UNPR, nemultumita de absorbtia fondurilor europene si dialogul social

Luni, 12 Martie 2012, ora 16:24
1438 citiri
UNPR, nemultumita de absorbtia fondurilor europene si dialogul social

Presedintele UNPR, Marian Sarbu, si-a exprimat, luni, nemultumirea fata de lipsa unor progrese vizibile in absorbtia fondurilor europene si in deblocarea dialogului social.

Intr-o conferinta de presa tinuta la finalul sedintei Biroului Politic Permanent National al UNPR, Marian Sarbu a subliniat in primul rand faptul ca formatiunea sa "sustine fara rezerve" cresterea salariilor cu 15%, nu numai pentru ca situatia permite, din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici, dar si "din ratiuni de natura sociala".

"Exista o scadere evidenta a puterii de cumparare a salariatilor din sectorul bugetar, iar aceasta reintregire e binevenita, UNPR o sustine, face parte din agenda noastra politica inca de acum 2 ani", a declarat Marian Sarbu, prezentand si cateva date legate de impactul bugetar al acestei masuri.

Marian Sarbu a tinut sa puncteze ca reintregirea salariilor nu este o masura populista, cu caracter electoral, apreciind totodata ca ea va duce la o crestere a consumului si implicit a PIB-ului.

"In realitate, este vorba despre o reintregire a veniturilor unor oameni care au suferit foarte mult, e un act de natura sociala", a conchis Marian Sarbu, subliniind ca nu se pune problema majorarii salariilor in orice conditii, adica nu cu riscul de a creste deficitul bugetar sau de a se incalca acordul cu FMI.

Parghii suplimentare pentru Ministerul Afacerilor Europene

Un alt subiect abordat de Marian Sarbu a fost cel legat de rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene. "Am solicitat premierului Ungureanu ca Ministerul Afacerilor Europene, care coordoneaza procesul, sa capete in perioada urmatoare eventuale parghii suplimentare care sa ajute la eficientizare", a spus presedintele UNPR, subliniind : "nu am constatat nimic in plus de la infiintarea ministerului in privinta cresterii gradului de absorbtie".

O alta nemultumire exprimata de Marian Sarbu s-a referit la modul in care se desfasoara dialogul social, Ministerul Muncii neinregistrand progrese in deblocarea acestui dialog cu patronatele si sindicatele.

"Am solicitat premierului o interventie in acest sens, ca Ministerul Muncii sa faca demersurile necesare pentru ca acest dialog sa se deblocheze", a punctat presedintele UNPR, adaugand ca deputatii uniunii au invitat-o pe Claudia Boghicevici, ministrul Muncii, sa vina la grupurile parlamentare pentru a discuta acest subiect.

Nu in ultimul rand, Marian Sarbu a anuntat ca i-a cerut premierului Ungureanu o pozitie clara cu privire la taxarea pe averile foarte mari, una dintre initiativele cele mai importante ale UNPR.

"Am rugat colegii de coalitie si am solicitat explicit premierului ca din partea guvernului sa avem o pozitie oficiala in legatura cu taxarea pe averile foarte mari, sa se dea un aviz in legatura cu necesitata adoptarii legii cat mai repede", a declarat Marian Sarbu, apreciind ca adoptarea acestei legi ar mari spatiul fiscal.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....