O ursoaică cu trei pui a fost văzută sâmbătă, în jurul orei 14:15, în zona Dealului Mamut de lângă Alba Iulia. Autoritățile au emis un mesaj RO-ALERT locuitorilor din zonă.
„A fost semnalată prezența a patru urși în municipiul Alba Iulia, zona Mamut! Evitați zona, rămâneți în locuințe!
Păstrați distanța față de animale ș nu încercați să va fotografiați cu acestea sau să le hrăniți. Fără să vă expuneți pericolului protejați animalele din gospodărie”, este mesajul transmis de autorități, potrivit alba24.ro
În urmă cu câteva zile, un urs a fost semnalat în zona mai multor străzi din Alba Iulia, a transmis aceeași sursă. Este vorba despre zona din proximitatea pădurii, la ieșire din cartierul Micești spre Șard, pe străzile Făgăraș, Mogoș și Poiana Narciselor.
Dealul Mamut care se ridică peste Alba Iulia la o altitudine de 773 de metri este ultima proeminență din partea de est a Muntilor Metaliferi.
Mentionat pentru prima dată istoric la începutul secolului 19, în hărti și insemnări ale unor călători străini și din secolul al 18-lea în hărțile locale realizate pentru imprejurimile vechiului oraș Alba Iulia, dealul este astăzi cunoscut în întreaga zona, asociat direct cu orașul de la poalele sale. Tot vârful Mamut apare și în mențiunile despre Revoluția de la 1848 și 1849 când peste acest deal au trecut trupele lui Axente Sever în încercarea de a asedia cetatea Alba Iulia.
Mentionat inițial cu numele vechi de origine tracă, dealul Măgura sau dealul Măgurile, acesta a fost cunoscut și ca Muntele Sfantului Mihail, nume inspirat după hramul catedralei de la Alba, însă populația nu a preluat denumirea iar aceasta s-a pierdut de-a lungul istoriei.
Vârful Mamut apare cu numele actual abia în ultimul secol, iar în anul 2009 descoperirea unei măsele de mamut în timpul săpăturilor în incinta Cetății Alba Carolina a înrădăcinat și mai puternic această denumire asociată animalului preistoric, a scris viziteazalalbaiulia.ro.