Blocaj in USL si contradictii pe situatia din Guvern - Cine unde mai e ministru si pana cand

Luni, 17 Februarie 2014, ora 18:27
15359 citiri
Blocaj in USL si contradictii pe situatia din Guvern - Cine unde mai e ministru si pana cand
Foto: Arhiva

Liderii USL s-au intalnit luni pentru a decide daca se schimba structura Guvernului si in ce mod, discutii care s-au soldat insa cu un nou esec.

Dupa o ora de discutii, Victor Ponta a iesit singur la declaratii si le-a spus jurnalistilor ca "inca nu s-au inteles", pentru ca nu s-a ajuns la un consens. La randul sau, Crin Antonescu a sustinut ca Victor Ponta este cel care trebuie sa ia o decizie, pentru ca liberalii nu fac alte propuneri.

In acest timp, declaratiile politice privind situatia Guvernului si a membrilor sai sunt contradictorii. Crin Antonescu sustine ca Daniel Chitoiu si Andrei Gerea sunt demisionari si nu vor mai activa in Guvern, Victor Ponta confirma ca cei doi au depus demisii, dar spune ca nu le-a inregistrat oficial, iar Traian Basescu spune ca premierul comite astfel un abuz, iar Guvernul functioneaza neconstitutional.

Ziare.com v-a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

16:40 - Victor Ponta a iesit de la intalnirea cu parlamentarii din grupul minoritatilor, anuntand ca este de acord cu propunerea acestora, ca doar serviciul 112 sa mai treaca in subordinea Ministerului Justitiei, in timp ce Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) sa treaca de la CSAT in subordinea Parlamentului.

Premierul nu a spus daca s-a negociat un sprijin pentru un eventual guvern fara PNL, dar este stiut ca reprezentantii minoritatilor au sustinut toate guvernele de dupa 1989.

"Noi nu suntem grup conflictual, orice situatie conflictuala o consideram nociva. E in mod cert un lucru rau, da sentimentul unei instabilitati perpetue si da un sentiment de frustrare electoratului USL, care i-a votat asa. Noi credem ca rational ar fi sa gaseasca o cale de colaborare pe termen lung, asa cum au promis la inceput, si sa mearga pe calea asta", a comentat si Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor.

16:27 - Si Eugen Nicolaescu, propus de PNL pentru a prelua portofoliul Finantelor, a declarat pentru Ziare.com ca in acest moment este inca ministru al Sanatatii.

"Legea este simpla: Eu sunt ministrul Sanatatii, pentru ca nu exista niciun act de demisie, ca n-are de ce sa existe, nu exista ca atare niciun act de revocare din functie. Ca atare, eu sunt ministrul Sanatatii, conform legii.

S-ar face aceasta schimbare la ministere cand s-ar fi clarificat toate problemele de natura politica. Conform hotararii Parlamentului, ministrul Finantelor este si viceprim-ministru, in schimb PNL are o alta optiune politica: ministrul de Interne sa fie si viceprim-ministru", a spus Eugen Nicolaescu.

16:00 - Andrei Gerea a confirmat pentru Ziare.com ca el este in continuare ministrul Economiei, precizand ca asteapta o hotarare a PNL. "Este exact asa cum a spus premierul. Cum sa predau? Astept sa se intample ceva cu Guvernul. Ori se decide o treaba, ori alta. Ce facem? Mergem si depunem juraminte la Cotroceni de doua ori pe saptamana?", ne-a declarat deputatul liberal.

15:32 - Crin Antonescu a ironizat si discutiile pe care Tariceanu, Chitoiu si Stroe le-ar avea in partid pentru o coalizare impotriva sa, despre care s-a vorbit pe surse.

"Normal sa aiba discutii, sunt prieteni vechi. Nu stiu, dar cu certitudine pot sa va spun ca PNL nu se rupe, indiferent ca discuta sau nu. Sper sa discute, seara, dimineata, la pranz, macar daca iau in discutie subiecte de politici fiscale, au un subiect mustos... Discuta si cu civili, si cu militari, darmite intre ei", a comentat malitios Antonescu.

15:24 - Crin Antonescu spune inca o data ca liberalii raman fermi pe pozitie si confirma, la intrebarea unui jurnalist, ca infiintarea USD incalca protocolul de functionare al Uniunii Social Liberale.

"Da, noi am fost cat se poate de toleranti, incurajam formarea tinerelor formatiuni, dar art. 9 arata foarte clar ca componentii acestei coaltii nu pot forma alte aliante, nici macar electorale. Noi nu cautam motive pentru desfiintare, desi incalca evident protocolul", a declarat liderul PNL.

