Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: USL la ora deconturilor. Cine plateste facturile?

Vineri, 24 August 2012, ora 21:50
5457 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: USL la ora deconturilor. Cine plateste facturile?

Sefii USL nici macar nu se obosesc sa ascunda o realitate de neascuns: maretul proiect de "preluare" a Romaniei a esuat. Si inca lamentabil.

Din planurile tesute cu migala, in Grecia, pe Kiseleff, la Grivco, s-a ales praful, oricum ai intoarce-o. Si cineva trebuie sa plateasca esecul.

"Avem guvernarea dar nu avem puterea", declara cu durere Victor Ponta. Caruia i-a disparut zambetul de pe fata.

In viziunea construita la Grivco, a avea puterea inseamna a avea institutiile esentiuale ale statului: Presedintie, Parchetul General, CCR, CNA, DNA, ANI, TVR, Serviciile Secrete, cam aceleasi pe care colonelul Dogaru dorea sa le desfiinteze, daca nu pot fi "preluate".

Daca planul ar fi reusit, procesele si dosarele aflate pe rol la judecatori si procurori ar fi luat, posibil, alta directie, bugetul de stat devenea vaca de muls, cum a fost pana in 2005, a potentatilor zilei, fara ca procurorii sa se mai amestece, ultimele active comuniste ar fi fost privatizate pe doi lei la stat, iar restul in buzunarul sefilor politici ai zilei. Aceasta este miza ratata.

Cauzele esecului

"Inginerii" proiectului n-au anticipat reactia dura, publica si autoritara a oficialilor europeni. Pe Barroso nu-l poate imbrobodi Victor Ponta, care s-a si declarat "socat" de chemarea la ordine. Cat despre reactia dnei Angela Merkel, Crin Antonescu a interpretat-o ca fiind tentativa de a transforma Romania in rezervatie.

Trimisul lui Obama a discutat cu presedintele Basescu, inainte de a lua contact cu ceilalti conducatori romani. Traind in lumea sperantelor si a propriilor dorinte, pucistii n-au luat in calcul prestigiul obtinut de Traian Basescu printr-un comportament adecvat unui sef de stat.

Pucistii au crezut ca nu se observa masurile legislative si de grajdanizare, prin care si-au subordonat institutii cheie ale statului: Avocatul Poporului, Monitorul Oficial, Consiliul National de Etica, TVR, etc.

Alta prostie, dublata de explicatia jignitoare ca oficialii europeni au fost intoxicati de adversarii politici din tara. Nici n-au inteles ca una dintre puterile statului, Legislativul, nu-si poate permite sa incalece si subordoneze alta putere, justitia, blocand cu Avocatul Poporului caile de atac la CCR ale OUG-urilor date in rafala. O fi reprezentand Parlamentul poporul, dar nu ca sa atace statul de drept in esenta sa.

Elita intelectuala si jurnalistica a taxat imediat si permanent, tot ce faceau si desfaceau pucistii. A demontat zilnic toate actele si actiunile pe care acestia sperau sa treaca neobservate. A informat in permanenta autoritatile europene despre cea mai mica miscare pe frontul loviturii de stat parlamentara.

O alta eroare a fost aprecierea ca 80% din populatie il uraste pe Basescu si va vota demiterea sa. De asta nici n-au protestat prea tare cand Barroso i-a obligat sa asigure cvorumul de jumatate plus unu la referendum. S-au dovedit a fi doar vise, fara acoperire, 7,4 milioane au votat DA pentru demitere, 1 milion NU, iar 10 milioane n-au dat curs chemarii USL de realizare a cvorumului. Motivul esential al esecului.

CCR n-a intrat in jocul murdar de demitere cu orice pret, prin falsificarea listelor, datelor si ametirea legilor care se aplica. Mai mult, scorul de 6-3 pentru invalidarea referendumului a stopat orice discutie interminabila, in cazul in care votul ar fi fost 5-4.

