Povestea uriașului din Africa de Vest. Este mai înalt decât majoritatea caselor din cartierul său

Luni, 02 Ianuarie 2023, ora 14:12
4469 citiri
Povestea uriașului din Africa de Vest. Este mai înalt decât majoritatea caselor din cartierul său
Uriașul din Ghana FOTO: BBC

Un bărbat din nordul Ghanei măsoare aproape 3 metri la vârsta de 30 de ani. A fost diagnosticat cu o boală rară și se pare că nu s-a oprit din crescut. Ar putea fi cel mai înalt om din lume.

Un spital local din nordul Ghanei i-a transmis lui Sulemana Abdul Samed, în vârstă de 29 de ani, în timpul unuia dintre controalele sale recente că a atins înălțimea de 2,89 m, scrie BBC.

Personalul medical, șocat de înălțimea tânărului

Diagnosticat cu gigantism în urmă cu câțiva ani, tânărul mergea la o programare lunară pentru a se ocupa de complicațiile vieții ca gigant când i s-a cerut să stea drept pe o tijă de măsurat.

O asistentă șocată i-a spus: „Ai crescut mai înalt decât aparatul de măsurat”.

Este cunoscut de toată lumea cu porecla Awuche.

Nu a fost surprins să audă că era mai înalt, având în vedere că nu a încetat niciodată să crească - dar a provocat consternare personalului, care nu era pregătit pentru un astfel de scenariu.

Asistenta de serviciu și-a chemat un coleg care, la rândul său, a chemat o altă asistentă pentru ajutor. În scurt timp, un grup de asistente și asistenți sanitari s-au adunat pentru a rezolva puzzle-ul înălțimii lui.

Unul le-a sugerat să găsească un stâlp și să-l folosească ca prelungire deasupra bastonului pentru a-i măsura înălțimea - și așa au ajuns la estimarea lor.

Un vecin stătea pe un scaun pentru a marca peretele când îl măsura pe Awuche

”Încă mai crește”

Pentru a-i determina înălțimea a fost măsurat cu o bandă după ce acesta s-a lipit de un perete.

”S-a dovedit a fi mai înalt decât majoritatea caselor din cartierul său, dar după o căutare bună am găsit o clădire potrivită, cu un zid suficient de înalt.

Și-a scos pantofii - pantofi mari, special fabricați din cauciucuri de mașină și bătuți împreună pentru el de către un muncitor local, deoarece nu a reușit să găsească pantofi care să i se potrivească.

Unul dintre vecinii săi s-a urcat pe un taburet de lemn pentru a ajunge la înălțimea lui Awuche, astfel încât să poată marca peretele cu o bucată de cărbune.

După ce am verificat linia, am întins ferm banda de măsurare de la linia marcată până la pământ, în timp ce Awuche privea în așteptare.

Awuche locuiește acum cu fratele său mai mare (L) în Gambaga

„Awuche, banda de măsurat arată 2.98 m”, am spus.

Purtând zâmbetul său inimitabil, el a răspuns: „Uau, ce înseamnă asta?”

„Ei bine, cel mai înalt om în viață are 8 ft 2,8 inci, el este cu un picior mai înalt decât tine.”

Mă refeream la Sultan Kösen, în vârstă de 40 de ani, care locuiește în Turcia și deține actualul record mondial Guinness”, a povestit autorul poveștii pentru BBC.

Însă tânărul nu s-a decepționat.

"Încă cresc. Cine știe, poate într-o zi s-ar putea să ajung și eu la acea înălțime", a remarcat Awuche – deloc supărat de discrepanța cu silueta dată de spital.

„La fiecare trei luni din patru luni cresc… Dacă nu m-ai văzut de trei luni sau patru și mă vezi, ți-ai fi dat seama că am crescut”, explică el.

Cum a început să crească Awuche

Această creștere a înălțimii a început să devină vizibilă când avea 22 de ani și locuia în capitală, Accra.

Awuche se mutase acolo pentru a-și încerca norocul în oraș, unde locuia unul dintre frații săi, după ce terminase liceul.

Lucra la o măcelare, economisind bani pentru a lua lecții la o școală de șoferi.

Însă s-a trezit într-o dimineață confuz: „Mi-am dat seama că limba mi s-a extins în gură într-o măsură în care nu puteam să respir”, povestește el.