Intrebat daca mai urmeaza discutii cu PSD, Antonescu a replicat: "Discutii oricum, cu placere, dar subiect nu mai avem".

"Ce, suntem sub santaj, daca nu cedam, nu mai continua USL? Alianta nu e suspendata, dar guvernul are o problema", a mai declarat Antonescu, ironizandu-l pe premier cu privire la demisiile ministrilor Chitoriu si Gerea: "Domnul Ponta nu poate sa ii treaca strada cu forta, ca pe babe".

Liderul PNL a avertizat ca daca premirul numeste interimar la ministerele la care au demisionat acestia, atunci "inseamna ca deja Guvernul nu mai e in interiorul USL, suntem in alt guvern, intr-o alta logica politica".

15:10 - Nici PC nu cedeaza. Daniel Constantin a declarat ca nu este vorba doar de el, ci si de Victor Ponta, care doreste infiintarea unei noi functii de vicepremier pentru o mai buna functionare a guvernului.

Liderul PC a subliniat inca o data ca partidul sau a facut deja doua concesii majore si nu mai are de gand sa faca inca una. El a reamintit ca PC a cedat PNL sefia Senatului, prevazuta in art.724 din protocolul ACD si ocupata acum de Crin Antonescu, si cea de a doua "in 2012, cand am renuntat la functia de vicepremier pentru a avea un guvern functional".

"Mingea nu e la USD, ci la PNL. Sunt doua solutii de iesire din criza: nu restructuram guvernul si prim-ministrul asteapta propunerile PNL, a doua - restructuram si revenim la protocol", a mai spus Constantin, spunand ca blocajul e generat de o "ambitie personala" a conducerii PNL.

15:04 - Surse din PNL citate de Realitatea TV sustin ca Radu Stroe si Daniel Chitoiu s-ar fi coalizat impotriva lui Crin Antonescu si, in baza sustinerii a 16 filiale judetene, ar intentiona sa ii coopteze pe Calin Popescu Tariceanu intr-o coalitie interna formata impotriva actualului presedinte. Cu totii sunt cunoscuti ca sustinatori ai ramanerii la guvernare alaturi de PSD.

15:00 - Victor Ponta are la aceasta ora programata o intalnire cu deputatii din grupul minoritatilor. La randul sau, Crin Antonescu se va intalni cu alesii PNL, informeaza Realitatea TV.

14:54 - Intrebat de jurnalisti cand se va lua o decizie in USL, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea le-a replicat: "Grupul parlamentar al PNL e la etajul doi - cand fac nominalizari conform legii. Intrebati-l pe domnul Scutaru (George Scutaru, liderul deputatilor PNL - n.red.) ".

14:40 - Crin Antonescu l-a contrazis pe premier, spunand ca "demisiile ministrilor se dau la cabinetul prim-ministrului si sunt date", cu referire la Daniel Chitoiu si Andrei Gerea.

"Ca nu vrea sa le inregistreze, e decizia domniei sale, dar intr-un fel sau altul trebuie sa o rezolve", a mai spus liderul PNL, anuntand ca Daniel Chitoiu, ministrul demisionar de la Finante, nu va mai participa la sedintele de Guvern.

Totodata, presedintele PNL si-a exprimat regretul pentru ca in comisia juridica de la Camera Deputatilor s-a votat, secret, impotriva urmaririi penale a deputatului PSD Vlad Cosma si impotriva readucerii pe ordinea de zi a legii amnistiei pentru a fi respinsa, asa cum dorea PNL.

14:28 - Crin Antonescu spune ca din acest moment decizia ii apartine premierului Victor Ponta, liberalii ramanand fermi pe pozitie.

"In legatura cu USL lucrurile sunt clare. Noi avem un mandat, care este foarte clar formulat in decizia Biroului Politic, Iohannis ministru de Interne si vicepremier, si ceilalti. Decizia presupune trecerea prin Parlament pentru o modificare procedurala. Noi alte propuneri nu facem, astea sunt deciziile noastre, premierul trebuie sa ia o decizie, ceva mai repede, pentru ca suntem intr-o situatie de criza in guvern - sunt 3 ministri demisionari, fie accepta propunerile, fie numeste alti ministri, interimari sau altfel.