Procuratura a lucrat foarte bine, cu aprobarea unui judecator de la ICCJ a inceput sa asculte telefoanele ministrilor de Interne, inca din 2 august. Ce-a iesit, se stie.

S-au aflat si de discutiile din forul de conducere al PNL, in care dl Vosganian era nerabdator sa afle cand scapa odata de Morar. Ce inregistrari exista, inca nedevoalate, nu stim, dar vom afla, probabil, in curand. Si nici schimbarea sefilor de Parchete n-a reusit, sacrificiul Monei de a renunta la o cariera de magistrat, pentru cateva luni de ministeriat, a venit prea tarziu.

Plagiatul lui Ponta l-a aruncat de la inceput in derizoriu si neseriozitate in ochii oficialilor europeni, acolo unde asa ceva se plateste cu demisia, in secunda doi.

Vin zile negre pentru USL

Si a venit scadenta. Vine intotdeauna. Presedintele Basescu a fost umilit pentru a doua oara. Fara incalcari grave ale Constitutiei, ca s-a ferit sa faca ceva care sa se apropie macar de incalcarea Constitutiei.

Nu crede cineva ca nu va plati politele cu varf si indesat. Cand cineva te pune gratuit, de doua ori, la stalpul infamiei, nu poti ramane fara replica, inger sa fii. Desi acum are preocupari familiale, dupa 1 septembrie va da masura reactiilor de care a fost intodeauna capabil. A fost caracterizat ca un politician "pur sange". Va fi si in continuare, cu sangele siroindu-i pe fata.

Procurorii si-au primit portia de demonizare si asmutire a populatiei impotriva lor. Vor avea ei vreo farama de mila, in acest context? Nu, vor executa regimul Ponta-Antonescu la maximum permis de lege. Toate cele facute, declarate, normate prin legi, OUG-uri, HG-uri, vor fi luate la puricat in saptamanile urmatoare si cei vinovati vor fi "executati" fara mila.

Elita intelectuala si jurnalistica va continua tirul necrutator impotriva USL, pe masura ce vor aparea noi dezvaluiri. Cu exceptia trustului Intact, restul institutiilor media si-a dovedit impartialitatea si profesionalismul si a executat la milimetru toata actiunea pucista din aceasta vara.

Macar acest avertisment sa fi fost inteles de cei doi. Dar nu.

Contextul economic, intern si extern, nu va permite Guvernului Ponta sa umple burtile celor pe care i-a imbarligat cu laptele, mierea si banii ce se vor revarsa asupra lor. Fara FMI adio bani ieftini, Mugur Isarescu are cheia tiparnitei si n-o da nimanui, asa ca, adio populisme, nu exista materia prima. Nemaiamintind faptul ca investitiile, deci locurile de munca, au fost sacrificate in totalitate.

Apropierea rapida a alegerilor acutizeaza deciziile in USL. Sa organizezi si sa te prezinti in alegeri dupa un esec usturator, cu presedintele in functie pandindu-ti cea mai mica eroare, cu presa si elita intelectuala dedata la executii publice, zilnice, victoria in alegeri a disparut in ceata toamnei si a iernii care vine.

In concluzie, singura sansa a USL de a limita, cat de cat pierderile enorme suferite, este demiterea celor doi principali vinovati, Ponta si Antonescu, (ca ala micu nu s-a prea vazut), despartirea apelor ideologice si doctrinare, penitenta, cenusa in cap la PNL.

Daca nu trec rapid la o astfel de terapie soc, pierderile si facturile vor creste, parchetele vor defila in prime time cu "puscariabilii", pronuntarile in dosarele mari se vor produce avand drept consecinta popularea Jilavei cu alte nume sonore, care sa-i tina de urat unui alt fost prim ministru. Defilarea se va produce oricum, dar macar vor fi fost facute sacrificiile ritualice.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

#Victor Ponta guvernare, #Victor Ponta putere USL, #CCR decizie referendum , #Victor Ponta