Eterna mita electorala si ipocrizia USL (Opinii)

Marti, 16 August 2011, ora 23:52
5161 citiri
Eterna mita electorala si ipocrizia USL (Opinii)
Foto: barladtv.ro

Liderii USL nu pierd nicio ocazie sa demaste mita electorala la care se dedau oamenii Puterii pentru a colecta voturi. Si adesea au dreptate. Iar indepartarea lui Marian Vanghelie s-a vrut si un semnal ferm ca vremea marilor adunari campenesti cu mici si bere gratis s-a dus si Opozitia ar vrea sa intre intr-alta logica electorala.

Bine ar fi fost. Dar cu prima ocazie Victor Ponta si Crin Antonescu au vrut sa arate ca unele lucruri nu se schimba in veci. Asa se face ca, in timp ce acuzau metodele incorecte ale Puterii pentru a pune mana pe mandatul din colegiul lasat liber de Victor Surdu in judetul Neamt, in spatele celor doi lideri USL, liberalii si social democratii imparteau cu spor mici si bere gratis.

Si in timp ce oamenii se desfatau cu farfuria si halba uselista, Victor Ponta le spunea: "Nu va lasati cumparati cu o sacosa, luati-le sacosa, dar votati asa cum credeti", iar Crin Antonescu le descanta: "In momentul in care vor veni sa va cumpere votul sa va aduceti aminte ai cui sunt banii. Sunt banii pe care vi i-au furat voua".

Dar banii pentru micii si berea impartite gatis de unde or veni? Din sudoarea fruntii celor doi lideri sau or fi crescut in copacii din frumoasul Neamt? Oare n-or fi banii baronilor USL, obtinuti tot din contracte cu statul, adica bani publici sifonati, dupa modelul descoperit de Comisia Europeana in Teleorman, la Liviu Dragnea, de exemplu? Si de ce o fi mai putin rea mita cu micul si berea decat cea cu sacosa?

Cand USL va avea curajul sa abordeze o competitie electorala fara astfel de mijloace de "convingere", atunci va avea dreptul sa atace practicile adversarului si va da semnul unei reforme autentice. Dar nu poti vorbi despre mita electorala cu micul gratis intr-o mana si berea de pomana in cealalta, caci esti de-o ipocrizie ridicola.

Cat despre indemnul lui Victor Ponta - luati-le sacosa si nu le dati votul! - el reflecta o mentalitate de tepar care ar trebui sa ne puna serios pe ganduri. Caci daca ai aceasta mentalitate, si reversul medaliei este la fel de valabil - luati-le votul si nu le mai dati nimic din ce le-ati promis!

Daca voia sa se califice in postura de barbat de stat, Victor Ponta ar fi trebuit sa-i indemne pe oameni sa refuze orice mita electorala, ca e sacosa, ca e mic, ca e bere, ca e galeata. Ar fi trebuit sa-i indemne ca atunci cand se intalnesc cu o asemenea oferta degradanta si ticaloasa sa puna mana pe ea numai pentru a o tranti apoi in capul celui care incearca sa le cumpere astfel constiinta.

Caci in orice act de coruptie, de orice fel, exista doua parti, un mituitor si un mituit. Unul care da si altul care primeste. Amandoi sunt la fel de vinovati. Ma intreb ce s-ar intampla daca vreun politician sau vreun partid ar incerca sa faca asa ceva in Germania, sau in Franta, sau in Elvetia, sau in orice alta tara europeana. Cred ca acela ar fi sfarsitul carierei sale politice, daca nu chiar inceputul carierei sale penale. Caci acolo mita electorala nu exista in primul rand pentru ca electoratul nu o concepe.

Dar cum sa spuna Victor Ponta asa ceva in fata gratarelor cu mici gratis? Asa ca, ma tem, tipul acesta de campanie electorala va supravietui atata timp cat va avea efecte. Cand micii gratis se vor arde pe gratare pentru ca nu vor starni pofta, ci sila, cand faina si malaiul din sacose vor expira in lipsa de doritori, abia atunci toata aceasta porcarie va inceta. Dar nimeni nu vrea, de fapt, asa ceva, caci e mai usor sa cumperi decat sa convingi cu seriozitate, onestitate si proiecte viabile.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#mita electorala USL, #mici bere USL, #Ponta sacosa PDL , #Victor Ponta