Raportul a 10 iluștrii oameni de știință anunță o ”avertizare globală 2022”, trăgând un semnal de alarmă pentru liderii mondiali: Pământul a atins codul roșu. Planeta noastră ”se confruntă fără echivoc cu o urgență climatică”, după ce a ajuns la niveluri record de dioxid de carbon în atmosferă.
Analiza asupra climatului mondial, care a fost condusă de Universitatea de stat din Oregon, Statele Unite, arată că a studiat 35 de semne vitale ale Pământului, folosite pentru a urmări schimbările climatice, potrivit Daily Mail.
În mod îngrijorător, ei au descoperit că 16 dintre aceste semne sunt la extreme record, inclusiv evenimentele de căldură extremă, pierderea acoperirii cu păduri la nivel mondial din cauza incendiilor și o prevalență mai mare a virusului dengue transmis de țânțari.
Profesorul William Ripple, coautor al studiului publicat în această săptămână de Alianța mondială a oamenilor de știință, a spus: „Uitați-vă la toate aceste valuri de căldură, incendii, inundații și furtuni masive”. Raportul indică faptul că planeta noastră se află ”fără echivoc în starea de urgență climatică”.
„După cum putem vedea din creșterea anuală a dezastrelor climatice, ne aflăm acum în mijlocul unei crize climatice majore, urmând să vină mult mai rău dacă continuăm să facem lucrurile așa cum le-am făcut”, Christopher Wolf, coautor principal al studiului.
Cercetătorii au observat, de asemenea, că nivelurile atmosferice de dioxid de carbon (CO2) sunt cele mai ridicate înregistrate vreodată, ajungând la 418 părți per milion, fiind clar un semn de cod roșu.
„Pentru a evita mai multe suferințe umane nespuse, trebuie să protejăm natura, să eliminăm majoritatea emisiilor de combustibili fosili și să sprijinim adaptările climatice echitabile din punct de vedere social, cu accent pe zonele cu venituri mici, care sunt cele mai vulnerabile”, a spus Saleemul Huq.
În ultimii 30 de ani, emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut cu 40%, potrivit raportului. Vremea extremă cauzată de schimbările climatice a declanșat foametea la aproximativ 100 de milioane de oameni și a crescut numărul decesele cauzate de căldură cu 68% în populațiile vulnerabile, au constatat oamenii de știință.
La nivel mondial, arderea cărbunelui, petrolului, gazelor naturale și a biomasei produce poluarea aerului, care ucide 1,2 milioane de oameni pe an, inclusiv 11.800 în SUA.
”Sănătatea noastră este la cheremul combustibililor fosili. Observam o dependență persistentă de combustibilii fosili, care nu numai că amplifică impactul schimbărilor climatice asupra sănătății, ci și care se agravează în acest moment cu alte crize concomitente de la nivel global.”, a declarat Marina Romanello, director executiv al The Lancet Countdown