UE lanseaza o procedura de infringement imporiva Guvernului Johnson. Proiect de lege privind piata interna britanica incalca Acordul Brexitului

Joi, 01 Octombrie 2020, ora 14:28
2226 citiri
UE lanseaza o procedura de infringement imporiva Guvernului Johnson. Proiect de lege privind piata interna britanica incalca Acordul Brexitului
FOTO: Facebok/Ursula von der Leyen

Presedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anutat joi ca Uniunea Europeana (UE) lanseaza o procedura de infringement impotriva Guvernului britanic al lui Boris Johnson, din cauza proiectului sau de lege controversat care modifica in parte Acordul Brexitului, relateaza AFP.

"In aceasta (joi) dimineata, Comisia a decis sa trimita o scrisoare de avertisment Guvernului britanic. Este vorba despre prima etapa a unei proceduri de infringement", a anuntat germana.

Europenii i-au dat ultimatum lui Boris Johnson - pana la sfarsitul lui septembrie - sa-si retraga proiectul de lege controversat.

UE anunta aceasta lansare a procedurii in timp ce negociatori britanici si europeni s-au reunit la Bruxelles, incepand de marti, in a noua runda de negocieri, decisiva, cu privire la realatia viitoare, care se incheie vineri.

Un summit european incepe joi, in capitala belgiana, iar sefii de stat si de guverne UE urmeaza sa fie informati cu privire la stadiul negocierilor cu Londra.

Regatul Unit "dispune de un termen de o luna de zile pentru a raspunde" scrisorii europene, precizeaza CE intr-un comunicat.

"In urma examinarii acestor observatii (britanice) sau in absenta observatiilor, Comisia va putea, daca considera oportun, sa decida sa emita un aviz motivat", precizeaza Comisia.

Procedura poate ajunge la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Proiectul de lege respectiv - adoptat marti de catre deputatii britanici si care urmeaza sa fie examinat de Camera Lorzilor in saptamanile viitoare - pune in discutie anumite angajamente pe care Regatul Unit si le-a asumat prin Acordul Retragerii, care a incadrat retragerea tarii din Uniune la 31 ianuarie.

El revine asupra dispozitiilor cu privire la provincia britanica Irlanda de Nord prevazute cu scopul de a evita reimpunerea unei frontiere cu Irlanda - o garantie esentiala a mentinerii pacii pe insula irlandeza.

"Acest proiect de lege este, prin insasi natura sa, o incalcare a obligatiei bunei-credinte, prevazuta in Acordul Retragerii. In plus, in cazul in care este adoptat in forma actuala, el se va afla in contradictie totala cu Protoclul privind Irlanda si Irlanda de Nord", a subliniat von der Leyen in scurta sa alocutiune.

Premierul britanic Boris Johnson considera ca scopul proiectului sau de lege este sa apere integritatea teritoriala a Regatului Unit si sa asigure continuitatea schimburilor intre Marea Britanie si provincia britanica Irlanda de Nord.

Regatul Unit a iesit in mod oficial din Uniunea Europeana la 31 ianuarie, insa continua sa aplice reglementarile europene pana la 31 decembrie, in cadrul unei perioade de tranzitie in care Londra si Bruxellesul spera sa ajunga la un acord comercial care sa le reglememnteze viitoarea relatie dupa Brexit.

Citește și:
Putin a ciuruit buzunarul oamenilor din UE și SUA. Cât de afectați sunt românii?
Putin a ciuruit buzunarul oamenilor din UE și SUA. Cât de afectați sunt românii?
Ca suprafata, Rusia este de 2 ori cat SUA, de 4 ori cat toata UE, de aproape 30 de ori mai mare decat Ucraina si de peste 70 de ori cat Romania. Nu-ti trebuie mult creier ca sa intelegi ce inseamna...
Motivul pentru care Uniunea Europeană ar putea întârzia livrarea de muniție către Ucraina cu trei ani
Motivul pentru care Uniunea Europeană ar putea întârzia livrarea de muniție către Ucraina cu trei ani
Efortul Europei de a produce arme pentru Ucraina este înfrânat de lipsa de explozibili, ceea ce va întârzia eforturile de creștere a producției de proiectile cu până la trei ani, scrie The...
#Ursula von der Leyen, #UE, #UK, #BORIS, #INFRINGMENT , #stiri Ursula von der Leyen