Conducerea Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei a plecat intr-o vizita oficiala in Republica Populara Chineza, unde vor discuta cu oficiali din aceasta tara pe mai multe subiecte, in special legate de comert si eventuale investitii in Romania.
"O delegatie a Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, condusa de presedintii Gabriel Oprea, Marian Sarbu si Cristian Diaconescu, efectueaza, in perioada 5-9 decembrie 2011, o vizita oficiala in Republica Populara Chineza, la invitatia Partidului Comunist Chinez.
Din delegatie mai fac parte Neculai Ontanu, secretar general al UNPR si presedinte al Ligii Nationale a Alesilor Locali UNPR, Cristian Popescu Piedone, prim-vicepresedinte al Ligii Nationale a Alesilor Locali UNPR, Nicolae Dumitru, presedinte al Departamentului pentru relatia cu mediul de afaceri al UNPR si secretar general al Casei Romania-China, Culita Tarata, presedinte al Departamentului pentru Agricultura al UNPR, si Gheorghe Rotaru, presedinte al Departamentului de Aparare al UNPR", se arata intr-un comunicat remis luni Ziare.com de conducerea UNPR.
Dincolo de relatiile economice, UNPR a legat relatii oficiale cu Partidul Comunist Chinez, cel care conduce tara din anul 1949.
Prima intalnire a fost cea cu Wang Gang, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist, insarcinat cu relatiile internationale.
"In cursul intalnirii, partea chineza a subliniat ca dialogul politic cu Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, ca de altfel cooperarea deja angajata cu partide de stanga din 120 de state, reprezinta o componenta importanta a relatiilor interstatale.
Domnul Gabriel Oprea, presedinte UNPR si ministru al Apararii Nationale, a inmanat partenerilor chinezi un mesaj din partea domnului Emil Boc, prim-ministru al Guvernului, prin care se reafirma determinarea partii romane privind punerea in practica a proiectelor de cooperare economica si investitionala convenite in cadrul dialogului interguvernamental desfasurat in ultima perioada, reflectare a parteneriatului amplu de cooperare si prietenie dintre cele doua tari.
In cadrul intrevederii cu conducerea Departamentului de relatii internationale al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez a fost evaluat stadiul relatiilor dintre cele doua state, precum si cooperarea dintre Romania si China in cadrul organizatiilor internationale.
Totodata, au fost discutate optiunile si solutiile adoptate de cele doua state pentru contracararea efectelor crizei economice, concluzionandu-se ca in aceasta perioada este deosebit de importanta abordarea serioasa si responsabila la nivelul zonelor de decizie, inclusiv guvernamentala, in ceea ce priveste raspunsul la criza.
De asemenea, partea romana a apreciat ca, in conditiile unei acute lipse de lichiditati pe piata europeana, prezenta investitionala a Chinei in Romania ar reprezenta un semnal corespunzator nivelului relatiilor politice bilaterale, mesajul fiind primit cu disponibilitate de catre partea chineza", se mai arata in comunicat.
L.L.