Cât de mari sunt șansele ca Uniunea Europeană să-și facă propria armată: „Ar fi frumos”

Miercuri, 22 Mai 2024, ora 22:15
2631 citiri
Cât de mari sunt șansele ca Uniunea Europeană să-și facă propria armată: „Ar fi frumos”
Ursula von der Leyen / Colaj Ziare.com (Unsplash, Comisia Europeană)

„Armata UE” este un proiect despre care se discută la nivelul blocului comunitar de decenii întregi. Totuși, până astăzi, inclusiv pe fondul tensiunilor din est, a rămas doar o idee. Ce șanse există ca această inițiativă să și fie pusă în aplicare?

Ziare.com a discutat pe marginea acestui subiect cu colonelul în rezervă Ion Petrescu și cu analistul politic Radu Enache.

În opinia lui Ion Petrescu, Uniunea Europeană încă nu are forța economică pentru a-și crea propria armată, înzestrată corespunzător, pentru a putea răspunde provocărilor din ziua de azi.

„Eram la sediul NATO când se discuta pe culoare acest proiect inițial, de formare a unei armate europene. Reacția multor ambasadori aflați la NATO era că țările lor, inclusiv România, nu pot asigura o unitate pentru NATO și alta pentru UE. Idealistic, ar fi frumos, pentru că ar fi și o modalitate pentru a atenționa Răsăritul că țările europene care sunt membre ale NATO pot găsi o modalitate de a reacționa față de pericolul geopolitic răsăritean, unite, chiar și în absența SUA. Deși, prin forța sa economică și militară, SUA face diferența specifică între comunitatea Euro-Atlantică și comunitatea Răsăriteană”, a declarat pentru Ziare.com analistul militar.

„E fezabil, dar dacă ar exista o mai mare coeziune la nivelul Uniunii Europene. Viitorul este incert”

Radu Enache e de părere că UE nu e suficient de omogenă pentru a realiza un astfel de proiect ambițios. Mai precis, Uniunea Europeană suferă din punct de vedere politic.

„E fezabil, dar dacă ar exista o mai mare coeziune la nivelul Uniunii Europene, care a avut un punct de maxim prin 2004 - atunci a fost punctul maxim de ‘euroforie’, dar exista și în acel moment o fisură: respingerea proiectului de tratat inițiat în ‘99 de către Valery d’Estaig, fostul președinte al Franței, care voia să facă o Constituție Europeană. Proiectul a fost respins prin referendum și în Franța, și-n Olanda, iar ca să nu fie respins de tot, a fost reformulat și adoptat la Lisabona, printr-o procedură fără referendumuri, dar mult mai puțin eficientă. UE s-a oprit, de fapt, acolo unde nu se putea opri, în mijlocul unei sărituri.

Viitorul este incert și nu văd pe nimeni la nivelul UE care să se sacrifice pentru a duce Uniunea într-o anumită direcție. Brexitul a fost ca o lovitură de măciucă, pentru că a creat precedent. Obsesia actualei Comisii, de a păstra puterea, status-quo-ul, e cumva legată și de acest mare eșec al UE, Brexitul. Uniunea a pierdut unul dintre membrii de prestigiu din punct de vedere economic, cultural și militar. Ceea ce a rămas nu dă semne că ar avea mai mare coeziune. Nici nu mai există, din păcate, nici lideri europeni la nivelul celor care au fost cu generație în urmă”, a declarat Radu Enache, pentru Ziare.com.

Activele Rusiei din Vest, folosite pentru a ajuta Ucraina?
Activele Rusiei din Vest, folosite pentru a ajuta Ucraina?
Liderii G7 vor să folosească dobânzile pe activele rusești înghețate în Occident pentru a ajuta Ucraina. Fondurile vor fi garanții colaterale pentru un împrumut destinat Kievului, pentru...
Sprijin important primit de Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene
Sprijin important primit de Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene
Preşedintele german Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit un sprijin important din partea Berlinului pentru a fi reconfirmată pentru un nou mandat, au declarat, vineri, surse...
#Ursula von der Leyen, #Uniunea Europeana, #razboi , #razboi
  1. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  2. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  3. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  4. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  5. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  6. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  7. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  8. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  9. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil
  10. Turist olandez găsit mort pe o insulă grecească. Serie de dispariții misterioase pe trei insule