Ursula von der Leyen: ”Nu există discuţii politice cu talibanii, nu există recunoaştere. Nu va putea fi dat niciun euro unui regim care neagă femeilor drepturile” VIDEO

Sambata, 21 August 2021, ora 17:06
2069 citiri
Ursula von der Leyen: ”Nu există discuţii politice cu talibanii, nu există recunoaştere. Nu va putea fi dat niciun euro unui regim care neagă femeilor drepturile” VIDEO
Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat sâmbătă, în timpul unei vizite la baza aeriană militară din Torrejón de Ardoz (Madrid), că nu există discuţii politice cu talibanii, nici recunoaşterea lor, ci doar contacte operaţionale, potrivit El Pais.

Preşedinta CE a declarat: „Avem contacte operative cu talibanii. Trebuie să dezbatem cum să asigurăm ca oamenii care se află în Kabul să ajungă la aeroport. Asta este altceva. Nu există discuţii politice cu talibanii, nu există recunoaştere”.

Von der Leyen a mai spus că situaţia este „extrem de neclară”, însă „ajutorul pentru dezvoltare trebuie să continue”. Despre Spania şi implicarea în problema refugiaţilor, ea a spus că este „un exemplu a ceea ce este sufletul Europei”.

„Ceea ce vedem este o tragedie pentru Afganistan şi o lovitură foarte dură pentru comunitatea internaţională. Este responsabilitatea noastră morală să ajutăm. Nu doar pe cei care ajung în Europa, ci şi pe cei care au rămas în Afganistan. Comisia lucrează pentru creşterea ajutorului umanitar”.

Cât priveşte migraţia, ea a afirmat: „Trebuie să prevenim ca oamenii să ajungă pe mâna reţelelor de trafic de persoane. Trebuie să oferim rute sigure şi trebuie să acţionăm la scară globală. Va fi o temă centrală a reuniunii G7 de săptămâna viitoare. Strămutarea persoanelor vulnerabile este de importanţă maximă. Acum este momentul de a pune acest angajament în practică. Nu a fost în van”.

„Situaţia este extrem de neclară, dar ajutorul pentru dezvoltare trebuie să continue. Vom încerca să fie format un guvern incluziv, ca femeile să poată continua să studieze. Nu va putea fi dat niciun euro din ajutor umanitar unui regim care le neagă femeilor drepturile”.

Von der Leyen a vizitat unitatea din Torrejón împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi cu prim-ministrul spaniol, Pedro Sánchez.

Acesta din urmă a spus de asemenea că implicarea ţării sale în misiunea de 20 de ani a NATO din Afganistan nu a fost în van şi că „situaţia de la Kabul este foarte complexă şi îngrijorătoare”. Spania are programate sâmbătă alte două zboruri de evacuare.

Europa a răspuns. Câtă vreme Europa are nevoie de Spania, Spania va fi acolo”, a susţinut Sánchez, care a lăudat munca dusă de guvernul său în gestionarea crizei afgane.

Şeful Executivului de la Madrid a adăugat: „Credem că faptele vor fi cele care ne vor spune care este gradul de credibilitate a talibanilor în această etapă. Acum este important să răspundem afganilor care vor să iasă din ţară”.

Charles Michel a subliniat: „Cel mai important este să ne coordonăm. Este uşor? Nu. Dar de această dată, cele 27 de state au acelaşi interes. Pe termen mediu, trebuie să ne coordonăm cu comunitatea internaţională, de aici şi reuniunile care vor avea loc în săptămânile următoare. Vrem să protejăm drepturile omului”.

Baza din Torrejón s-a transformat în poartă pentru intrarea refugiaţilor afgani înainte de distribuirea lor ţărilor comunitare. Acolo a fost organizat şi un centru temporar pentru familiile strămutate.

După ce NATO a început să îşi retragă trupele din Afganistan, în câteva săptămâni, militanţii talibani au recucerit ţara şi, pe 15 august, au declarat victorie în faţa armatei afgane.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ucraina urmează să primească 4,5 miliarde de euro de la UE. Este o primă tranșă din ajutorul financiar în valoare de 50 de miliarde de euro
Ucraina urmează să primească 4,5 miliarde de euro de la UE. Este o primă tranșă din ajutorul financiar în valoare de 50 de miliarde de euro
Comisia Europeană va transfera în luna martie Ucrainei o primă tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit...
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen merge la Kiev în ziua când se împlinesc 2 ani de la invadarea Ucrainei
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen merge la Kiev în ziua când se împlinesc 2 ani de la invadarea Ucrainei
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa sâmbătă la Kiev, ziua când se împlinesc doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, au confirmat vineri surse...
#Ursula von der Leyen, #Comisia Europeana, #Afganistan, #talibani , #stiri Ursula von der Leyen