Se va reface USL? Proiect real sau manevra politica? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 20 Martie 2014, ora 11:18
4509 citiri
Se va reface USL? Proiect real sau manevra politica? Dezbatere Ziare.com

Nici nu s-a rupt bine USL, ca din zona PSD este vestita posibilitatea refacerii Uniunii.

Victor Ponta spune ca dupa europarlamentare ar fi de dorit aceasta refacere pentru "a duce la bun sfarsit ceea ce este important, adica schimbarea regimului Traian Basescu (...) Orice USL e posibil din punctul meu de vedere. USL si ideea, proiectul politic sunt mai importante decat oricare dintre liderii USL, inclusiv decat mine".

Adept "USL 2.0" se declara si Liviu Dragnea: "Suntem dispusi sa facem foarte multe lucruri pentru ca USL sa existe si eventual, daca este posibil, sa se refaca".

Ideea este respinsa ferm de liberali. "Este o forma destul de ieftina de politicianism, care nu cuprinde nicio intentie autentica - ar fi si caraghios, nu? Acum trei saptamani, acest mare proiect, care a fost USL, a esuat. Nu stiu daca sunt multi oameni pe care domnul Ponta ii poate pacali cu aceasta retorica ieftina, la trei saptamani dupa ce proiectul a esuat asa cum a esuat, si sigur ca, pe de alta parte, spun ca e politicianism pentru ca, in fond, aici e vorba doar de jocuri pentru a mai castiga cateva voturi sau cateva dezertari", spune Crin Antonescu.

Nici in PSD nu e toata lumea convinsa de viabilitatea unui eventual proiect de refacere a USL. "Renasterea USL este o iluzie cu care putem inca opera, dar eu cred sincer ca putem face asta doar in timpul liber. (...) Vechiul program al USL va deveni extrem de rapid istorie", a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com, vicepresedintele PSD Ioan Rus.

In schimb, Calin Popescu Tariceanu leaga proiectul refacerii USL de scorul pe care il va obtine PNL la europarlamentare: "Sigur ca PNL si-a propus sa obtina un scor de cel putin 25% la europarlamentare, ceea ce ma gandesc ca nu ar fi rau pentru ca este extrem de util ca in Parlamentul European sa existe o reprezentare liberala consistenta. Dar cred in acelasi timp ca neatingerea acestui obiectiv poate sa aduca niste consecinte in ceea ce priveste pozitionarea partidului pe scena politica romaneasca si politica lui de aliante. Atunci, sigur ca in aceste conditii s-ar putea pune problema refacerii USL-ului",

Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", spune ca PSD incearca sa foloseasca presiunile mari pentru refacerea USL care exista la baza PNL.

"Refacerea USL este in intentia si in strategia liderilor PSD, este sansa castigarii presedintiei. Prin impunerea acestui subiect se face o presiune asupra conducerii PNL, care sa se teama ca daca nu obtine scorul propus la europarlamentare va fi data la o parte pentru revenirea lui Calin Popescu Tariceanu si refacerea USL.

In plus, la baza PNL sunt nemultumiri pentru pierderea unor posturi si nemultumitii tanjesc dupa situatia anterioara. Mesajul PSD exact catre ei se indreapta, catre baza partidului nu catre conducerea PNL. Stiu din discutiile pe care le am cu liderii PNL in teritoriu, stiu de la operatorii din teritoriu ca exista mari presiuni pentru refacerea USL.

Dar sigur ca si liberalii s-au gandit la acest lucru in momentul in care au luat decizia ruperii USL. Dar nu rezultatul de la europarlamentare va dicta politica urmatoarea. Crin Antonecu joaca o alta carte, a prezidentialelor, cu mult mai importanta", a declarat Bruno Stefan.

In opinia consultantului politic Valeriu Turcan, fost consilier prezidential, ideea refacerii USL este o manevra politica si de imagine, menita sa creeze probleme in PNL, dar si sa reduca riscul erodarii personale a lui Victor Ponta ca urmare a formarii USD si a scoaterii PNL de la guvernare.

"Este crucial pentru Ponta sa tina PNL-ul ocupat cu probleme interne si drogat cu false sperante. Cosmarul lui Ponta, si ultimul lucru care ar putea sa impiedice acumularea totala a puterii, ar fi confruntarea la prezidentiale cu o alianta PDL-PNL care sa se formeze dupa europarlamentare. Ponta s-ar confrunta atunci cu un bloc de centru-dreapta care ar pleca din start cu un scor de cel putin 35% si intreg jocul s-ar reseta.

Ponta merge ca in branza de ceva vreme pentru ca este mult subestimat. A creat imaginea falsa ca se raporteaza la partide de undeva de pe margine, cand el de fapt e in mijlocul lor. A ocupat tot spectrul, nu doar mediatic, ci si politic, tinandu-i si pe unii si pe altii cu sperante false, mai ales pe liberali.

Fragmentarea resurselor dreptei este un context ideal pentru Ponta. Va face tot posibilul sa accentueze fragmentarea si e logic ca va avea doua tinte principale - PDL si PNL, singurele care i-ar putea pune probleme reale", a explicat pentru Ziare.com Valeriu Turcan.

Sociologul Mircea Kivu, considera ca prin asemenea declaratii "PSD incearca sa mentina copertile dosarului care s-a numit USL. In fapt, insa, USL a disparut. Dupa europarlamantare, in functie de scorul PNL, ar putea exista cel mult o tentatie a unei parti a partidului de a se alatura formatiunii lui Calin Popescu Tariceanu. Dar nu cred ca PNL in intregime va reveni in alianta".

Nici Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, nu vede posibila refacerea USL. "Daca PNL va obtine un scor slab la europarlamentare, intr-adevar, Crin Antonescu risca pozitia de presedinte al partidului, dar curentul care l-ar putea rasturna din functie nu este neaparat unul pro-PSD, cu unul si mai radical fata de PSD. Mai degraba as vedea o apropiere de PDL a liberalilor, in ipoteza unui scor nefericit.

Lui Ponta ii este frica sa pronunte cuvantul PSD. Vorbeste despre orice altceva, dar nu despre PSD. Si asta pentru a prezerva imaginea PSD pentru cat mai mult timp si sa nu introduca aceasta marca in zona eroziunii.

Foloseste tot felul de alte sigle, denumiri, catre care sa se indrepte discutiile, criticile. Uiati-va care sunt vehiculele pe care le ascunde pentru a le folosi mai tarziu. Aceasta e cheia", ne-a spus si Moraru.

Ziare.com te invita la dezbatere: USL 2.0 este un proiect fezabil? In ce conditii? Acest proiect ar putea provoca ruperea PNL?

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#refacere USL, #rupere USL, #PNL PSD europarlamentare , #Victor Ponta