USL l-a reactivat pe Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 14:05
10752 citiri
USL l-a reactivat pe Traian Basescu (Opinii)

Ba chiar mai mult decat atat, uniunea i-a oferit presedintelui exclusivitatea unui discurs si a unei pozitionari de maxima importanta, i-a oferit exclusivitatea unei nise in care poate creste din nou, chiar dincolo de pericolul suspendarii, si din care poate aplica lovituri grele adversarilor.

Dupa ce Crin Antonescu si Victor Ponta au avut grija sa faca tandari relatia cu partenerii externi, au devenit paria in toate capitalele europene importante unde si-au creat imaginea de pucisti si dupa ce USL a urmat directivele Vocii Moscovei, pentru Traian Basescu este foarte usor acum sa se instaleze pe culoarul proocidental, de aparator al statului de drept si al institutiilor sale.

Si este exact ceea ce a facut clar si apasat presedintele in prima sa aparitie publica de dupa revenirea in functie.

"Nu avem drumuri inapoi si drumul nostru nu este spre est, nici cultural, nici din punct de vedere al interesului national. Spre est avem toata amicitia, dar toate interesele noastre sunt spre vest (...) Ceea ce s-a intamplat (suspendarea - n.red.) a probat ca Romania si-a consolidat institutiile statului de drept in asa fel incat acestea sa il apere.

Cred ca aceasta intamplare a fost o proba de foc pentru institutiile statului de drept, pe care au trecut-o. Nu spun ca au trecut-o perfect, dar au trecut-o. Institutiile statului de drept si-au facut treaba si isi vor duce misiunea pana la capat".

Traian Basescu joaca acum cartea pe care USL i-a asezat-o in mana prin modul dezastruos prin care a incercat sa-l demita. Dupa ce pana si propria familie politica nu vrea sa se asocieze cu tine, nu e logic ca presedintele sa te acuze ca ai izolat Romania?

Dupa atacul Puterii asupra statului de drept, sanctionat de CE la limita suspendarii dreptului de vot in UE, nu era logic ca presedintele sa se faca acum din apararea statului de drept si a institutiilor sale principala cale de atac?

Si din aceasta pozitie poate tinti in permanenta zona cea mai vulnerabila a USL, aceea in care actuala Putere are crediblitate externa zero. Orice actiune politica va subsuma Traian Basescu apararii statului de drept, ea va fi foarte greu de combatut de catre USL si asta nu va face decat sa-i consolideze pozitia lui Traian Basescu.

In acelasi timp, Traian Basescu face exact ceea ce Victor Ponta i-a cerut explicit sa faca: lobby in favoarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen. O face insa subliniind copios erorile USL: Puterea a incercat sa faca tandari statul de drept, dar institutiile statului au rezistat, au functionat si si-au trecut testul, motiv pentru care Romania merita sa intre in spatiul Schengen, aceasta este in esenta mesajul lui Traian Basescu.

Daca aderarea nu se va produce, cel mai probabil scenariu, Traian Basescu nu va putea fi facut responsabil si intreaga culpa va reveni USL. Practic, acuzatiile la adresa Puterii vor fi confirmate. Daca minunea se va produce, nu putini vor fi cei care vor atribui reusita interventiei presedintelui.

Confruntarea dintre Traian Basescu si USL nu numai ca nu s-a sfarsit. Ea a fost relansata dupa ce Puterea l-a inarmat pe Traian Basescu cu o munitie nesperata si l-a transformat in singurul interlocutor credibil pentru Occident dintre actualii demnitari romani.

Mai mult decat atat, dupa ce au condus Romania ca niste soferi beti, Victor Ponta si Crin Antonescu i-au lasat lui Traian Basescu sansa de a oferi ceea ce si Occidentul, dar si mare parte din electorat, obosit, asteapta: predictibilitate.

Citeste si:
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
Europarlamentarul USR Dacian Cioloș s-a răzgândit: nu mai rupe partidul. Fostul premier nu a reușit să-i convingă pe parlamentarii proveniți din vechiul PLUS să-l urmeze într-un nou...
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...