Oprea: UNPR e pregatita in orice moment pentru alegeri

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 20:45
2097 citiri
Oprea: UNPR e pregatita in orice moment pentru alegeri
Foto: Arhiva

UNPR e pregatita pentru alegeri in orice moment, spune presedintele executiv Gabriel Oprea, in contextul aparitiei motivarii CCR privind neconstitutionalitatea legii de comasare a alegerilor.

"Nici eu, nici colegii mei nu comentam deciziile Curtii Constitutionale, asa cum nu comentam nici hotararile definitive ale instantelor. Suntem pregatiti pentru alegeri in orice moment nu numai pentru ca avem cei mai buni primari din tara, ci si pentru ca prioritatea noastra de la infiintare si pana acum a fost organizarea in cele mai mici detalii", transmite Oprea.

Modificarea intempestiva a legii privind organizarea alegerilor poate crea dificultati autoritatilor insarcinate cu aplicarea sa, ceea ce ar determina restrangerea exercitarii dreptului la vot, se arata in motivarea CCR, prin care legea privind comasarea alegerilor a fost declarata neconstitutionala.

Astfel, Curtea arata ca modificarea procedurii de desfasurare a alegerilor cu mai putin de un an inaintea desfasurarii acestora "poate fi de natura sa creeze dificultati suplimentare autoritatilor insarcinate cu aplicarea sa, sub aspectul adaptarii la procedura nou instituita si operatiunile de ordin tehnic pe care aceasta le presupune."

In acest sens, Curtea constata ca aceasta reglementare este de natura sa determine dificultati de natura organizatorica, ce revin autoritatilor, si dificultati pentru alegatori in exercitarea dreptului de vot, dificultati care pot avea ca efect, in cele din urma, restrangerea exercitiului acestui drept.

"Astfel, prin organizarea concomitenta a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat si a celor pentru autoritatile administratiei publice locale, cetatenii vor avea de realizat o sarcina mult mai complexa - exprimarea optiunii pe 6 buletine de vot-, ceea ce va presupune cresterea exponentiala a timpului necesar votarii pentru fiecare cetatean, luand in calcul in acest sens distribuirea buletinelor, timpul de vot in cabine, introducerea buletinelor de vot in cele 3 urne", se arata in motivarea deciziei Curtii Constitutionale din 25 ianuarie, prin care legea privind comasarea alegerilor a fost declarata neconstitutionala.

In plus, organizarea la aceeasi data a alegerilor locale si parlamentare determina incalcarea dreptului de a fi ales, deoarece Legea comasarii alegerilor interzice unei persoane sa candideze si pentru functia de primar si pentru un mandat de parlamentar, mai spun judecatorii constitutionali.

Pe de alta parte, prin redimensionarea duratei mandatelor in curs ale alesilor locali, Legea Comasarii incalca principiul neretroactivitatii legii, consacrat de Constitutie, avand in vedere ca sunt prelungite mandatele in desfasurare.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Oprea alageri comsata, #Gabril Oprea UNPR, #CCR alegeri comasate neconstitutionale , #Gabriel Oprea