Boala USL si sindromul Down in mediul politic - De la cititori

Miercuri, 03 August 2011, ora 20:11
1963 citiri
Boala USL si sindromul Down in mediul politic - De la cititori
Foto: Arhiva

Dupa 5 luni de USL pe garduri, ecrane, panouri si ziare, Dinu Patriciu isi da seama ca un hibrid politic de natura social-liberala nu are cum sa functioneze. "Struto-camila" schiopateaza in drumul spre 2012, pe masura ce confruntarile dintre liderii filialelor din teritoriu si cei de la centru se adancesc.

De cateva saptamani, USL zace intr-o aparenta de liniste si asta e cel mai grav simptom pentru o formatiune politica. Sa-i fi deranjat pe penelisti haosul din PSD, care murdareste imaginea Uniunii?

Fenomenul care a cuprins PSD-ul de ceva timp si care s-a propagat dinspre centru, la nivelul intregului partid, pare sa nelinisteasca partenerii de uniune. Cel putin, declaratiile membrului fondator PNL, cu privire la lipsa unor programe clar conturate si a unei ideologii comune, vin in sprijinul acestor suspiciuini, sesizate tot mai mult la nivelul electoratului.

De partea cealalta, lucrurile se vad mai clar conturate. Dupa ce s-a certat cu mai multi colegi de partid, cazurile Vanghelie si Cherches fiind doar cele mai mediatizate, Ponta vine cu socanta declaratie prin care anunta ca sprijina guvernul in toate actiunile de reformare a justiei.

De cand sprijina USL vreo actiune a puterii? Nu era ministrul Muncii Kung-fu Panda si teatrul politic, desen animat? "Basescu vrea ca eu si Crin sa ne tradam", zise Ponta; dar poate n-a gresit aici. Si totusi, ma intreb daca, dupa spectacolul lansarii noii carti, Iliescu a avut ragaz sa-l traga putin de urechi pe Victor Ponta.

Pe de alta parte, zvonurile cu privire la o eventuala restructurare PNL par sa se adevereasca. Dar ce se va intampla cu PSD? Scenariile posibile sunt destul de sumbre si de previzibile pentru toata lumea, iar daca se va alia PNL cu PDL, va mai ramane vreo umbra de credibilitate pentru liberali?

Cel mai probabil, asta ar fi fost preferinta electoratului PNL in 2009, insa acum e cel putin halucinanta o astfel de restructurare a vietii politice romanesti.

Boala USL nu e o doar o infectie interna, ci o maladie care a cuprins intregul politic. Ba mai mult, e un sindrom care se regaseste la primarii USL din Dolj si Olt, care si-au anuntat in ultimele saptamani cadidatura din partea UNPR. Sa nu uitam de cazul Antonie Solomon, care demonstreaza ca fenomenul se intinde si peste PDL.

Rezultatul? In 2012 vom fi cu totii o natiune de cetateni turmentati, care isi pun intrebarea "eu cu cine votez?".

Sindromul Down din politica romaneasca se va putea manifesta printr-un schimb de priviri crucise intre electorat si membrii formatiunilor politice, care vor mai fi. Prezenta la urne, si asa destul de slaba, la ultimele alegeri, va deveni, dupa toate probabilitatile, foarte slaba.

#alianta USL, #Ponta USL, #USL alegeri 2012, #Patriciu PNL , #Victor Ponta