Ursula von der Leyen în drum spre al doilea mandat

Autor: Alexandra von Nahmen (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Luni, 27 Mai 2024, ora 20:00
2332 citiri

Pare că nimic nu ar putea-o opri pe Ursula von der Leyen să devină din nou președinta Comisiei Europene. Cu toate acestea, campania ei electorală este o echilibristică și necesită multă prudență.

Un grup mic de demonstranți o așteaptă pe Ursula von der Leyen înaintea unui eveniment de campanie electorală la Roma. O întâmpină scandând "Libertate pentru Palestina!” și ”Opriți genocidul!" și, în vreme ce șefa Comisiei Europene coboară din limuzină, demonstranţii o acuză că a decis unilateral să ia partea Israelului.

În octombrie 2023, von der Leyen a călătorit la Tel Aviv, în calitate de președintă a Comisiei, executivul Uniunii Europene. A vrut să asigure Israelul de sprijinul deplin al UE, după atacul Hamas. Unele state membre și diplomați UE au criticat-o, la scurtă vreme după vizită, pe motiv că nu ar reprezinta valorile UE în ansamblu.

În sala din Roma, unde are loc evenimentul electoral, o întâmpină cu aplauze o mulțime ceva mai prietenoasă. Mulți dintre tinerii prezenți aici, majoritatea bărbați, poartă costume albastre și sunt membri sau susținători ai Forza Italia.

Cum se devine un lider puternic?

Forza Italia face parte din familia europeană de centru-dreapta, Partidul Popular European, care o propune pe von der Leyen principal candidat pe lista cu care abordează alegerile europene de la începutul lunii iunie. La Roma, von der Leyen le-a spus celor prezenți că dorește să continue munca pentru o Europă mai puternică și mai prosperă.

Una dintre puținele femei din audiență vrea să știe de ce are nevoie o femeie pentru a fi un lider puternic. Von der Leyen, mamă a șapte copii și, între timp, bunică, răspunde zâmbind: ”Trebuie să crezi în tine”.

”Am fost timidă”, adaugă ea. "Am avut multe îndoieli. Astăzi aș spune că am ratat oportunități". Vorbește și despre necesitatea de a combina munca și familia. Apoi adaugă: "Nu lăsați pe alții să vă judece! Și”, conchide, ”construiți o rețea bună de femei!".

Un puternic manager de criză

Mulți dintre cei prezenți au lăudat realizările ei în calitate de președintă a Comisiei Europene. Aceasta include și felul de a conduce comunitatea, după atacul Rusiei asupra Ucrainei. În mass-media internațională, von der Leyen a fost numită ”managerul de criză prin excelență al Europei” și desemnată cea mai puternică femeie din lume. Îi place să se descrie ca o sursă de încredere capabilă să conducă Uniunea în vremuri tulburi.

Dar campania ei de realegere este un act dificil de echilibristică. Pentru că, dincolo de propria ei campanie electorală, von der Leyen depinde în cele din urmă de bunăvoința partidelor politice din Europa care îi susțin candidatura.

Pentru cineva căruia nu-i place să improvizeze ci să țină frâiele, acest lucru poate face din campanie o provocare. Dar cel mai important obiectiv este ca familia politică - partidele care alcătuiesc PPE - să iasă întărite din alegerile europene. Iar Ursula von der Leyen vrea să se asigure că așa va fi.

E nevoie de mai mult decât de o victorie a PPE

Un succes al popularilor este în general anticipabil. Von der Leyen este, așadar, favorită pentru conducerea executivului european. Dar va avea nevoie și de sprijinul celor 27 de șefi de guvern ai statelor membre UE și de o majoritate în viitorul Parlament European.

Așa că Von der Leyen trebuie să dea dovadă de mult tact în campania electorală. Cel mai important lucru pentru ea, în acest moment, este să nu înstrăineze prea mulți alegători - cel puțin până când își va asigura al doilea mandat.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Țara din Uniunea Europeană care anunță că refuză să o susțină pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene
Țara din Uniunea Europeană care anunță că refuză să o susțină pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene
Un oficial maghiar de rang înalt a anunțat că Ungaria nu o va susține pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene. De asemenea, oficialul mai spune că este...
Scandal ca la ușa cortului între liderii UE. Șefii de stat și de guvern se ceartă cu privire la numirile în funcțiile de top
Scandal ca la ușa cortului între liderii UE. Șefii de stat și de guvern se ceartă cu privire la numirile în funcțiile de top
Liderii UE nu au ajuns la un acord comun pentru a o susţine pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene luni seară, deși Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au...
#Ursula von der Leyen, #Uniunea Europeana, #alegeri, #alegeri europene, #alegeri europarlamentare 2024 , #germania
  1. Se interzice publicitatea explicită la toate țigările electronice și la pliculețe cu nicotină
  2. Țara din Uniunea Europeană care anunță că refuză să o susțină pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene
  3. Orașul mare din România unde jumătate dintre locuitori rămân fără apă potabilă pentru o zi
  4. Accident cu 5 mașini și 18 victime, dintre care zece copii, pe un drum din Constanța. A fost chemat elicopterul SMURD FOTO VIDEO
  5. Ce doi răniți din explozia de la Dedeman din Botoșani care au fost aduși la Floreasca respiră singuri. ”Au o evoluție lent favorabilă”
  6. Cod galben și portocaliu de caniculă. Valul de căldură aduce și nopți cu temperaturi sufocante. Care sunt zonele afectate
  7. Decizie în Dosarul Revoluției. „Faptele nu se prescriu”. Ce trebuie să facă procurorii 
  8. Siguranța online pe timpul vacanței. Sfaturile esențiale pentru călătorii români în concediu
  9. Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși
  10. Jandarm, arestat preventiv după ce și-a violat partenera. Bărbatul a fost suspendat din funcție