Mitingul USL, ce n-am vazut la TV - rock asurzitor, morti celebri si "Jos Basescu!"

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 23:45
7684 citiri
Mitingul USL, ce n-am vazut la TV - rock asurzitor, morti celebri si "Jos Basescu!"
Foto: Antena 3

Mitingul USL de sambata, de la Romexpo, venit dupa congresele celor 3 partide componente - PSD, PNL, PC, s-a desfasurat intr-o atmosfera relaxata, pe alocuri plictisioare, in care singurele evenimente au tinut de efectele de imagine si sunet ale organizatorilor.

Mitingul a debutat pe muzica rock extrem de puternica, urmata, imediat, in contrast, de intonarea imnului national al Romaniei, "Desteapta-te romane!". Toti delegatii s-au ridicat in picioare.

Ca o paranteza, la aplauzele pentru cei din Piata Universitatii, s-au ridicat in picioare doar o parte, restul, cam o treime, au stat jos.

Scandarea predominanta la acest miting inedit indoor, la care au participat mii de oameni veniti din toata tara, a fost cum era de asteptat "Jos Basescu", revendicare ce s-a auzit chiar dinainte de inceperea evenimentului, din partea catorva voci izolate, si a ajuns sa fie scandata, ulterior, de o mare parte a salii.

Paradoxal, acest "Jos Basescu" a fost mai puternic si mai vehement decat urarea "USL! USL!".

Ce-i drept, la un moment dat, aceasta scandare a fost inlocuita, cand s-a rostit numele lui Traian Basescu sau al PDL, de "Puscarie! Basescu puscarie!". Sala a ras cand liderul PSD, Victor Ponta, a corectat scandarea si a spus ca juridic este corect sa spui "penitenciar".

Acelasi presedinte PSD a primit si aplauze cand a povestit cum fiul sau l-a intrebat cu cine sa voteze, cu el sau cu Crin Antonescu, desi a dezvoltat diferit finalul fata de cum l-a povestit in alta ocazie, la Caras Severin, cand spusese ca-i sfatuise pe copii sa voteze Antonescu atat timp cat nu au drept de vot. Acum, a spus ca un vot pentru Crin Antonescu e un vot pentru el.

Ponta i-a sfatuit pe copiii din clasa fiului sau sa voteze Crin

Alta scandare, de scurta durata, a fost "Hotii!", insa fara prea mult aplomb.

Organizatorii au lucrat si la capitolul imagine cu impact emotional si au folosit filmulete cu doua personalitati decedate. Primul a fost actorul Emil Hossu, decedat in ianuarie, care aparea criticand Puterea, la un miting al USL.

Dupa discursul lui Victor Ponta, pe ecran a aparut si scriitorul Octavian Paler, decedat in 2007, care critica si el defectele societatii romanesti.

Chiar si asa, atmosfera s-a mentinut destul de relaxata, in ciuda scandarilor periodice, iar participantii s-au aratat foarte increzatori in victoria USL in alegerile din 2012.

Sfarsitul a fost la fel ca inceputul - cu muzica foarte puternica si, la 10 minute dupa ultimul discurs, al lui Crin Antonescu, sala deja se golise. Doar e weekend, soare afara si Floriile bat la usa!

Tipic romaneste, dupa plecarea delegatilor si strangerea scaunelor, pe jos, in pavilionul central al Romexpo, au ramas gramezi de hartii si sticle goale de plastic.

Citește și:
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...