Cum vrea USL sa taie cei 2 piloni anti-suspendare ai lui Basescu

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 17:05
5469 citiri
Cum vrea USL sa taie cei 2 piloni anti-suspendare ai lui Basescu
Foto: georgeseverin.com

Senatorul PSD Georgica Severin, unul dintre initiatorii proiectul de modificare a Legii referendumului astfel incat presedintele sa poata fi demis cu majoritatea voturilor exprimate si nu cu majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi pe listele electorale, cum este in prezent, considera ca aceasta modificare "aplica principiul simetriei intre modul de alegere si modul de demitere. Este vorba de a fi corect".

Totodata, el a explicat si de ce se intentioneaza si schimbarea legii prin care CCR se poate pronunta asupra unor hotarari ale Parlamentului, pe care, paradoxal, chiar colegul sau de partid, Dan Sova, a modificat-o in favoarea lui Traian Basescu. El a remarcat si faptul ca USL a avut de pierdut inclusiv prin faptul ca acest lucru a permis crearea grupului parlamentar al UNPR.

Presedintele CCR: Curtea poate opri suspendarea presedintelui - Interviu Ziare.com

"Este vorba despre un singur lucru, ca in legislatia romana, in toate situatiile in care se prevede referendum, rezultatul referendumului devine valid in contextul in care in favoarea sau impotriva problemei puse spre dezbatere voteaza jumatate plus unu dintre cei prezenti la vot. In Constitutie nu se spune ca in problema eventualei demiteri a presedintelui trebuie sa se aplice un alt principiu.

M-am gandit, cu colegul meu de la PNL, Cornel Pieptea, ca trebuie sa ne reintoarcem la normalitate. Aceasta modificare a fost introdusa anul trecut de colegii de la PD in Camera Deputatilor, foarte rapid, fara dezbatere, fara nimic", a spus senatorul social democrat, pentru Ziare.com.

Revenire la normal: cum esti ales, asa esti si demis

Acesta a mentionat ca este vorba si despre "o problema de corectitudine morala", astfel incat, "daca o persoana detine o functie cu trei milioane de voturi, deci jumatate plus unu din cei care s-au prezentat la vot, este corect ca ea sa fie demisa in aceleasi conditii, nu sa introduci conditii suplimentare fata de cele care au facut sa fie aleasa".

"Daca presedintele Romaniei este ales de jumatate plus unu din numarul celor prezenti la vot, este normal si firesc si de bun simt ca si eventuala demitere sa se faca in aceleasi condtii.

Dorim o revenire la legislatia pe care a modificat-o PD-ul, care este chiar incorecta. (...) O persoana care detine o functie publica si poate fi inlocuita prin referendum, sa poata fi inlocuita in aceleasi conditii tipice ca atunci cand a fost aleasa. Mi se pare absolut firesc si de bun simt", a adaugat Georgica Severin.

Liderul social democrat a precizat ca spera ca aceasta modificare sa fie votata de "toti acei parlamentari care, citind motivarea, vor vedea ca ea este corecta si reala".

"PD a transformat functia de presedinte in ceva intangibil, introducand un sistem asimetric imposibil de utilizat in Romania si noi propunem o revenire la situatia anterioara, care era logica si normala: cum esti ales asa esti si demis.

Cata vreme domnia sa a fost ales cu cinci milioane de voturi este normal ca asa sa se intample si in situatia unei eventuale demiteri care nu cred ca este problema USL in acest moment, este problema modului in care presedintele respecta Constitutia.

Poate ca in aceste conditii, presedintele va fi si mai atent in respectarea Constitutiei Romaniei si a legislatiei in general. Nu trebuie sa personalizam cazul Basescu si nu trebuie sa-i facem proces de intentie presedintelui Basescu ca intentioneaza sa incalce Constitutia sau sa comita acte de tradare nationala, nu despre asta este vorba", a mentionat senatorul PSD.

Totodata, social democratul a recunoscut ca aceasta initiativa "se poate interpreta", dar a sustinuta ca "nimeni nu a strigat cand PD a facut aceste modificari, schimband un intreg proces legislativ doar pentru a proteja sau nu pe cineva".

USL vrea sa simplifice legea privind demiterea presedintelui prin referendum

Senatorul PSD Georgica Severin si deputatul PNL Cornel Pieptea au depus in Parlament o modificare la legea referendumului care sa permita mai usor demiterea sefului statului.

