Taxa speciala pe marile averi - Ce logica economica si ce sanse are in Romania

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 07:31
5003 citiri
Taxa speciala pe marile averi - Ce logica economica si ce sanse are in Romania

UNPR a scos de la naftalina proiectul suprataxarii averilor mari, insa aceasta nu ar corespunde cu realitatea economica din Romania, sustine un specialist in taxe.

"Din pacate, astfel de initiative nu au legatura cu realitatea economica din Romania. Desi interesul nostru este acela de a incerca sa scoatem sumele din economia neagra la suprafata (cred ca se poate discuta de o amnistie fiscala, adica un punct zero pentru persoanele fizice), prin aceasta initiativa, practic, se propune o noua taxa care nu va avea alt efect decat o presiune in plus pentru o categorie de oameni care genereaza business.

Cu siguranta, acestia vor reactiona si vor face tot posibilul pentru a evita aceasta taxa, determinand un consum de energii, din partea acestora, intr-o directie total eronata", a opinat George Niculescu, specialist taxe, pentru Ziare.com.

El sustine ca, daca va fi adoptata, masura va deveni o povara, asa cum s-a dovedit a fi si impozitul pe cladiri speciale, care a atras numeroase critici.

"Dupa asa numita 'taxa pe stalp' care nu este altceva decat 'taxa pe investitii', ce trebuie desfintata cat mai curand posibil, acum incercam sa adoptam o noua taxa 'taxa pe investitor'", a continuat acesta.

Birul care a creat haos: Contribuabilii nu stiu cat trebuie sa plateasca si acuza Guvernul de lipsa de viziune

Ce prevede proiectul

UNPR, aflata la guvernare alaturi de PSD si PC, a scos de la naftalina acest proiect, inaintat Parlamentului acum 3 ani.

Presedintele partidului, Gabriel Oprea, a declarat, marti, ca formatiunea sa isi propune sa reintroduca in dezbaterea parlamentara proiectul legislativ privind taxarea marilor averi.

UNPR vrea sa reia proiectele privind taxarea marilor averi si reducerea varstei de vot

"Vrem azi sa reintroducem in dezbaterea publica doua proiecte importante pentru UNPR - taxarea marilor averi, si va aduceti aminte ca acum 3 ani doar doua voturi in Parlament au facut ca aceasta lege sa nu treaca, precum si reducerea varstei de vot de la 18 ani la 16 ani", a spus Oprea.

Proiectul de lege privind suprataxarea averilor mari a fost respins in mai 2012 de Camera Deputatilor, for decizional, deoarece nu a intrunit numarul necesar de voturi.

Vechea forma a acestuia arata ca vor achita o taxa de 1% cei cu averi de peste 450.000 de euro.

De la plata ar fi fost scutite imobilele primite ca mostenire, precum si conturile bancare.

Pentru cei cu averi mai mici de 450.000 de euro, dar care au un bun de lux, vechiul proiect arata ca va fi taxat doar acel bun, fiind eligibile imobilele ce valoreaza peste 300.000 de euro si bunurile mobile de peste 50.000 de euro.

Ce au spus Ponta si Tariceanu

Intrebat de initiativa colegilor de la UNPR, premierul Victor Ponta, care este si presedintele PSD, a evitat un raspuns direct. El a tinut sa precizeze doar faptul ca in 2015 nu vor creste taxele si impozitele.

Ponta: Nu marim nicio taxa in 2015. Reducerea CAS nu e pomana electorala

"Sustin inca o data si de aceea vreau sa raspund de fiecare data foarte clar si foarte precis: sustin faptul ca azi, cand vorbim, putem sa nu marim nicio taxa si nicun impozit pentru 2015 si sa aplicam tot ceea ce e deja adoptat.

Eu pot sa va spun ceea ce este azi si ceea ce se aplica in 2015: nu se cresc taxe si impozite si nu se renunta la niciuna din masurile adoptate si aici ma refer reducerea CAS, indexarea pensiilor", a spus Ponta.

Totusi, in aprilie 2012, Gabriel Oprea saluta decizia PSD de a sustine taxarea averilor mari. "PSD si-a anuntat public in repetate randuri decizia de a sustine taxarea averilor foarte mari. (...) Partidele din coalitia de guvernare s-au angajat sa sustina acest proiect", a punctat atunci seful UNPR.

Gabriel Oprea: Salutam gestul PSD de a sustine taxarea averilor mari

Pe de alta parte, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a criticat acest proiect. El a spus ca se "indoieste" ca propunerea UNPR privind suprataxarea marilor averi va fi inclusa in bugetul pentru 2015.

"Asa cum este ea formulata, nu inteleg exact la ce se refera, este vorba de venituri, este vorba despre ceea ce constituie averea reprezentata de proprietati si asa mai departe? S-ar putea sa ne trezim cu impozitarea marilor averi in situatia in care unii nu vor avea bani sa plateasca taxele si vor trebui sa vanda averile.

Si asta e o solutie, sigur, ca putem sa ne gandim la tot felul de variante. Eu nu spun ca e o solutie buna, nu agreez aceasta idee, daca ma intrebati pe mine", a spus Tariceanu.

Andreea Paul: Masura va avea efecte perverse

Pe de alta parte, prim-vicepresedintele PNL, Andreea Paul, considera ca proiectul impozitarii marilor averi "este gresit si duce la efecte perverse", enumerand printre acestea "riscul 'albirii' averilor dobandite ilicit, exportul averilor dobandite licit, fuga capitalului, pierderea de locuri de munca, riscul alungarii sportivilor de performanta, a creierelor generatoare de inovatii si inventii cu valoarea adaugata foarte mare".

In plus, prim-vicepresedintele PNL este de parere ca un astfel de proiect va incarca si mai mult costurile de administrare fiscala.

Andreea Paul: Proiectul impozitarii marilor averi este gresit si duce la efecte perverse

Andreea Paul aminteste ca state europene precum Austria sau Germania au renuntat la aceasta masura, pentru ca nu era eficienta, insa recunoaste ca un impozit pe avere se afla in vigoare in Franta si Spania.

Totusi, ea nu crede ca "economia si fiscalitatea franceza sau spaniola, campioane la somaj, sunt modele recomandabile pentru Romania".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#proiect impozitare averi mari, #proiect impozitare averi, #proiect impozitare averi UNPR , #Gabriel Oprea