Romania de care mi-e frica (Opinii)

Joi, 12 Iulie 2012, ora 10:33
10698 citiri
Romania de care mi-e frica (Opinii)

Traim o perioada de pasiuni fierbinti, care nu au nicio legatura cu canicula de afara, ci cu incredibila comedie de pe scena politica.

Sa recapitulam: avem un presedinte suspendat la un pas de demitere care acuza grave incalcari ale statului de drept, un premier acuzat de plagiat si mai nou implicare in trafic de influenta, zeci de oficiali europeni inflamati la maxim si cu ochii pe Romania. Ceea ce insa socheaza este felul cum majoritatea romanilor traieste aceste zile, ardoarea cu care se plaseaza intr-o tabara sau cealalta, fara a accepta orice argument rational de la adversar.

Nu exista pozitie de mijloc: cei mai multi dintre romani s-au impartit fie in sustinatori inflacarati ai bietului suspendat, fie in adulatori orbi ai noii Puteri, care da de pamant in sfarsit cu Basescu asa cum merita.

Perceptia la adresa actorilor politici principali este intotdeauna categorica.

Basescu este fie salvatorul si reformatorul Romaniei, acum crucificat de USL, fie bestia cu chip de marinar care ne-a adus la un nivel de trai mai rau ca pe vremea impuscatului (nu Nastase!).

Ponta este fie gladiatorul libertatii Romaniei si victima inocenta care se lupta pana la moarte cu mafia lui Basescu, fie un xerox cu valente de marioneta in mainile lui Iliescu sau Nastase si care ne face de ras cu prestatia lui chiar si in... Peru.

Antonescu apare si el in peisaj ca liderul providential si mult asteptat de popor sau o caricatura somnoroasa si chiulangie, menita sa il gratieze pe impuscat (de data asta Nastase) si sa schimbe bravii procurori DNA, singurii care se mai lupta cu valul nimicitor al comunistilor si securistilor rebranduiti USL.

Nici macar reactiile externe nu sunt ce par a fi in ochii pasionatilor, existand din nou doua mari tabere de gandire: oficialii si ziaristii straini ne apara de bestiile useliste sau diplomatii din Occident sunt mintiti si manipulati de Basescu si nu au ce cauta in politica noastra interna.

Orice mesaj cat ar fi el de clar este interpretat diametral opus de ferventii sustinatori pro si anti-Basescu.

Ambasadorul SUA a iesit cu cateva declaratii diplomatice prin care sugereaza elegant tuturor actorilor politici din Romania sa nu pericliteze statul de drept. Ce au inteles cele doua tabere:

1. Americanii colonialisti isi vara coada la noi in tara, de ce sa ii ascultam? Noi nu ne bagam la ei in tara, ei ce cauta la noi? Pe Basescu ei l-au impus presedinte in 2004 si 2009.

2. Americanii sar sa ne apere de ulii de la USL care vor sa calce in picioare Constitutia. Daca nu ii ascultam, vom fi paria lumii civilizate.

Cancelarul Germaniei apreciaza ca in lupta politica nu trebuie incalcate principiile democratiei si standardele europene ale statului de drept.

Interpretarea din popor si nu numai:

1. De la razboi incoace nu mai facem ce zic nenorocitii de nemti, care sunt amicii populari ai lui Basescu si au interesul ca noi sa suferim in austeritate, iar ei sa traiasca in huzur.

2. Europa este oripilata de ce face Guvernul Ponta si ne va taia fondurile, euro va ajunge 10 lei, investitorii vor fugi din tara si ne arunca si afara din UE.

Presa, mai ales cea clar partizana, este si ea perceputa in termeni categorici si ideea libertatii de exprimare pare desueta. Antena3 ar trebui inchisa, iar Gadea spanzurat sau B1 sa fie desfiintat si Turcescu impuscat.

Mai grav este ca majoritatea nu accepta in ruptul capului ideea ca mai poti exista in presa romaneasca fara sa fii pro sau anti-Basescu, fara sa fi fost "cumparat".

Mai rar pun romanii asa pasiune in ceva. Nici macar fotbalul nu starneste atatea inamicitii intre vecini de bloc, prieteni din copilarie sau chiar in aceeasi familie.

Stai si te intrebi de la ce ni se trage atata inversunare pe care o poti observa in ambele tabere. Un raspuns simplu ar fi: inainte de era Basescu, politica nu nastea atata inflacarare, deci el este de vina. Evidenta asta ar fi pentru cei care il urasc.

Asa sa fie insa oare? Sau poate societatea noastra a involuat in acesti ultimi ani, pe fondul crizei, saraciei, exodului de creiere si politicilor guvernamentale haotice, incat are nevoie de un chip pe care sa il aduleze sau sa il urasca, exact ca inainte de 89?

Daca asta este cazul, atunci nu imi pasa cine e de vina, insa mi-e teama de ce va urma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#tabere pro contra Basescu, #Basescu razboi total USL , #Traian Basescu