Cât de mari sunt șansele ca Uniunea Europeană să-și facă propria armată: „Ar fi frumos”

Miercuri, 22 Mai 2024, ora 22:15
2738 citiri
Cât de mari sunt șansele ca Uniunea Europeană să-și facă propria armată: „Ar fi frumos”
Ursula von der Leyen / Colaj Ziare.com (Unsplash, Comisia Europeană)

„Armata UE” este un proiect despre care se discută la nivelul blocului comunitar de decenii întregi. Totuși, până astăzi, inclusiv pe fondul tensiunilor din est, a rămas doar o idee. Ce șanse există ca această inițiativă să și fie pusă în aplicare?

Ziare.com a discutat pe marginea acestui subiect cu colonelul în rezervă Ion Petrescu și cu analistul politic Radu Enache.

În opinia lui Ion Petrescu, Uniunea Europeană încă nu are forța economică pentru a-și crea propria armată, înzestrată corespunzător, pentru a putea răspunde provocărilor din ziua de azi.

„Eram la sediul NATO când se discuta pe culoare acest proiect inițial, de formare a unei armate europene. Reacția multor ambasadori aflați la NATO era că țările lor, inclusiv România, nu pot asigura o unitate pentru NATO și alta pentru UE. Idealistic, ar fi frumos, pentru că ar fi și o modalitate pentru a atenționa Răsăritul că țările europene care sunt membre ale NATO pot găsi o modalitate de a reacționa față de pericolul geopolitic răsăritean, unite, chiar și în absența SUA. Deși, prin forța sa economică și militară, SUA face diferența specifică între comunitatea Euro-Atlantică și comunitatea Răsăriteană”, a declarat pentru Ziare.com analistul militar.

„E fezabil, dar dacă ar exista o mai mare coeziune la nivelul Uniunii Europene. Viitorul este incert”

Radu Enache e de părere că UE nu e suficient de omogenă pentru a realiza un astfel de proiect ambițios. Mai precis, Uniunea Europeană suferă din punct de vedere politic.

„E fezabil, dar dacă ar exista o mai mare coeziune la nivelul Uniunii Europene, care a avut un punct de maxim prin 2004 - atunci a fost punctul maxim de ‘euroforie’, dar exista și în acel moment o fisură: respingerea proiectului de tratat inițiat în ‘99 de către Valery d’Estaig, fostul președinte al Franței, care voia să facă o Constituție Europeană. Proiectul a fost respins prin referendum și în Franța, și-n Olanda, iar ca să nu fie respins de tot, a fost reformulat și adoptat la Lisabona, printr-o procedură fără referendumuri, dar mult mai puțin eficientă. UE s-a oprit, de fapt, acolo unde nu se putea opri, în mijlocul unei sărituri.

Viitorul este incert și nu văd pe nimeni la nivelul UE care să se sacrifice pentru a duce Uniunea într-o anumită direcție. Brexitul a fost ca o lovitură de măciucă, pentru că a creat precedent. Obsesia actualei Comisii, de a păstra puterea, status-quo-ul, e cumva legată și de acest mare eșec al UE, Brexitul. Uniunea a pierdut unul dintre membrii de prestigiu din punct de vedere economic, cultural și militar. Ceea ce a rămas nu dă semne că ar avea mai mare coeziune. Nici nu mai există, din păcate, nici lideri europeni la nivelul celor care au fost cu generație în urmă”, a declarat Radu Enache, pentru Ziare.com.

Principalele provocări cu care se va confrunta Ursula von der Leyen în viitorul mandat la cârma Comisiei Europene. „Va fi extrem de dificil”
Principalele provocări cu care se va confrunta Ursula von der Leyen în viitorul mandat la cârma Comisiei Europene. „Va fi extrem de dificil”
Ursula von der Leyen a obținut, joi, 18 iulie, un nou mandat la Comisia Europeană după votul din Parlamentul European, cu 401 de voturi pentru. Astfel, președinta Comisiei Europene a obținut...
Vasile Dîncu nu-l vede pe Klaus Iohannis comisar european: "Ar fi o cădere pe scara demnităților sociale și politice"
Vasile Dîncu nu-l vede pe Klaus Iohannis comisar european: "Ar fi o cădere pe scara demnităților sociale și politice"
Klaus Iohannis nu va obține un post de comisar european, susține vineri, 19 iulie, Vasile Dîncu, europarlamentar și președintele Consiliului Național al PSD. După ce a ratat funcția de șef...
#Ursula von der Leyen, #Uniunea Europeana, #razboi , #razboi
  1. Un copil și doi adulți au murit în urma unui atac rusesc cu rachetă, în parcul unui oraș din sudul Ucrainei
  2. Alertă în Argeș după ce un cioban a fost mușcat de urs agresiv. Animalul este căutat în zonă
  3. Viața fostei deputate ucrainence împușcată în cap nu a putut fi salvată. Irina Farion era o apărătoare a limbii ucrainene
  4. Ziua Aviaţiei: Aeronave F-16 ale forţelor române şi F-18 din Finlanda survolează Capitala
  5. Accident în lanț în Hunedoara. Un bărbat a fost grav rănit după ce a intrat cu mașina pe contrasens
  6. Donațiile pentru campania electorală a lui Joe Biden. Finanțatorii așteaptă o decizie privind retragerea sa
  7. Sărbătoarea Sfântului Ilie, aducătorul de ploaie. Tradițiile pe care credincioșii le respectă astăzi
  8. ”Ursula von der Leyen este angajata noastră”. Ironiile premierului maghiar Viktor Orban la adresa liderilor europeni
  9. Volodmir Zelenski și Donald Trump au stabilit deja o întâlnire, după o convorbire telefonică, pe tema păcii în Ucraina
  10. Cum a devenit Viktor Orban un pion în jocul lui Putin. Cele 10 propuneri ale premierului maghiar pentru pace în Ucraina