Ursula von der Leyen a prezentat miercuri, în fața Parlamentului European, noii membri ai Comisiei Europene, creionând în același timp principalele direcții în care va acționa strategia economică a Executivului european.
Prima inițiativă majoră a noii Comisii va fi o ”Busolă pentru competitivitate”, care va stabili cadrul de acțiune pentru întregul mandat.
”Busola pentru competitivitate” se va sprijini, la rândul său, pe trei piloni: reducerea decalajului de inovare, planul comun pentru decarbonizare și competitivitate și consolidarea securității economice europene.
Reducerea decalajului de inovare
Primul pilon, privind reducerea decalajului de inovare, își propune să reducă decalajul dintre Uniunea Europeană și competitorii săi în privința dezvoltării de companii.
”Să încep cu veștile bune. Ponderea globală a cererilor de brevet a Europei este la egalitate cu SUA și China. Dar doar o treime dintre acestea sunt exploatate comercial.
Suntem la fel de buni ca și SUA la crearea de start-up-uri. Dar când vine vorba de extinderi, ne descurcăm mult mai rău decât concurenții noștri. Trebuie să reducem acest decalaj.
Așadar, vom pune cercetarea și inovarea, știința și tehnologia în centrul economiei noastre.”, a declarat Ursula von der Leyen în fața Parlamentului European.
Planul pentru decarbonizare și competitivitate
Al doilea pilon al ”Busolei pentru competitivitate” este planul comun pentru decarbonizare și competitivitate.
”În urmă cu aproape cinci ani, am lansat European Green Deal – strategia noastră de creștere și foaia de parcurs către zero net. Motivele care ne-au împins atunci să fim atât de ambițioși sunt și mai pronunțate astăzi.
Așa că vreau să fie clar: trebuie și vom menține cursul în ceea ce privește obiectivele Pactului verde european. Dar dacă vrem să avem succes în această tranziție, trebuie să fim mai agili și să însoțim mai bine oamenii și afacerile pe parcurs.
Și trebuie să jucăm cu punctele noastre forte tradiționale – industriile și IMM-urile noastre, inovatorii noștri și lucrătorii noștri. Acesta este motivul pentru care vom prezenta Clean Industrial Deal în primele 100 de zile ale mandatului.”, a anunțat președintele Comisiei Europene.
Consolidarea securității economice
Al treilea și ultimul pilon este consolidarea securității economice europene, vizând reducerea dependenței de furnizorii externi.
”Știm că dependențele excesive se pot transforma rapid în vulnerabilități. Acesta este motivul pentru care lanțurile de aprovizionare stabile și sigure sunt atât de vitale. Materiile prime critice sunt exemplul cel mai evident.
Cererea de minerale critice pentru tranziția curată s-a dublat deja în ultimul mandat și s-ar putea tripla până la sfârșitul următorului mandat. Deci avem nevoie de comerț liber și echitabil pentru a ne diversifica furnizorii (...).
Am plătit prețul de a ne pune viitorul în mâinile unui singur furnizor. Și nu vom mai face aceeași greșeală. Suveranitatea europeană nu este de vânzare.”, a mai spus Ursula von der Leyen.