Toti aproba, dar nu participa toti. Ipocrita intelegere privind clima

Sambata, 14 Decembrie 2019, ora 19:33
4161 citiri
Toti aproba, dar nu participa toti. Ipocrita intelegere privind clima
Foto: Europa.eu

Ipocrita intelegere a sefilor de stat si de guvern ai UE privind atingerea neutralitatii climatice in 2050 demonstreaza cat de izolata este pozitia Germaniei in Europa.

Asa ceva este greu de inteles: se ia o hotarare unanima, dar o tara face exceptie. Exact asta a facut Consiliul European. Toti cei 27 de sefi de stat si de guvern (premierul britanic Boris Johnson a lipsit din motive lesne de inteles) si-au dat acordul ca UE sa devina pana in 2050 neutra din punct de vedere climatic, inclusiv Polonia. Dar Poloniei i s-a facut concesia ca transformarea sa poata sa dureze mai mult. Cat de mult? Ramane de vazut.

Prin aceasta contorsiune, Ursula von der Leyen a reusit cu greu sa-si pastreze obrazul nepatat. Noua sefa a Comisiei Europene a vrut deja in debutul mandatului ei sa arate ce zace in UE si, probabil, chiar si in ea.

In paralel cu Conferinta internationala pe teme de mediu de la Madrid si in ajunul summit-ului UE, ea a anuntat marele tel: "Neutralitatea climatica a Europei in rastimp de numai 30 de ani". Ea s-a incumetat chiar sa faca o comparatie cu prima aselenizare, de parca neutralitatea climatica ar fi un eveniment cu data fixa!

Unanimitate ipocrita

Astfel, von der Leyen a pus guvernele UE in fata faptului implinit. Daca numai una din tarile membre s-ar fi opus acestei decizii, Consiliul sefilor de stat si de guvern ar fi contrazis-o pe sefa Comisiei Europene si UE s-ar fi blamat teribil in intregimea ei.

Din acest motiv, s-a ajuns la aceasta unanimitate ipocrita.

Dar in acest scop a fost nevoie de concesii. Nu numai ca Polonia poate practic singura sa decida pana cand isi mentine in functiune numeroasele termocentrale pe carbune. Sa nu uitam ca tara isi asigura in prezent aproape 80 la suta din necesarul de curent cu ajutorul carbunelui!

In plus, Cehia, Ungaria si Polonia au obtinut ca energia atomica sa fie mentionata oficial ca sursa de energie eco pe drumul spre neutralitatea climatica.

In spatele acestei intelegeri se afla, bineinteles, si presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care pretinde ca este cel mai apropiat aliat al Germaniei.

Dupa cum se stie, Franta isi produce mare parte din necesarul de curent in centrale atomice, care nu degaja CO2 in atmosfera si preconizeaza constructia de noi reactoare. De ce sa nu fie acestea recunoscute ca o contributie la protectia climei?

Revine in amintire politica pro-refugiati a cancelarei Merkel

Germania, in schimb, intentioneaza intr-un interval de timp relativ scurt sa renunte atat la termocentralele pe carbune, cat si la energia atomica. Nicio alta tara europeana nu paseste pe acest drum si se pare ca nici nu are de gand sa faca asta.

A fost decretata stare de urgenta climatica in Berlin

La prezentul summit s-a demonstrat o data in plus cu toata claritatea ca modelul german nu este privit ca un exemplu de urmat. Mai mult decat atat! Chiar daca Ursula von der Leyen este responsabila pentru UE in ansamblu, ea este privita de multi est-europeni ca o politiciana germana, care incearca, in numele UE, sa impuna si in politica de mediu o agenda germana.

O asemenea incercare a mai esuat in trecut. Si in politica fata de imigranti si refugiati, cancelara germana Angela Merkel a incercat sa-si impuna pozitia la nivelul intregii UE si a dat gres. Germanii ar trebui sa ia la cunostinta ca alte state au si in politica de mediu viziuni diferite.

Christoph Hasselbach

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#Germania acord clima UE Polonia , #Germania