Revelatia furioasa a USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Iulie 2012, ora 08:35
9073 citiri
Revelatia furioasa a USL (Opinii)

"Romania a facut un pas inapoi de pe buza prapastiei, dar nu a ajuns la finalul acestui proces", ne-a avertizat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

Si tocmai de aceea monitorizarea se va mentine, chiar se va intensifica, iar la sfarsitul anului va aparea un raport suplimentar.

Comisia asteapta de la Bucuresti decizii care sa-i recastige increderea.

Este ceea ce a incercat, de la Palatul Victoria, Victor Ponta: "Imi asum respectarea cu strictete a tot ceea ce Guvernul s-a angajat sa faca(...) Sunt dispus la orice fel de sacrificii politice ale coalitiei de guvernare. Imaginea Romaniei si respectabilitatea conteaza".

Dar dincolo de angajamentele, de bun augur desigur, maraieli frustrate sau latraturi furioase transforma pasul inapoi din buza prapastiei dintr-o redresare rationala in simplul efect al pocnetului din bici al dresorului care opreste atacul fiarei. Deocamdata.

Puterea de la Bucuresti nu lasa nicio clipa impresia ca este cu adevarat patrunsa de valorile europene pe care le pretinde si apara UE si ca nu va pierde prima ocazie favorabila pentru a le asalta din nou.

Cu numai cateva ore inainte de a-si lua angajamente neechivoce fata de CE, care cere in mod expres abtinerea de la orice comentarii impotriva Justitiei, Victor Ponta acuza practicile staliniste ale DNA impotriva medicilor implicati in dosarul "sinuciderii" lui Adrian Nastase.

Adica, in opinia premierului, e stalinist sa anchetezi niste doctori care au recomandat operatii si saptamani de spitalizare pentru un pacient condamnat penal, in timp ce expertiza INML scrie negru pe alb ca acelasi pacient nu avea nevoie de nicio zi de spitalizare si putea fi bagat in celula din seara asa-zisei tentative de sinucidere.

Si asta in condtiile in care "stalinistul" DNA si ANI sunt singurele institutii care au mai albit nitel raportul pe Justitie.

Presedintele Crin Antonescu, cu un discurs tot mai agresiv nationalist, lasa sa se inteleaga ca UE ar pregati nici mai mult nici mai putin decat masluirea referendumului:

"Partenerii nostri (europeni - n.red.) vor sa impuna un anumit rezultat la referendum!", a declarat Crin Antonescu intr-un interviu televizat.

Dar furia Puterii, in toata ferocitatea ei, a avut glasul lui Tudor Chiuariu, dezlantuit intr-un atac inimaginabil impotriva UE.

"E trist ca noile generatii de magistrati romani, atasati valorilor si instrumentelor europene, au devenit batjocura unor politruci ca Barroso si Basescu. (...) Problema domnului Barroso nu este Justitia din Romania, ci ca subalternul lui, Basescu, ar putea sa plece de la Cotroceni. Acest raport politic este despre partea intunecata a politicii europene", spune, in numele USL, Tudor Chiuariu, liberal, fost minsitru al Justitiei, certat penal de DNA.

Cand este sincer USL? Cand prin vocea lui Victor Ponta isi ia angajamente solemne si modifica in extremis Legea referendumului in acord cu decizia CCR sau atunci cand vorbeste Tudor Chiuariu?

Este clar ca USL traieste un moment de mare furie fiind obligata sa renunte la acele modificari legislative care faceau din referendum o formalitate. Cat de mare a fost opozitia USL la decizia CCR a recunoscut chiar Victor Ponta. Este insa chiar mai dureros pentru ca isi da seama ca demiterea lui Traian Basescu nu inseamna atingerea automata a scopurilor.

Monitorizarea europeana va fi foarte stricta si cel putin in Justitie mare spatiu de manevra nu e. La DNA si Parchetul General tot nu vor putea pune decat oameni acceptati de Bruxelles, pe criteriile CE, gratierea lui Adrian Nastase pare o misiune imposibila, la fel matrasirea CCR. Raportul de peste trei luni este ca o sabie deasupra capului.

Teoretic, USL poate rupe lantul acestei monitorizari. A incercat deja si a inteles ce risca: taierea fondurilor de la CE si FMI, precum si izolarea totala. Moscova, draga de ea, nu cere integritate, respectarea statului de drept si independenta Justitiei, dar nici nu plateste pensii si salarii. Trebuie bani pentru ele.

Iar ca sa primeasca bani de la UE si de la FMI, ca sa se poate imprumuta la dobanzi acceptabile, statul roman are nevoie de garantia europeana. Iar UE nu mai face concesii.

USL descopera cu stupoare ca guvernarea Nastase e irepetabila. Ca visul puterii absolute se spulbera. Ca Traian Basescu este cel mai mic obstacol in calea imunitatii absolute pentru borfasii din politica. Teribila revelatie, nu-i asa?

#Ponta raport justitie Comisia Europeana, #Ponta Antonescu justitie, #USL raport justitie , #Victor Ponta