Presedintele PE confirma: Procedura de numire a Rovanei Plumb e suspendata; JURI sa spuna clar daca e sau nu in masura sa exercite functia

Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 15:59
24984 citiri
Presedintele PE confirma: Procedura de numire a Rovanei Plumb e suspendata; JURI sa spuna clar daca e sau nu in masura sa exercite functia
Foto: Arhiva Ziare.com

In scrisoarea pe care o trimite presedintelui Parlamentului European, Comisia Juridica (JURI) afirma ca exista serioase indoieli ca Rovana Plumb isi poate exercita functia de comisar, pana la rezolvarea conflictului de interese. Presedintele PE raspunde ca procedura de numire a lui Plumb este suspendata si cere o recomandare clara, pana luni la pranz.

Problema majora este aceea a conditiilor neclare in care Plumb a primit si va returna un imprumut consistent.

Totusi, decizia este lasata in seama Ursulei von der Leyen, presedintelui ales al CE, pe care presedintele PE este rugat sa o anunte.

"Comisia de Afaceri Juridice considera ca, in acest stadiu si pana la rezolvarea conflictului de interese, sunt serioase dubii ca acest comisar desemnat isi poate exercita rolul de comisar pentru Transporturi.

Comisia este ingrijorata ca problemele legate de returnarea imprumutului raman, astfel incat sa creeze un potential conflict de interese si in relatie cu alte portofolii", se arata in documentul semnat de presedintele JURI, Lucy Nethsingha (Renew Europe).

In scrisoare, este relatata pe scurt audierea de joi si problemele pe care le ridica o candidatura a Rovanei Plumb.

Iata documentul obtinut in exclusivitate de Ziare.com

Totusi, Comisia Juridica scrie in document ca asteapta ca presedintele ales al Comisiei Europene sa ii comunice pasii de urmat, astfel incat conflictul de interese sa fie solutionat.

UPDATE Intr-o scrisoare de raspuns, presedintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, cere JURI o recomandare clara pana luni, la pranz, daca Rovana Plumb nu poate exercita o eventuala functie de comisar.

Pana atunci, scrie in documentul consultat de Ziare.com, procedura de numire a a comisarului-desemnat Rovana Plumb este suspendata, potrivit Art, 2, paragraful 2 din Anexa VII a Regulilr de Procedura.

"Va sunt recunoscator sa imi comunicati recomandarea JURI: rezolvarea confictului de interese real sau potential, sau, ca ultim resort, recomandarea ca Rovana Plumb nu este in masura sa exercite functia, in conformitate cu tratatele si Codul de Conduita".

Termenul dat este luni, la pranz.

Lucurile nu au fost de la inceput foarte transante la Bruxelles, procedura JURI fiind una noua. Totusi, purtatorul de cuvant al PE a anuntat, pe Twitter, ca sunt doua solutii procedurale:

- rezolvarea conflictului de interese

- constatarea ca acest candidat este incapabil sa isi exercite functia de comisar.

Intre timp, la Bucuresti se discuta, mai mult in culise, cine ar putea sa fie propunerea de comisar din partea Romaniei. La PSD se pronunta numele lui Dan Nica, surse politice vorbesc si de Victor Ponta, iar la Cotroceni se pare ca sunt agreate atat Luminita Odobescu, amasadorul roman la UE, cand si ministrul de Externe Ramona Manescu.

Rovana Plumb a adus o premiera negativa la Bruxelles

Joi s-a inregistrat o premiera la Bruxelles, dupa ce candidatura Rovanei Plumb nu a trecut de Comisia pentru Afaceri Judiciare JURI a Parlamentului European, ceea ce inseamna ca este, practic, blocata. Au fost 15 voturi impotriva candidaturii si doar sase pentru.

Comisia Juridica a decis, cu 20 de voturi pro si doua abtineri, sa scrie o scrisoare Ursulei von der Leyen, in care sa o anunte ca a fost respinsa candidatura Rovanei Plumb.

Cand a venit vestea de la Comisia JURI, era in plina desfasurare un briefing tehnic la Bruxelles, privind audierile de comisari. Intrebati de jurnalisti ce se va intampla in continuare, oficialii europeni au opinat ca presedintele ales al CE, Ursula von der Leyen, ar trebui sa "puna alt nume pe masa".

Nu s-a mai intamplat in trecut un asemenea caz, au adaugat acestia, e prima data cand Comisia JURI are un asemenea rol, asa ca procedura de urmat trebuie anuntata.

Problema de integritate a Rovanei Plumb

Inainte de a fi audiati de comisiile specializate pe domenii, comisarii propusi in noua CE trebuie sa treaca de filtrul Comisiei Juridice, care face un control de integritate, verificand inclusiv declaratiile de avere ale fiecaruia.

In cazul Rovanei Plumb, aceasta declaratie a ridicat probleme. Mai exact, potrivit declaratiei de avere depuse in data de 25 iunie 2019 la Camera Deputatilor, Rovana Plumb ar avea un imprumut la BRD facut in anul 2007, in valoare de 800.000 de euro, cu scandenta in 2030. De asemenea, Plumb mai are un imprumut facut in acest an, in valoare de 800.000 lei, cu scadenta in 2021.

La categoria "plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate" apare suma de 800.000 lei, suma platita conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost "mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019", potrivit declaratiei de avere care apare pe site-ul Camerei Deputatilor.

#Plumb Comisia Europeana comisar , #Parlamentul European