Cosul de solidaritate vs. pensii decente (Opinii)

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 23:53
1800 citiri
Cosul de solidaritate vs. pensii decente (Opinii)

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, 21 septembrie, hotararea care permite inceperea programului social "Cosul de solidaritate", pentru pensionari, program initiat de UNPR, dupa o idee mai veche de-a lui Marian Vanghelie, promovata cu cativa ani in urma in Sectorul 5 al Capitalei.

Programul prevede acordarea, lunar, la preturi cu 30-40% mai mici, a unor produse de baza precum zahar, ulei, malai, orez sau faina, pentru pensionari, prin magazine de tip economat, care vor exista in toata tara.

Cantitatea pe care o va primi fiecare pensionar pentru nevoile de o luna de zile se va hotari in zilele urmatoare, lucru care, cu siguranta, ne va aminti dureros de perioada de dinainte de 1989, cand altcineva stia mult mai bine cat si ce trebuie sa mancam.

Multi romani se vor intreba de ce tocmai pensionarii, de ce tocmai acesti oameni care nu mai produc nimic si care, din cat se spune mai mereu, sunt o pacoste, atat pentru guvernanti, cat si pentru autoritatile locale. Raspunsul este foarte simplu si la indemana oricui. Anul 2012 este an electoral si pensionarii sunt cam singurii romani disciplinati si cu simtul raspunderii care merg in numar mare la vot, pentru ca asa au fost educati.

Dar, daca tot exista intentia de a ridica putin nivelul de trai al pensionarului, si cand spun pensionar ma refer la omul acela care a trudit o viata si a avut rabdare sa implineasca anii ca sa iasa la pensie de drept si nu a inselat statul cu lungi concedii medicale si pensionare anticipata pe baza de boli fictive, de ce nu i se da, celui care merita, o pensie decenta, ca sa nu ajunga coleg de coada cu o persoana de aceeasi varsta, care nu a avut niciodata serviciu ori, din diferite motive, a renuntat la serviciu inainte de a implini varsta legala.

Daca cineva isi imagineaza ca la aceste magazine se vor gasi marfuri proaspete si de calitate, atunci acel cineva ori este foarte naiv, ori se multumeste cu ce gaseste, numai sa plateasca marfa cu cativa bani mai putin. Nu am auzit pana acum de vreun comerciant care sa lucreze in pierdere, iar aceste economate sunt gandite tot de comercianti, care nu vor sa piarda si au gasit cui sa-i plaseze marfa, chiar daca la pret mai mic.

Toate produsele care nu se vand ori sunt pe punctul de a expira vor fi bagate la magazinele-economat, in conditiile in care se vor infiinta in toata tara, asa cum s-a spus. In primele saptamani, vor fi si clienti - pensionarii, ca doar pentru ei se deschid aceste magazine, cei care vor accepta aceasta pomana de moment, in locul unei pensii binemeritate -, pana cand vor constata calitatea precara a produselor pe care le-au cumparat.

Dupa ce pensionarii se vor lamuri ce e cu aceste magazine-economat, se vor indrepta iar spre supermarket-uri ori magazinele de cartier, unde au posibilitatea sa opteze pentru un produs sau altul.

De cativa ani, efectiv se lupta pentru uniformizarea pensionarilor considerati de cei care ne conduc a fi o paguba pentru bugetul tarii, pensionari care, din nefericire, se inmultesc pe zi ce trece, pentru ca anii '50 au fost prolifici.

Politicienii care au initiat acest proiect nu fac decat sa semene discordie intre diferitele tipuri de pensionari, aducandu-i, din cauza saraciei, la acelasi nivel de viata pe toti, dar si intre pensionari si alte categorii de romani saraci.

Daca asa trebuie sa arate finalul vietii unui om care a invatat si a muncit cate zile a avut, sa traiasca din pomana statului, ca un asistat social, de ce mai trebuie romanii sa munceasca? Este mult mai simplu pentru toti ca, dupa ce termina scoala, sa devina, automat, asistati social.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#cos solidaritate, #economate pensionari, #retea economate, #produse economate, #pensii Romania , #Marian Sarbu