Ziare.com

UNPR, nemultumita de absorbtia fondurilor europene si dialogul social

de Bogdana Boga
Luni, 12 Martie 2012, ora 16:24

   

UNPR, nemultumita de absorbtia fondurilor europene si dialogul social
Presedintele UNPR, Marian Sarbu, si-a exprimat, luni, nemultumirea fata de lipsa unor progrese vizibile in absorbtia fondurilor europene si in deblocarea dialogului social.

Intr-o conferinta de presa tinuta la finalul sedintei Biroului Politic Permanent National al UNPR, Marian Sarbu a subliniat in primul rand faptul ca formatiunea sa "sustine fara rezerve" cresterea salariilor cu 15%, nu numai pentru ca situatia permite, din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici, dar si "din ratiuni de natura sociala".

"Exista o scadere evidenta a puterii de cumparare a salariatilor din sectorul bugetar, iar aceasta reintregire e binevenita, UNPR o sustine, face parte din agenda noastra politica inca de acum 2 ani", a declarat Marian Sarbu, prezentand si cateva date legate de impactul bugetar al acestei masuri.

Marian Sarbu a tinut sa puncteze ca reintregirea salariilor nu este o masura populista, cu caracter electoral, apreciind totodata ca ea va duce la o crestere a consumului si implicit a PIB-ului.

"In realitate, este vorba despre o reintregire a veniturilor unor oameni care au suferit foarte mult, e un act de natura sociala", a conchis Marian Sarbu, subliniind ca nu se pune problema majorarii salariilor in orice conditii, adica nu cu riscul de a creste deficitul bugetar sau de a se incalca acordul cu FMI.

Parghii suplimentare pentru Ministerul Afacerilor Europene

Un alt subiect abordat de Marian Sarbu a fost cel legat de rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene. "Am solicitat premierului Ungureanu ca Ministerul Afacerilor Europene, care coordoneaza procesul, sa capete in perioada urmatoare eventuale parghii suplimentare care sa ajute la eficientizare", a spus presedintele UNPR, subliniind : "nu am constatat nimic in plus de la infiintarea ministerului in privinta cresterii gradului de absorbtie".

O alta nemultumire exprimata de Marian Sarbu s-a referit la modul in care se desfasoara dialogul social, Ministerul Muncii neinregistrand progrese in deblocarea acestui dialog cu patronatele si sindicatele.

"Am solicitat premierului o interventie in acest sens, ca Ministerul Muncii sa faca demersurile necesare pentru ca acest dialog sa se deblocheze", a punctat presedintele UNPR, adaugand ca deputatii uniunii au invitat-o pe Claudia Boghicevici, ministrul Muncii, sa vina la grupurile parlamentare pentru a discuta acest subiect.

Nu in ultimul rand, Marian Sarbu a anuntat ca i-a cerut premierului Ungureanu o pozitie clara cu privire la taxarea pe averile foarte mari, una dintre initiativele cele mai importante ale UNPR.

"Am rugat colegii de coalitie si am solicitat explicit premierului ca din partea guvernului sa avem o pozitie oficiala in legatura cu taxarea pe averile foarte mari, sa se dea un aviz in legatura cu necesitata adoptarii legii cat mai repede", a declarat Marian Sarbu, apreciind ca adoptarea acestei legi ar mari spatiul fiscal.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1438 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bai Nea Sarbule

si ce o sa faceti daca sunteti nemultumiti ? Eu as vrea sa iesiti de la guvernare ! crezi ca se poate ?

 

Pai...

Doamna Nuti s-a ocupat cu fondurile europene. Au inceput sa se planga astia din UNPR despre dansa? pai sa fie trasa la raspundere pentru faptele ei.

Nu are legatura una cu alta

UNPR este al doilea partid de la guvernare. Si e o vorba, macar atat sa isi permita, sa sesizeze ca anumite nereguli deja semnalate de ei sunt in continuarea nerezolvate. Nu poti sa ii acuzi ca vor sa faca ceva mai mult.

Si ei sunt de acord cu cresterea salariilor

Sarbu este unul din practicantii dialogului social in relatia Unpr cu sindicatele, asociatiile civice si marile valori ale Romaniei. Si atunci cand afirma ca Romania sta prost la absorbtia fondurilor europene, stie ce spune.

 

Spre mai bine

Marian Sarbu are dreptate cand isi exprima nemultumirea fata de absorbtia fonduriloe europene si mai ales fata de dialogul social la care UNPR-ul tine foarte mult. Important este ca sunt realisti si sustine revenirea salariilor la cuantumul celor din 2010.

 

Reintregirea salariilor bugetarilor va stimula consumul

Atragerea fondurilor europene este unul din motoarele cresterii economice pe care Romania o poate avea in 2012, pe langa dialogul social la toate palierele politice si sociale atat de sustinut de Unpr.

Taxati averile foarte mari

Tot nu inteleg de ce doar UNPR-ul solicita adoptarea cat mai rapida a taxarii averilor foarte mari. Este proiectul lor pentru care se lupta inca de anul trecut. Este un proiect bun care ar aduce multi bani la bugetul de stat. Sa speram ca solicitarea adresata premierului sa duca la adoptarea cat mai rapida a acestei legi.

 

UNPR a ramas singurul partid

Care mai vorbeste de protectie sociala. Si eu sunt de parere ca acel proiect, care s-ar intinde pe o perioada limitata, ar aduce bani la buget si nu s-ar mai vorbi de lipsa de bani la bugetul de pensii spre exemplu.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor