Simptomele de frauda la referendum (Opinii)

Luni, 23 Iulie 2012, ora 08:21
5392 citiri
Simptomele de frauda la referendum (Opinii)
Foto: Reuters

Duminica, telespectatorii au aflat cu stupoate ca primarul PNL din Orsova a smuls "Flacara Democratiei" din mana celui care o purta si a aruncat-o in Dunare.

Daca respectiva flacara ar fi fost creatia PNL, iar gestul l-ar fi facut un primar al PDL, pana acum echidistantul Antonescu ar fi aparut negresit la televizor, ca sa arate cu degetul spre Traian Basescu, vinovat de toata tevatura.

Nu ma inteb, deci, de ce n-am auzit ca vreo autoritate sa fi procedat dur fata de gestul grosolon al primarului, dar felul cum el a tratat simbolul democratiei cu un fel de "je m'en fiche" ma face sa cred ca nimic nu l-ar impiedica sa arunce duminica in Dunare chiar si buletine de vot, urne, liste, centralizatoare, orice ar fi "NU" si n-ar fi "DA".

Intrebarea principala nu se pune insa in legatura cu ce se va intampla duminica la Orsova, unde primarul PNL si-a dat arama pe fata si stim ce pot muschii lui. Intrebarea este cate asemenea Orsove sunt in toata tara si cati asemenea primari PNL sau PSD sunt instruiti sa procedeze cu brutalitate. Am zis sunt instruiti, intrucat nu mi-l inchipui nici macar pe cel de la Orsova ca a facut-o absolut pe barba lui.

Pe scurt, problema se pune cam asa: este oare Orsova o insula izolata in oceanul luptei anti-Basescu sau face parte dintr-un arhipelag bine orchestrat de piratii USL si aflat in intregime sub controlul pontistilor si crinistilor, pregatiti sa inhate voturile cu forta, in cazul cand nu merge nici cu binisorul, nici cu fofarlica?

Logica spune ca, daca nu le-a reusit legea privind "jumatate plus unu din cei prezenti", n-a reusit nici incercarea votarii in 2-3 zile, nici chiar decapitarea prealabila a Curtii Constitutionale, gandita, dar abandonata intre timp, nimic nu i-ar impiedica sa incerce chiar si calea ultimei sanse: frauda de proportii. Primarul din Orsova a furat startul, din greseala.

Am senzatia ca s-ar rasuci in mormintele lor toti distinsii Bratieni de odinioara, daca ar sti la ce se preteaza urmasii lor, Crinii.

Citește și:
Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea SURSE
Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea SURSE
Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie, la 3.000 lei, majorarea pensiilor urmând a fi de maximum 11%, în functie de bugetul pe anul viitor, au precizat surse politice...
Premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu președintele Azerbaidjanului: ”Avem cantităţile necesare de gaz pentru această iarnă”
Premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu președintele Azerbaidjanului: ”Avem cantităţile necesare de gaz pentru această iarnă”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat sâmbătă, 1 octombrie, după o întâlnire pe care a avut-o la Sofia cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, că acesta i-a dat asigurări că...