Apariție inexplicabilă a unor urme de urs într-o comună din Vaslui. „Este complet plauzibil ca ursul să ajungă, accidental, în zona noastră”

Duminica, 29 Mai 2022, ora 13:49
2754 citiri
Apariție inexplicabilă a unor urme de urs într-o comună din Vaslui. „Este complet plauzibil ca ursul să ajungă, accidental, în zona noastră”

Mai multe urme de urs au fost desoperite în Pădurea Bârnova-Dobrovăț din județul Vaslui, o zonă în care nu este prezent, în mod normal, acest animal sălbatic.

Descoperirea a fost făcută de un inginer silvic, care a fotografiat urmele și le-a trimis administratorilor paginii de Facebook „Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm”, potrivit vremeanoua.ro.

„Am analizat mai multe variante (inclusiv câine de talie mare cu rahitism, urme duble), dar consultând mai mulți specialiști urmele din poză se confirmă ca, foarte probabil, urme de urs tânăr”, au spus administratorii paginii de Facebook.

Ei au aflat, ulterior, că ar fi vorba de zona Focșasca, comuna vasluiană Tăcuta, mai exact în partea de sud a pădurii. Contactat telefonic, directorul Direcției Silvice Vaslui a explicat că zona respectivă aparține de Ocolul Silvic Dobrovăț, respectiv de Direcția Silvică Iași, nu de Vaslui, și că nu este exclus ca urmele să fie, întradevăr, de urs, scrie sursa citată.

„Am anunțat Direcția Silvică Veterinară, Prefectura, Poliția, Unitățile Administrativ Teritoriale din zonă, pentru a anunțat cetățenii să fie atenți și să evite deplasarea în zona de pădure”, a declarat Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași.

În mediul online au apărut numeroase îngrijorări cu privire la faptul că animalul ar putea ajunge în zone locuite de oameni.

„Ieri un inginer silvic a postat două fotografii cu urme pe Codrii Iașilor - cunoaștem, prețuim, păstrăm (pe prima o vedeți mai jos) susținând că au fost făcute în pădurea Bârnova-Dobrovăț. Între timp am aflat că ar fi vorba de zona Focșasca, comuna Tăcuta, în partea de sud a pădurii. Am analizat mai multe variante (inclusiv câine de talie mare cu rahitism, urme duble), dar consultând mai mulți specialiști urmele din poză se confirmă ca, foarte probabil, urme de urs tânăr. În special cele cinci degete clar vizibile, și călcătura de plantigrad, cu "călcâi" impregnat, sunt semne distinctive.

Rămâne evident problema confirmării locației. Nu am reușit să obținem pozele orginale care, fiind făcute cu telefonul, ar da o confirmare adițională. Au apărut bineînțeles și suspiciuni în comentarii: "Vrea sa intimideze lumea, nu-i plac oamenii cu camera foto care descoperim neregulile pe care le fac, tăind pădurea ilegal."

Noi nu ne-am grăbi în acest sens, și am da mai multă încredere personalului silvic, în această situație. Este complet plauzibil ca ursul să ajungă, accidental, în zona noastră. Zona de dealuri este un habitat natural al ursului, el fiind împins în zona de munte de activitatea umană cu secole în urmă. Urs a fost filmat în județul Botoșani anul trecut. A fost confirmat recent lângă Roman. De la Roman la Iași este continuitate de pădure, un animal ca ursul poate parcurge dinstanța respectivă în o noapte. Deci se poate.

De ce nu ne îngrijorează - nici pe noi, care suntem des în pădure, chiar în grupuri mici sau singuri? În primul rând șansele ca o populație de urs să se stabilească aici sunt foarte mici, fiind o pădure cu multă activitate, de la exploatări la activitatea recreativă, și care nu e conectată sau în apropierea unui corp de pădure mai mare unde să se poată retrage. Chiar dacă s-ar stabili urs în zonă, în regiunile montane s-a conviețuit cu ursul dintotdeauna, și credem că putem învăța să conviețuim pașnic cu o populație mică de urs, dealtfel specie protejată și care poate fi gestionată cu măsuri preventive corecte (unde autoritățile au o răspundere!). Apoi pentru că mergem des la munte și întâlnim urme de urs, fără a avea probleme, faptul în sine nu e ceva excepțional, doar localizarea nouă”, se arată în postarea de pe Facebook.

Experții spun că nu sunt motive de îngrijorare.

„Vom continua să ieșim și acest sfârșit de săptămână. Ca precauție, în zonele cu vizibilitate redusă puteți avea grijă să faceți zgomot (vorbitul puțin mai tare e mai mult decât suficient, și dovedit ca foarte eficient), iar dacă ieșiți cu câine, țineți-l în lesă. Un urs rătăcit se va retrage imediat când simte omul, dar un câine îl poate urmări, hărțui și provoca. Dacă, absolut improbabil, chiar vedeți ursul, retrăgeți-vă încet cu fața spre animal. În special dacă sunteți aproape de o localitate, sunați la 112 după ce ați ajuns la o distanță respectabilă. Autoritățile din zonă pot lua câteva măsuri de precauție suplimentare, în special dacă sunt tomberoane cu resturi menajere lângă pădure, stupi duși în pădure sau animale păscute liber în lizieră”, se mai arată în postare.

Citeste si:
Un bărbat din Vaslui și-a bătut soția și a amenințat-o cu moartea, apoi i-a incendiat mașina
Un bărbat din Vaslui și-a bătut soția și a amenințat-o cu moartea, apoi i-a incendiat mașina
Un bărbat de 45 de ani din vaslui este acuzat de violenţă în familie, distrugere şi ameninţare. Acesta şi-ar fi bătut soția și ar fi şi ameninţat-o cu moartea, iar apoi i-a incendiat...
Ludovic Orban prezice că Ciucă va avea soarta lui Cîțu în PNL: ”O unealtă folosită şi aruncată la lada de gunoi”
Ludovic Orban prezice că Ciucă va avea soarta lui Cîțu în PNL: ”O unealtă folosită şi aruncată la lada de gunoi”
Fostul lider al PNL Ludovic Orban a declarat miercuri, 29 iunie, după demisia lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, că acesta a fost folosit ca o ”unealtă” de ”trădătorii” din...