Situatia nu poate sa continue. Jocul pe care acest USD, acest PSD, il face, de a conditiona trecerea prin Parlament, nu este acceptabil pentru noi. Daca vrea guvern cu liberalii, facem modificarile in Parlament. Daca nu, nu vom ceda acestei forme de conditionare si prim-ministrul isi poate lua libertatea sa numeasca interimari, ministri plini, oameni de pe strada... PNL nu iese de la guvernare, prim- ministrul trebuie sa ia o decizie (...) Nu pe noi ne asteapta domnul Ponta, Guvernul Ponta asteapta de la domnul Ponta o decizie", a declarat Crin Antonescu, spunand ca daca premierul asteapta ca PNL sa isi schimbe decizia "e o speranta vana".

13:59 - Victor Ponta a sustinut ca nu il poate propune pe Iohannis ministru de Interne si vicepremier. "Cum ar putea sa fie numit cineva intr-o functie care nu exista? Functia de 'ministru de Finante-vicepremier' este a PNL, orice propunere imi fac, imediat o inaintez", a explicat liderul PSD, explicand ca PNL nu poate avea functia de ministru de Interne si pe cea de vicepremier cu astfel de atributii, care apartine lui Gabriel Oprea.

Intrebat daca PC si-a mentinut dorinta de a avea vicepremier, Ponta a raspuns: "Nu e pozitia PC, este o pozitie a partidelor componente USD si a mea ca premier, si vrem sa nu mergem in Parlament pentru un singur om".

De asemenea, intrebat ce face USD in continuare, Victor Ponta a raspuns: "Castigam alegerile europarlamentare".

13:50 - Victor Ponta a anuntat ca liderii USL nu s-au inteles. "Inca nu. Din punctul nostru de vedere, al USD, de aceea am fosti toti cei trei lideri aici, sunt doua variante: ramanem cu guvernul asa cum a fost votat in 2012 si astept propunerile PNL, sau mergem la o restructurare masiva. Dar nu exista un consens si fara consens nu mergem in Parlament".

Victor Ponta a spus ca daca liberalii ii propun pe Iohannis, Nicolaescu si Atanasiu, ii trimite la Cotroceni, dar a explicat ca "Iohannis ministru de Interne si vicepremier pe Interne este o propunere de restructurare a guvernului", iar pentru aceasta ar fi nevoie de vot in Parlament.

Intrebat daca mai urmeaza si alte intalniri, premierul a spus "Sigur!".

In ceea ce priveste situatia legala a ministrilor liberali demisionari, premierul a spus ca Guvernul functioneaza legal si constitutional pentru ca "demisiile sunt depuse la mine", dar NU sunt inregistrate. "Reprezinta o vointa personala care se va concretiza din punct de vedere legal cand voi inainta si inlocuitorul", a explicat premierul.

13:00 - A inceput intalnirea decisiva a liderilor USL. Anterior, presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat ca nu vrea sa renunte la pozitia de vicepremier. Victor Ponta si Daniel Constantin au intrat impreuna la sedinta.

12:37 - Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat la Digi24 ca "aseara, la intalnire, niciunul nu a vorbit despre destramarea USL".

"Am decis ca presedintele si prim-vicepresedintele sa negocieze in vederea ramanerii USL ca formula politica (...) Ce este mai important, sa modificam atributiile unui vicepremier sau sa aceptam o functie de vicepremier si aceasta functie sa se demonetizeze la maximum?", a intrebat Hasotti, precizand ca se refera nu la Daniel Constantin, ci la "partide sub 1 %", adica PC.

12:26 - Crin Antonescu recunoaste ca majoritatea liderilor PNL au sustinut, duminica seara, ramanerea la guvernare, dar a subliniat ca "PNL nu vrea ca USL sa fie 'PSD si asociatii'".

Intrebat ce parere are despre pozitia exprimata de Victor Ponta putin mai devreme, Crin Antonescu a replicat foarte dur: "Domnul Ponta nu este nici prin functie, nici prin situatia sa in general, in vreo calitate sa fie de acord sau nu fie de acord, sa aseze cum doreste propunerile PNL".

"Are dreptul sa spuna 'Cutare om nu pot sa lucrez cu el, nu e competent'. Dansul a spus ca sunt foarte buni, inclusiv Iohannis, pe pozitiile pe care le detinem si la care avem dreptul. Nu domnul Ponta face ordine! (...) Pe scurt: ramane cum am vorbit. Domnul Ponta are de ales intre Klaus Iohannis si Dan Voiculescu", a mai declarat Antonescu, precizand ca PNL nu va face nicio alta propunere.

