Ursula von der Leyen: UE a eliminat cea mai mare bancă a Rusiei din rețeaua SWIFT

Marti, 31 Mai 2022, ora 07:22
2337 citiri
Ursula von der Leyen: UE a eliminat cea mai mare bancă a Rusiei din rețeaua SWIFT
Ursula von der Leyen FOTO / Facebook European Comission

Liderii Uniunii Europene au convenit „în principiu” asupra unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a declarat luni preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă, după reuniunea de la Bruxelles, printre sancţiuni aflându-se şi eliminarea Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, din reţeaua SWIFT, precum şi o interdicţie privind asigurarea navelor ruseşti de către companiile din UE şi de de a furniza companiilor ruseşti o gamă largă de servicii. În plus, s-a decis şi suspendarea difuzării a încă trei posturi de stat ruse din UE.

”Sunt foarte bucuroasă că liderii au reuşit să cadă de acord în principiu asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, acest lucru este foarte important. Datorită acestui fapt, Consiliul ar trebui să poată finaliza acum o interdicţie a aproape 90% din toate importurile de petrol ruseşti până la sfârşitul anului. Acesta este un pas important înainte”, a spus von der Leyen, potrivit CNN.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Von der Leyen a adăugat că restul de 10% din importurile de petrol rusesc sunt prin intermediul unei conducte în Ungaria şi Slovacia, iar aceste importuri vor fi scutite de sancţiuni.

„Două treimi din petrolul pe care îl avem în UE este transportat pe mare şi o treime în conducte”, a spus von der Leyen, „Am convenit pentru moment pentru o scutire”, a menţionat preşedinta Comisiei Europene, ea arătând că în cadrul Consiliului European se va reveni la acest subiect cât mai curând posibil.

Von der Leyen a declarat că liderii au fost de acord să elimine Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, din reţeaua SWIFT, precum şi să instituie o interdicţie privind asigurarea navelor ruseşti de către companiile din UE şi o interdicţie de a furniza companiilor ruseşti o gamă largă de servicii.

Von der Leyen a adăugat că va exista o suspendare a difuzării a încă trei posturi de stat ruse din UE. Ea nu a precizat care radiodifuzori vor fi suspendaţi.

”Lucrăm la un mecanism pentru a avea un pachet extraordinar de asistenţă macrofinanciară de 9 miliarde (euro), la care vom discuta în săptămâna viitoare cum să-l punem în aplicare”, a spus von der Leyen.

Liderii au purtat discuţii intense şi despre reconstrucţia Ucrainei. Von der Leyen a subliniat că o coordonare între statele UE este necesară pentru a realiza acest lucru.

„A fost bine că am putut discuta propunerea Comisiei în Consiliu, de a crea o platformă în care să putem canaliza toate iniţiativele internaţionale”, a mai spus preşeidnta Comisiei.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Reacția ambasadorului rus la Washington după ultimele sancțiuni impuse Rusiei de SUA
Reacția ambasadorului rus la Washington după ultimele sancțiuni impuse Rusiei de SUA
Cele circa 500 de noi sancţiuni împotriva Rusiei, anunţate vineri de Statele Unite, urmăresc să creeze disensiuni între cetăţenii ruşi înaintea alegerilor prezidenţiale din martie, a...
Uniunea Europeană adoptă cel de-al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Ce măsuri au fost luate
Uniunea Europeană adoptă cel de-al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Ce măsuri au fost luate
Uniunea Europeană salută adoptarea de către Consiliul UE a celui de-al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. 106 persoane şi 88 de entităţi au fost incluse în lista celor vizaţi de...
#Ursula von der Leyen, #Uniunea Europeana, #Banca, #Rusia, #sanctiuni, #sanctiuni Rusia , #stiri Ursula von der Leyen