la alegeri, in timp ce pe Traian Basescu l-ar putea ajuta sa recapete un capital de incredere in declin in ultimii ani.

Blaga, Ungureanu, Neamtu si Pavelescu, co-presedintii Aliantei de Centru Dreapta

Parlamentul revine din vacanta pentru Basescu de abia luni

In ceea ce il priveste strict pe presedintele suspendat, care urmeaza sa se reintoarca la Cotroceni, cel mai probabil luni, ramane de vazut care va fi atitudinea sa dupa ce a trecut de al doilea referendum de demitere din cariera. Una peste alta, 87 la suta dintre cei care au mers la vot au fost pentru inlaturarea sa, iar pentru ca aceasta sa fie pusa in aplicare mai era nevoie de prezenta altor mai putin de patru procente din alegatori. Din acest punct de vedere, Traian Basescu a pierdut referendumul si va reveni la Cotroceni "la masa verde". Un motiv in plus de framantari si planuri pentru USL.

Nu in ultimul rand, controversata, discutata si, la un moment dat, mult asteptata numire a Monei Pivniceru in fruntea Ministerului Justitiei a iscat discutii, scenarii si teorii ale conspiratiei din partea PDL, care au indicat felul in care aceasta a fost numita, dar mai ales motivele pentru care judecatoarea va conduce Ministerul Justitiei. La suprafata, aceasta a lansat un apel de pace catre Basescu, declarand ca doreste o relatie de "maxima normalitate cu acesta".

Mona Pivniceru: Am asteptari de maxima normalitate in relatia cu Traian Basescu

In plus, este de asteptat ca atacurile in ambele sensuri sa continue intre prim-ministrul Victor Ponta si guvernul sau, pe de o parte, si liderii si reprezentantii PDL, de cealalta parte. Mai cu seama in lumina intamplarilor din ultimele luni si in asteptarea alegerilor parlamentare din toamna.

Ziare.com va invita la o dezbatare si va intreaba ce ar putea urma pentru USL si pentru Traian Basescu, dar si pentru restul scenei politice din Romania si, totodata, pentru toti cetatenii Romaniei. O coabitare a celor doua forte? O noua tentativa de suspendare? O continuare a luptelor politice? Sau o punere pe pauza a tuturor actiunilor si concentrarea pe planuri si pe strategii, cel putin pana la campania pentru alegerile parlamentare?

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#USL decizie CCR, #USL suspendare Traian Basescu, #Guvern Ponta coabitare Traian Basescu, #USL lupta Basescu, #alegeri parlamentare USL PDL, #Traian Basescu revenire Cotroceni , #Traian Basescu