Antonescu ramane pe pozitii: Ponta nu are calitatea in care sa fie sau nu de acord cu propunerile PNL

12:20 - Victor Ponta da replica PNL, spunand ca isi exprima satisfactia fata de pozitia majoritatii liberalilor, exprimata duminica seara, conform careia se va merge pe structura din 2012.

"Am apreciat si propunerea fostului premier Tariceanu, sa continuam ca in 2012, cu trei viceprim-ministri. (...) Imi doresc ca Klaus Iohannis sa fie in Guvern, astazi il propun (...) Decizia mea ca prim-ministru este foarte clara: Daca nu e decizia tuturor celor patru partide, nu mergem in parlament. Toti patru suntem egali!", a declarat Ponta, spunand ca Iohannis va fi "ministru de Interne, vicepremier pe finante, cum s-a votat in 2012".

Intrebat de jurnalisti, Victor Ponta a recunoscut ca a renuntat la propunerea ca Daniel Constantin sa fie vicepremier, chiar daca este un pas inapoi. "Facem 5-10 pasi inapoi, cati vreti dvs., ca USL sa mearga inainte", a mai spus el.

Primul semn de pace in USL: Ponta renunta la Constantin, Iohannis vicepremier pe Finante

12:10 - Crin Antonescu sustine o declaratie de presa la Senat. Presedintele PNL anunta ca liberalii vor vota in comisia juridica in favoarea arestarii deputatului PSD Vlad Cosma, care se discuta luni.

Mai mult, Crin Antonescu a anuntat ca PNL cere aducerea pe ordinea de zi la Camera Deputatilor a legii amnistiei si gratierii pentru ca ea sa fie respinsa si subiectul sa fie inchis odata pentru totdeauna.

12:00 - Mai multi lideri USD se intalnesc in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Au sosit deja presedintele PC, Daniel Constantin, liderii parlamentarilor PSD - Ilie Sarbu si Marian Neacsu, si sunt asteptati presedintele UNPR, Gabriel Oprea, premierul Victor Ponta si presedintele executiv al PSD Liviu Dragnea.

Surse din PSD au declarat ca social-democratii au in vedere doar doua variante posibile: varianta cu Daniel Constantin vicepremier si varianta actualei structuri, in care Iohannis nu ar putea primi functia de vicepremier pe Interne.

11:00 - Presedintele PSD se intalneste la ora 15 cu grupul minoritatilor, informeaza surse de presa. "Da, vine premierul la ora 3. Nu discutam nimic special, e o intalnire pe care o avem in fiecare luna", a confirmat pentru Ziare.com Varujan Pambuccian, liderul deputatilor din grupul minoritatilor.

Basescu ameninta: Ziua in care ii fac plangere penala lui Ponta nu e departe

O saptamana de negocieri esuate si amenintari

Negocierile de saptamana trecuta au esuat, dupa ce PNL a decis inlocuirea a trei ministri si numirea lui Klaus Iohannis in functia de ministru de Interne, dar si vicepremier. Premierul Victor Ponta a plusat, spunand ca este de acord cu restructurarea guvernului in acest sens, dar doreste infiintarea unei noi functii de vicepremier pentru Daniel Constantin, presedintele PC, propunere cu care Crin Antonescu nu a fost de acord.

Au urmat cateva zile in care s-au purtat "negocieri mediatice" adica in presa, dupa cum s-a exprimat Klaus Iohannis, iar PSD a anuntat ca formeaza o noua alianta electorala, cu PC si UNPR. Mai mult, Liviu Dragnea le-a transmis liberalilor ca "matematic" vorbind PSD poate guverna si fara ei.

Ruptura totala in USL: Faza pe amenintari, jigniri

Nivelul acuzelor a atins un nivel nemaintalnit in USL, cel mai dur atac fiind lansat de Daniel Constantin, care a dezvaluit ca Antonescu a cunoscut ce contine pactul de coabitare inainte de semnarea lui de presedinte si premier, ba chiar a facut si adnotari pe document. Crin Antonescu a negat inca o data, dar premierul Ponta a declarat ca Daniel Constantin are "bineinteles" dreptate.

Duminica seara, liderii PNL au avut o intalnire de aproape 4 ore, la finalul careia s-a acordat un "mandat de fermitate" presedintelui Crin Antonescu si prim-vicepresedintelui Klaus Iohannis la negocierile de luni cu PSD.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#negocieri PNL PSD Iohannis, #Iohannis vicepremieri, #restructurare guvern Ponta , #Victor Ponta