Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

UNPR - partid invizibil, caut artificii (Opinii)

Sambata, 07 Mai 2011, ora 22:00
3339 citiri
UNPR - partid invizibil, caut artificii (Opinii)
Foto:Adevarul

Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei a implinit un an. Felicitari! Sa va traiasca! O intrebare avem. Unde a fost in anul asta? Cel mai interesant si controversat partid al Romaniei din ultimul timp, elementul decisiv prin care PD-L si-a asigurat puterea, a fost mai degraba invizibil in acest an.

Singurele momente in care s-a vorbit intens despre UNPR au fost cele in care acesta a dobandit functii in Parlament, in ciuda furiei Opozitiei. Nicio lege notabila initiata, nicio pozitie publica cu adevarat memorabila. Nimic. Si atunci, cum vrea UNPR, altfel un partid cu acces la putere si multi oameni experimentati si valorosi, sa mai intre in Parlament in 2012?

E cam greu. In primul rand, UNPR are nevoie de o strategie adevarata. Si inteligenta. Are nevoie sa se arate. Are nevoie sa fie cu adevarat. Si sa stie sa strige ca e si ea pe acolo. Si, mai ales, are nevoie sa fuga de PD-L. Sa fuga inteligent.

Un partid care n-a fost

La infiintarea sa, UNPR era o promisiune. Parea o alternativa de stanga adevarata la PSD, dadea iluzia noutatii, avea oameni apreciati, competenti si decenti, mai ales Cristian Diaconescu sau Marian Sarbu. Unele dintre sondaje ii dadeau un sprijin popular de pana la 15%.

Avea acces la putere, primarii si parlamentarii continuau sa vina, lucrurile stateau bine la putere. Fara sa faca neaparat foarte multe. Faptul ca erau noi, pareau articulati si sustineau un presedinte popular dupa realegere si un partid ajuns la aproape 40% in sondaje era de ajuns. Pana a venit criza. Care a "ras" procentele PD-L. Si pe ale UNPR, implicit, cel care a sustinut atat de ferm PD-L.

Ce a facut atunci UNPR? Nimic. UNPR a pierdut un an. Sigur, au facut lucruri, oamenii lor si-au facut mai mult sau mai putin treaba. Ca imagine publica, insa, din punct de vedere al partidului, UNPR a incetat sa existe cu adevarat. N-a facut decat sa clameze anemic un mult, mult prea vag interes national. A trimis, pentru un timp, comunicate de presa in care n-a facut altceva decat sa-l atace obsesiv pe liderul PSD, Victor Ponta.

Apoi, UNPR nu a venit cu suficiente lucruri. Stie cineva vreo lege memorabila propusa de UNPR? Cred cei de acolo ca stie cineva ca, din cele 13 amendamente la Codul Muncii, 10 au fost de la UNPR?

Si sa nu uitam ceva. Cand te legi de Guvern atat de strans, cand spui ca esti un partid de stanga, dar nu vii cu foarte multe atitudini de stanga si nu te diferentiezi de PD-L, asta se intampla. Nu te tine lumea minte. Sau te tine, dar nu are motive sa te voteze.

Nevoia de artificii

UNPR are nevoie de artificii. De lucruri care s-o faca sa iasa in fata. Sa ia ochii. Sa aiba o strategie coerenta. Sa existe cu adevarat. Si repede, caci 2012 se apropie rapid.

In primul rand, sa vina cu o idee. Stabilitatea si interesul national sunt lucruri greu de contabilizat. Si, cu siguranta, nu trec prin stomac. Din pacate pentru UNPR, nici macar aceasta idee n-a stiut sa si-o sustina puternic, intens, hotarat.

Asa ca are nevoie de altceva. De lucruri de tinut minte. Are nevoie de subiecte de mare dezbatere. Subiecte care sa starneasca interesul publicului larg, idei care sa aduca mediatizare. Idei care sa treaca prin stomac, da. De stanga, daca tot sunt de stanga. Si are nevoie ca subiectele astea sa nu fie subiectele PD-L. Daca se poate, sa determine PD-L sa accepte.

Pentru ca alipirea de PD-L pana la identificare e oricum, numai buna nu. Fie ca PD-L isi revine in sondaje, fie ca nu, UNPR trebuie sa se departeze de acesta. Are nevoie de distantare clara. Nu de adversitate, ci de construire a unei identitati proprii. Una care sa faca alegatorul obisnuit sa spuna "a, sunt aia care au propus..." , nu "sunt aia care sunt cu Basescu". Ar putea face asta. Ar putea sa dea niste bani pentru niste strategi politici straini. Ca oameni cu bani au, sa traiasca domnul Culita Tarata.

In fine, UNPR-ului i-ar mai trebui doua artificii. Unul de la PD-L, altul pe care il va gasi de unul singur. Cel de la PD-L tine de alegeri. De o noua lege electorala, care sa-i avantajeze. Si o bunavointa democrat-liberala in unele colegii, pentru ca scorul UNPR sa fie unul rezonabil.

In ultimul rand, insa, UNPR trebuie sa scoata ceva din palarie. Si tot incearca. Mai intai, un acord cu CNSLR-Fratia. Acum, atragerea de partea sa a lui Dan Diaconescu. Sau macar profit de pe urma imaginii acestuia la masele otevistoide. Ce sa faca mai intai? Orice vrea, dar repede. Altfel, 2012 va fi ultimul an al UNPR.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#strategie UNPR, #UNPR guvernare, #UNPR alegeri 2012, #viitor UNPR , #Marian Sarbu