Scenariul de groaza pentru Basescu, testul suprem al USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 24 August 2012, ora 17:23
25292 citiri
Scenariul de groaza pentru Basescu, testul suprem al USL (Opinii)

Jocurile nu s-au incheiat, epopeea suspendarii inca nu a ajuns la final. Urmeaza citirea in Parlament a deciziei CCR in privinta rezultatului referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu din 29 iulie.

Si, dupa cum ne-am obisnuit in ultimele luni, sa nu spunem "hop" pana nu ne vedem cu totul trecuti pe malul celalalt. Si nu ar fi avut rost nicio discutie daca pentru ultimul act din Parlament inainte de revenirea presedintelui suspendat la Cotroceni nu ar fi fost nevoie de cvorum....

Un cuvant care va defini perfect anul 2012. Conceptul verii, noul hit al momentului. De aici incolo nici nu trebuie sa rostim prea multe, imaginatia lucreaza de la sine.

Este probabil un lucru la care alesii care au visat la demiterea lui Traian Basescu deja se gandesc intens - sa se prezinte la sedinta Parlamentului de luni, la ora 15, sau mai bine sa raspunda cu aceeasi moneda si sa isi petreaca ziua aiurea prin tara? Fara cvorum, luni, in Parlament, presedintele ramane suspendat undeva intre fundul curtii lui Onaca si telefonul cu multe butoane din dealul Cotroceniului.

Se ridica mai multe intrebari. Problema nu este doar una de ordin moral, ceea ce ar fi o premiera si o inutilitate pentru timpul parlamentarilor, ci poate deveni o adevarata strategie politica, ultima piesa si planul C din capitolul "Basescu must die".

Nici macar nu e nevoie de unanimitate printre parlamentarii USL, e sufiecient ca toti liberalii si cativa pesedisti sa isi dea mana intru fratie si Crin Antonescu sa mai poposeasca nitel prin patul de la Cotroceni.

Cum ar fi posibil si ce ar insemna asta? Cel mai simplu, ar fi demisia parlamentarilor. In loc sa se prezinte la munca luni, parlamentarii isi pot trimite demisiile din calitatea de alesi ai neamului. E un scenariu perfect plauzibil, usor soptit deja pe la colturi, semn ca macar oamenii aia iau in calcul si varianta asta de lucru.

Pentru frica lor congenitala de popor, e solutia care le aduce pierderi minore. Oricum mandatul lor expira peste doua luni, asa ca o demisie acum nu le-ar putea aduce decat, eventual, un castig de imagine. Dar asa o fi?

Pana ca aceasta solutie sa devina un plan politic coerent, asumat sau nu de USL sau macar de unul dintre cele trei partide, sa reflectam putin la posibilitatile si implicatiile acestei lovituri. Ar fi aproape echivalentul "perversei de la Targu-Ocna".

Cred ca daca parlamentarii liberali si pesedisti inca ezita sa isi anunte hotarat alegerea este doar pentru ca inca nu si-au putut finaliza calculele in privinta castigurilor si pierderilor posibile pe care le implica planul. Nici nu este un lucru usor de facut. Ba poate e chiar imposibil de stiut cum se va sfarsi aceasta ultima aventura in necunoscut.

S-ar putea agata de faptul ca in calitatea lor de "alesi ai neamului" prin acest gest se solidarizeaza cu cei 7,4 milioane de romani. Le apara voturile si interesele si executa o ultima incercare de a le implini vointa suverana. Pot sa spuna si asta.

Sau ar putea merge chiar pana acolo incat sa isi justifice fapta prin similitudinea cu boicotul impus de Traian Basescu si PDL pentru referendumul din 29 iulie. Daca atunci a putut fi invocata abtinerea de a implinirea unui drept fundamental cetatenesc, de ce nu s-ar putea spune si acum ca parlamentarii apara astfel democratia sacrificandu-se pe sine si riscand totul pe cartea disperarii.

Nu e loc aici pentru dezvoltarea morala a problemei. Asta va fi sau nu grija celor care se vor gandi serios la un astfel de gest. Pana la latura morala, insa, ei vor trebui sa isi calculeze atent implicatiile directe si imediate ale strategiei.

Cele doua-trei luni cat vor trece pana la realegerea unui nou Parlament, timp in care Basescu ramane iar singur prin curtea lui Onaca si Antonescu la Cotroceni, pot insemna prea mult pentru cat poate duce aceasta tara si asa ajunsa la limita suportabilitatii. Si, indiferent de ce se va intampla in timpul asta, nici macar nu vor avea siguranta ca Basescu va fi oprit sa revina.

Pot spera in cel mai bun caz ca gestul lor ar putea sa-i ajute in campania electorala, iar fapta lor sa fie considerata dovada unui curaj nefiresc. Sau, dimpotriva, ar putea fi socotiti principalii iresponsabili care vor fi aruncat tara in haos si faliment. E pana la urma un pariu interesant cu istoria la care au ocazia sa reflecteze intreg weekend-ul.

#decizia CCR referendum, #Traian Basescu presedinte suspendat, #Traian Basescu revine Cotroceni, #Parlament plen Traian Basescu , #Traian Basescu