"Demiterea presedintelui este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum", se arata in textul modificarii aduse legii actuale.

Anterior, plenul Camerei Deputatilor aprobase, cu 165 de voturi "pentru", un vot "contra" si o abtinere, reexaminarea Legii privind organizarea si desfasurarea referendumului, care preciza ca demiterea presedintelui Romaniei sa fie aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.

Curtea Constitutionala nu este izvor de lege, nu se poate pronunta asupra hotararilor Parlamentului

Referindu-se la initiativa modificarii unei alte legi, Legea Curtii Constitutionale, care prevede eliminarea hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului, precum si a hotararilor celor doua Camere reunite din categoria actelor normative asupra carora Curtea Constitutionala se pronunta cu privire la constitutionalitate, parlamentarul social democrat considera ca este vorba despre o alta revenire la normalitate, de vreme ce "Curtea Constitutionala nu este izvor de legi".

"Izvorul de legi in Romania este Parlamentul. Din acest punct de vedere, Curtea Constitutionala nu poate deveni ea izvor de lege. Ea are doar rolul de a interpreta anumite situatii privind legea. (...) Nu vorbim despre faptul ca aceasta curte nu are dreptul sa verifice constitutionalitatea legilor. Prerogativa aceasta ramane stabilita prin lege, prin Constitutie.

Dar Curtea Constitutionala nu se poate pronunta asupra hotararilor Parlamentului, care privesc activitatea care nu are caracter legislativ. Vorbim numai despre hotarari. Nu vorbim de legi, ci de hotarari ale Parlamentului. In acelasi timp, introduci a treia putere in stat, puterea judecatoreasca sa decida asupra actiunilor interne ale puterii legislative", a explicat senatorul PSD.

Acesta a dezvaluit faptul ca aceasta modificare a fost necesara dupa un amendament al senatorului PSD Dan Sova, adus Legii Curtii Constitutionale, in 2010.

"Dintr-o initiativa nefericita a unui coleg de-al meu, domnul Dan Sova, s-a adus un amendament la Legea Curtii Constitutionale, in 2010, prin care s-a introdus in atributiile Curtii Constitutionale si verificarea constitutionalitatii hotararii Parlamentului. Colegul Sova nu s-a gandit la implicatiile globale, s-a pornit practic de la o serie de abuzuri legate de activitatea interna", a declarat Severin.

Liderul social democrat a subliniat faptul ca "ceea ce i s-a dat dintr-o eroare, Curtii Constitutionale, acum un an si jumatate, se ia" si ca aceasta, fiind numita politic, "devine izvor de drept, ceea ce nu se poate".

"Curtea nu poate fi aleasa, ea nu poate inlocui Parlamentul. Daca Parlamentul ia o lege si curtea este sesizata privind neconstitutionalitatea ei, nimeni nu impiedica Curtea Constitutionala sa isi exercite mandatul.

Dar daca Parlamentul emite o hotarare privind propriile regulamente, privind propriile actiuni ale Parlamentului, orice imixtiune a oricaror puteri este neconstitutionala in speta, pentru ca se incalca principiul separarii puterilor in stat", a mai spus senatorul PSD.

Nu in ultimul rand, acesta a marturisit momentul in care a fost constientizat ceea ce a numit eroare ca urmare a amendamentului adus de Dan Sova, dand o explicatie pentru masura luata la sfarsitul anului 2010.

"Eroarea a fost constientizata in clipa in care ne-am dat seama ca, pe baza unei hotarari ale Curtii Constitutionale, UNPR a devenit partid parlamentar, recunoscut ca partid parlamentar. A fost unul dintre factori, fiecare a sesizat altceva.

La inceputul anilor 2000, a fost o tentativa a PNTCD, care obtinusera 5-6 parlamentari, sa constituie un grup parlamentar. Curtea Constitutionala a refuzat de atunci, spunand ca grupuri parlamentare isi pot constitui numai partidele care au participat la alegeri. Mi se pare normal", a conchis Georgica Severin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Georgica Severin referendum demitere presedinte, #modificare lege demitere presedinte, #modificare referendum demitere persedinte, #Georgica Severin demitere Traian Basescu, #Georgica Severin modificari Curtea Constitutionala , #Traian Basescu