Tradarea si manipularea se platesc cel mai bine (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 14:16
11142 citiri
Tradarea si manipularea se platesc cel mai bine (Opinii)

La o prima vedere, marele castigator la impartirii candidaturilor in cadrul USL este PSD.

Marea victorie clamata de Crin Antonescu la formarea USL, aceea cu care a inchis multe guri de oponenti ai acestei asocieri greu digerabile, adica paritatea la impartirea colegiilor, a fost spulberata prin "tratatul de la Murighiol". Acesta a stabilit ca PSD va avea 216 candidati, iar PNL doar 185.

Redistribuirea de dupa alegeri, in functie de numarul de voturi obtinute de partid, ar putea sa sporeasca diferenta dintre principalele partide ale USL.

Dar in pofida aparentelor, nu PSD este marele castigator al impartelii. Cele doua partide atasate de PSD si PNL au luat, de fapt, marele pot, adica un numar de candidaturi cu mult peste ceea ce ar obtine daca ar candida pe cont propriu, de-a dreptul aberant de mare in raport cu cotele lor din sondaje.

PC si UNPR sunt amanadoua sub pragul electoral, undeva pe la 2%. Si totusi conservatorii au primit 21 de colegii eligibile, iar progresistii 30. Autentice cadouri electorale.

Dar in politica nu exista pomeni, cel putin nu intre partide. Orice "cadou" presupune o contraprestatie. Daca te uiti la procentele celor doua partide, e clar ca numarul imens de colegii obtinute nu are nicio legatura cu contribuita lor la succesul electoral al USL. Si atunci, de ce?

PC inseamna Intact. Intactul primeste 21 de colegii, cu ele isi cumpara, poate termenul potrivit ar fi "isi conditioneaza", forta politica. Dan Voiculescu a capatat 21 de colegii eligibile pentru un partid fara program, fara doctrina, fara personalitati, un partid de lift impanat cu securisti, in schimbul manipularii si al propagandei continue, isterice si desantate. Sau, pentru ca lectura poate fi si aceasta, pentru a nu le folosi impotriva PSD si PNL.

Dar povestea nu e noua. PC a fost tractat in Parlamant, din exact acelasi motiv, de PSD de mai multe ori, chiar dupa ce in 2004 a tradat grosolan, imediat dupa alegeri. A venit randul PNL sa se dedulceasca cu bunatatile Antenelor si ele fiind mai multe, cam cate emisiuni are Antena 3, si pretul pentru ele a crescut, de la 6 parlamentari in actuala legislatura, la 21 de candidaturi.

UNPR a oferit tradarea. Tradarea in urma careia a fost instalat Cabinetul Ponta, tradarea de la suspendarea presedintelui. Dar arma tradarii este inca activa. Cabinetul Ponta continua sa depinda de UNPR. Daca generalul intoarce din nou armele, in numele interesului national desigur, nu ne indoim, o motiune de cenzura ar putea trece destul de usor, uite acum, in prag de alegeri.

Culmea este ca oamenii pentru care PSD ofera acum 30 de colegii eligibile sunt aceiasi care au facut posibila majoritatea care a instalat Cabinetul Boc dupa prezidentialele din 2009. Sunt aceiasi cu care PSD si PNL nu voiau nici macar sa respire acelasi aer la consultarile de la Cotroceni.

Sunt aceiasi pe care USL ii invoca pentru a sustine ca majoritatea parlamentara este ilegitima, fiind alcatuita din tradatori. Asa e. Erau tradatori. Dar tradarea este, iata, marele lor atu in fata caruia PSD nu cracneste.

Iar distractia ar putea continua si dupa alegeri, pentru ca nu exista nicio garantie ca in 10 decembrie UNPR nu isi va lua voios mandatele pentru a pleca cu ele in tabara adversa. Pana la urma, totul va depinde din nou de potul pe care celelalte partide il pun pe tradare. Cine va da mai mult va beneficia de ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mandate parlamentari UNPR USL, #pret tradare UNPR , #Victor Ponta