O victorie de etapa a UE pentru Romania (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Iulie 2012, ora 07:32
6438 citiri
O victorie de etapa a UE pentru Romania (Opinii)
Foto: presidency.ro

Daca nu vor veni si alte smecherii, aparentul pas inapoi facut de liderii USL prin promulgarea de catre Crin Antonescu a Legii Referendumului in formula ceruta de CCR este, de fapt, un pas inainte. Primul pas de redresare din derapajul in care am intrat la inceputul lui iulie.

Si socotesc asa nu pentru ca formula cu cvorum de 50% plus unu sporeste, teoretic, sansele lui Traian Basescu de a reveni in functie prin invalidarea referendumului. Pe de-o parte nu cred ca o victorie la masa verde ar reprezenta soiul de reconfirmare de care Traian Basescu are nevoie in acest moment.

Acum suspendatul sef al statului a comis prea multe erori de toate felurile inainte de a ajunge la impopularitatea de acum. Si este la momentul unui decont. Daca o majoritate nu-l absolva, este greu sa se mai impuna ca lider autentic.

Despre aceste erori am tot scris de-a lungul timpului si unul dintre textele mele a fost socotit de PSD suficient de concludent incat l-a inclus (copy-paste fara ghilimele, desigur), intr-o motiune de cenzura.

Dar existenta acestor erori nu explica si nu scuza comiterea uneia chiar mai mari. Pentru ca indiferent cat de grave si de enervante au fost erorile presedintelui, ele nu ne-au adus niciodata in pericol de a fi suspendati din UE. Dimpotriva, eram cu un picior in spatiul Schengen si foarte aproape de ridicarea monitorizarii pe justitie.

Ei bine, felul in care USL a inteles sa abordeze suspendarea ne-a adus intr-o situatie extrem de periculoasa, in pericol real nu numai de a pierde aceste realizari, ci de a fi suspendati la randul nostru din UE.

Nu suspendarea presedintelui ca actiune politica a deranjat. In 2007 niciun lider european nu a comentat o decizie similiara a majoritatii de atunci. Abuzurile si ilegalitatile teribile care au precedat-o si au insotit-o, in frunte cu limitarea atributiilor CCR, considerata de Curte o actiune nu numai neconstitutionala, ci si abuziva, si cu incercarea de a modifica pe picior si tot prin ordonanta de urgenta regulile referendumului, acestea au fost problema care a infuriat UE.

Nu stiu daca in acest moment liderii USL incearca o noua stratagema sau au inteles in ceasul al 12-lea ca pretul pentru ceea ce la Bruxelles, Berlin si Washington pare mai degraba o hacuire politica intr-o tara de politicieni papuasi este cu mult prea mare pentru Romania si ca dupa eliminarea lui Traian Basescu vor ramane sa-l deconteze politic singuri si cu asupra de masura, atunci cand romanii, racoriti de ura antiprezidentiala, vor incepe la randul lor sa realizeze acest pret.

Pana la urma, toata isteria aceasta a cvorumului avea in ea ceva stupid. USL pretinde ca isi intemeiaza actiunea pe ura populara teribila impotriva unui lider, sondajele de opinie pe care ei le dau publicitatii estimeaza o prezenta la vot, pe 29 iulie, cu mult peste limita impusa de CCR si noua lege. Si atunci care era problema?

Daca aceste estimari nu se vor adeveri, daca cel putin jumatate dintre romani nu se vor duce la vot ca sa-l demita pe Traian Basescu, atunci inseamna ca aceasta actiune chiar nu are o aderenta populara atat de mare.

Sigur ca in cazul unui esec, chiar prin invalidarea referendumului, USL va suporta consecinte grele, poate chiar pana la rupere. Dar, pana la urma, atunci cand pentru o parte miza este jumatate dintr-un mandat, este firesc ca si cealalta parte sa isi asume anumite riscuri, teoretic foarte bine calculate in momentul declansarii ostilitatilor.

Si daca USL a pornit la suspendare mizand doar pe cateva smechrii la care a trebuit sa renunte, macar partial, sub presiunea teribila si neasteptata a comunitatii internationale, atunci nu va face decat sa-si plateasca eroarea.

Deci una peste alta, respectarea regulilor statului de drept nu este o victorie de etapa a lui Traian Basescu sau a USL, ci o victorie a UE in avantajul Romaniei.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Antonescu promulgat lege referendum, #USL referendum Uniunea Europeana CCR , #Traian Basescu