A mers la o farmacie pentru a lua medicamente, însă câteva zile mai târziu și-a dat seama că orice altă parte a corpului său începuse să crească în dimensiune.

Când familia și prietenii din satul său au vizitat orașul, toți au remarcat creșterea lui și în acest moment și-a dat seama că se transforma treptat într-un uriaș.

A început să se ridice deasupra tuturor - și a căutat ajutor medical, deoarece creșterea a adus și alte complicații.

A rămas cu o coloană anormal de curbată, unul dintre simptomele proeminente ale stării sale, sindromul Marfan, o tulburare genetică care afectează țesuturile conjunctive ale corpului.

Rezultă membre anormal de lungi.

Complicațiile mai grave implică defecte cardiace.

Cum ar putea fi oprit din creștere

Medicii spun că are nevoie de o procedură chirurgicală în creier pentru a opri creșterea.

Dar asigurările publice de sănătate din Ghana nu pot acoperi acest lucru, oferind doar tratament de bază.

Pentru fiecare vizită la spital, el trebuie să strângă în continuare aproximativ 50 de dolari (40 de lire sterline).

Problemele sale de sănătate l-au forțat în cele din urmă să se întoarcă în satul natal în urmă cu șase ani și să renunțe la visele sale de a deveni șofer.

„Plănuiam să merg la școala de șoferi, dar chiar și atunci când schimb scaunul pe spate, nu pot să țin volanul… Nu îmi pot întinde piciorul pentru că genunchiul îmi va lovi volanul”.

Acum locuiește cu fratele său - și se descurcă după ce a înființat o mică afacere care vinde credite pentru telefoane mobile.

Înălțimea lui i-a redus și viața socială.

„Obișnuiam să joc fotbal ca orice alt tânăr, eram atletic, dar acum nu pot nici măcar să merg pe distanțe scurte”, a explicat el.

Celebritate locală

Dar Awuche nu lasă problemele lui să-l doboare. Este plin de suflet în timp ce corpul său înalt și subțire iese pe potecile prăfuite ale satului - zâmbind în timp ce oamenii îl strigă.

Este o celebritate locală.

Un grup de bătrâni așezați lângă un șopron fac schimb de plăcere, copii fac cu mâna, unele femei vin pentru o îmbrățișare și îi împărtășesc glume.

Unii oameni vor să-și facă selfie-uri cu el – chiar și străinii vin să-l întrebe dacă este gigantul pe care l-au văzut pe rețelele de socializare.

„De obicei, spun: „Da, vino mai aproape” – stăm și facem poze frumoase”, spune Awuche.

El este foarte recunoscător familiei sale pentru sprijinul emoțional, spunând că nu cunoaște alte rude, inclusiv cei trei frați ai săi, care să prezinte vreun semn că ar avea starea lui.

„Niciunul dintre ei nu este înalt, eu sunt doar cel mai înalt bărbat”.

I-ar plăcea să se căsătorească și să aibă copii într-o zi, dar vrea să se concentreze mai întâi pe a-și rezolva sănătatea.

Prima sa prioritate este să încerce să strângă bani pentru chirurgia plastică pentru a face față unei probleme grave de piele la un picior, gleznă și picior, cauzată de creșterea în exces a membrului.

Dar privindu-și degetele bandajate de la picioare, Awuche refuză să fie descurajat de situația lui.

„Așa a ales Allah pentru mine, sunt OK. Nu am nicio problemă cu felul în care Dumnezeu m-a creat”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de căldură - care a paralizat electricitatea, sisteme de sănătate, a ucis oameni şi le-a afectat activităţile agricole - care a afectat Sahelul la începutul lui aprilie este legat de...
Loturi întregi de sirop de tuse pentru copii, retrase din farmacii. Toxina periculoasă pe care o conțin
Loturi întregi de sirop de tuse pentru copii, retrase din farmacii. Toxina periculoasă pe care o conțin
Autoritatea de reglementare în domeniul sănătăţii din Africa de Sud retrage loturi de sirop de tuse pentru copii de la Johnson & Johnson's, după detectarea unor niveluri ridicate de dietilen...
#urias ghana, #Awuche, #cel mai inalt barbat din lume, #Africa , #stiri internationale