Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat sâmbătă, 18 februarie, că Uniunea Europeană ar trebui să procedeze pentru achiziţiile de muniţii la fel cum a procedat pentru vaccinul împotriva coronavirusului, transmite Reuters.
La Conferinţa de Securitate de la Munchen, şefa executivului european a sugerat că producţia industriei de apărare se poate amplifica şi accelera dacă statele membre ale UE îşi unesc forţele. "Ne-am putea gândi, de exemplu, la contracte de achiziţii în avans, care dau industriei de apărare posibiltatea de a investi acum în linii de producţie, pentru a fi mai rapide şi pentru a creşte cantităţile pe care le pot livra", a spus ea.
Von der Leyen a subliniat că Uniunea nu poate aştepta luni şi ani de zile pentru a-şi reface stocurile militare sau pentru a trimite Ucrainei muniţii cum ar fi proiectilele de artilerie de 155 mm.
"Acum este timpul, într-adevăr, să accelerăm producţia şi să mărim producţia de produse standardizate de care Ucraina are nevoie disperată, de exemplu muniţie standardizată", a insistat ea.
Publicaţia americană The New York Times acţionează în instanţă Comisia Europeană pentru refuzul acesteia de a face publice SMS-urile dintre preşedinta CE Ursula von der Leyen şi directorul executiv al grupului Pfizer, Albert Bourla, în legătură cu vaccinurile anti-COVID-19, relatează marţi politico.eu.
Cotidianul american se va confrunta în justiţie cu avocaţii blocului comunitar la Curtea de Justiţie a UE (CJUE).
NYT susţine că executivul UE are obligaţia juridică de a face publice mesajele respective, care ar putea conţine informaţii despre acordurile UE pentru a achiziţiona doze de vaccin împotriva COVID-19 în valoare de miliarde de euro.
Cazul a fost depus în 25 ianuarie şi publicat luni de registrul public al CJUE, dar nicio informaţie nu este încă disponibilă online. Două persoane apropiate acestui dosar au confirmat detaliile cazului.
The New York Times a refuzat să facă vreun comentariu specific despre acest caz.
Procesul la CJUE urmează unei solicitări făcute în ianuarie 2022 de Ombudsmanul European, Emily O'Reilly, care a identificat proastă gestionare în încercările Comisiei de a recupera mesajele text în forma originală, în urma unei cereri de acces public depuse de Alexander Fanta, jurnalist la netzpolitik.org.
Investigaţia Ombudsmanului European a ajuns la concluzia că executivul UE nu îi cere în mod explicit biroului personal al preşedintei Ursula von der Leyen să caute mesajele text respective.
În răspuns, vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a susţinut că este posibil ca mesajele în cauză să fi fost şterse, dată fiind "natura lor efemeră, de scurtă durată".
Anterior, cotidianul german Bild a dat în judecată Comisia Europeană pentru a obţine publicarea documentelor legate de negocierile pentru achiziţionarea vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate de Pfizer/BioNTech şi de AstraZeneca.
Deşi mai multe petiţii de-ale sale au fost respinse de instanţe, Bild a obţinut unele documente legate de respectivele negocieri, printre care corespondenţa pe e-mail începând din iunie 2020.