Festivismul tip Geoana, bomboana de pe coliva USL tip Ponta-Crin (Opinii)

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 23:58
7364 citiri
Festivismul tip Geoana, bomboana de pe coliva USL tip Ponta-Crin (Opinii)
Foto: Antena 3

Am asistat, intr-o forma noua, la unul din momentele festive, cum au mai fost si altele, cand mii de oameni erau adusi val-vartej din toata tara spre Capitala, ca sa-l ovationeze pe Geoana si sa-l propuna pe el presedinte la Cotroceni, concomitent cu alegerea improvizata a fostului viitor premier Iohannis.

De randul acesta, avem parte de un spectacol cu aspecte tragi-comice. Partea tragica este ca socialistii se aduna laolalta cu dreapta aliata, iar liberalii se inghesuie langa stanga prietena.

Partea comica o presteaza pecistul Praslea de la Felix-party, plus independentul Oprescu, gata sa se infiga la placinte inainte, macar atat, cat sa nu ajunga la razboi inapoi, din motive de prea multa independenta.

Ascultand cu atentie discursurile rostite pana acum, n-am auzit nici macar un singur cuvant nou fata de tot ceea ce aceleasi persoane spusesera deja in repetate randuri la televizor in direct, fara congrese, fara adunari, fara sala Expo, fara cheltuieli si fara aplauze prelungite.

Se vede de la o posta ca scopul congresului este sa demonstreze lumii ca succesul este garantat conform faimosului principiu al lui Lenin "cine nu-i cu noi, acela e contra noastra", aplicat cu succes de pesedisti, liberali, pecisti si folosit ca ingredient, in loc de branza, chiar si in placintele lui Oprescu, cele care te trag inapoi, cand e vorba de razboi.

Facem congrese, ca sa ne aflam in treaba

Pe de alta parte, un simtamant lautric imi sopteste ca romanii simt asemenea lehamite cand aud de congrese, aplauze, urale si ovatii, incat ma mira ca organizatorii noii campanii electorale a Opozitiei n-au tras invataminte nici din experienta Geoana, nici din divertismentul Iliescu (atunci cand a pierdut partida), nici din peripetia Ceausescu, ramasa pana azi in coada de peste.

Nu sunt Mafalda, nu pot prezice nici esecuri, nici succese, dar planurile Opozitiei unite formata din comicii Ponta-Crin plus Praslea cel Mic, inclusiv Oprescu, par atat atat de bine trase la indigo dupa grandiosul program anti-Basescu Geoana-Felix-Tariceanu, incat aproape imi vine sa spun ca uneori istoria se repeta si numai personajele difera. Motive exista.

Punctul 1: visul de aur al Opozitiei de azi este sa dispara Basescu de pe scena. Este exact visul Opozitiei de atunci, esuat printr-un referendum lamentabil.

Nu pentru ca era Basescu mai tare ca Opozitia. Era Opozitia mai slaba ca el. Ei bine, nu cred ca Ponta este mai zmeu ca Geoana sau Crin ori mai balaur ca Tariceanu. Poate dimpotriva.

Visul de aur si visul de argint

Punctul doi: visul de argint al Opozitiei este sa ajunga Ponta premier. Asta nu merge nici macar ca vis de bronz. Numai naivii isi pot inchipui ca, pe premier, il poate alege electoratul. Conform Constitutiei, pe premier il desemneaza presedintele si il voteaza Parlamentul.

Scurt. Chiar daca, prin absurd, castiga USL, presedintele va consulta parerea partidelor (nu stiu daca si a aliantelor) si, dupa ce a aflat opinia lor, in stil consultativ, va desemna un premier dupa propria opinie. Daca ele l-au propus pe X, nimic nu-l opreste pe presedite sa-l numeasca pe Y.

Sub acest aspect, propunerile lui Ponta, Crin, Praslea de la PC sau Oprescu, plasate la congrese fastuoase, festiviste, grandioase, dar fara legatura cu Constitutia, sunt egale cu zero.

Punctul trei: USL face greseala tuturor partidelor de opozitie, mai ales din Romania, de a promite marea cu sarea. Va mari salariile de unde n-are fonduri, va micsora contributiile, care si asa sunt insuficiente, va crea locuri de munca de unde nu sunt, va anula toate legile aprobate de PDL si va face altele, propuse de USL.

Cu viteza cu care lucreza Parlamentul nostru, asa ceva nu se finalizeaza nici in secolul XXII.

Nimeni nu-si da foc la valiza

Punctul patru: daca doua propuneri consecutive ale presedintelui, cu privire la premier, sunt refuzate de Legisativ, seful statului poate dizolva Parlamentul.

Dar nu-l va dizolva, pentru ca nu s-a nascut inca omul care, odata instalat comod in scaun pe termen de patru ani, sa-si dea singur foc la valiza, incendiindu-si si fotoliul. Mai bine face o alianta fragila si o conventie cu dezertorii, o uniune cu tradatorii si transfugii, plus minoritatile etnice, care completeaza totdeauna locurile goale.

Iar Opozitia, daca nu-i convine, va face congrese, va cere schimbarea presedintelui si va propune un premier nou pe care, conform Constitutiei, nu ea are calitatea sa-l propuna.

Citește și:
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Gabriela Firea, ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat luni, 20 martie, că a inițiat un proiect prin care propune introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia...
#congres PSD PNL PC, #miting festivitate USL, #lansare Ponta candidat premier, #Basescu propunere premier USL , #Victor Ponta
Comentarii