UNPR propune o republica semi-prezidentiala pe model francez

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 21:52
1999 citiri
UNPR propune o republica semi-prezidentiala pe model francez
Foto: Arhiva

Liderul UNPR Marian Sarbu a declarat, sambata, ca Romania are nevoie de o republica semi-prezidentiala pe model francez si ca o majoritate parlamentara ar trebui sa aiba posibilitatea, prin Constitutie, sa propuna un prim-ministru.

"Cred ca avem nevoie de o republica semi-prezidentiala dupa modelul francez, in care totusi Parlamentul sa aiba posibilitatea introducerii motiunii de cenzura constructive. Adica, daca o majoritate constituita in Parlament este capabila sa propuna o lista si un prim-ministru pe care sa-l sustina, acest lucru ar trebui sa fie permis de Constitutie", a spus Sarbu, citat de Mediafax.

Prezent la Mangalia, la Scoala de Vara a UNPR, acesta a precizat ca tara noastra rebuie sa-si exprime clar punctele de vedere in legatura cu modificarile care vor fi aduse Constitutiei.

"Va trebui sa ne spunem punctele de vedere in legatura cu Constitutia, cu modificarile la Constitutie propuse de presedintele Romaniei. Va trebui sa ne referim la acest lucru poate si din simplul motiv pentru care in Romania de astazi ora exacta in politica, asa dupa cum stiti, se da de la Cotroceni.

Am trait impreuna cu colegii mei perioade in care au existat lupte pentru modul in care se dadea ora exacta in politica romaneasca, de la Cotroceni sau de la Palatul Victoria. In timpul Guvernului Nastase, domnul Nastase incerca sa dea tot timpul ceasul inainte, din cand in cand domnul Iliescu venea si dadea ceasul inapoi la pozitia initiala. Intotdeauna intre Cotroceni si Victoria a existat o problema de fus orar, acum nu mai exista. Va trebui ca inclusiv prin Constitutie Romania sa reglementeze foarte bine acest lucru", a explicat Sarbu.

De asemenea, acesta a vorbit despre o separare clara a afacerilor de politica si a dat exemplul lui Dinu Patriciu, care a renuntat la Parlament pentru afacerile sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#uspr marian sarbu, #unpr scoala vara mangalia, #unpr republca semi prezidentiala , #stiri UNPR